Konu
:
Haydi Hanımlar Peynir Yapalım!-Yemek Tarifleri
Yalnız Mesajı Göster
Haydi Hanımlar Peynir Yapalım!-Yemek Tarifleri
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Haydi Hanımlar Peynir Yapalım!-Yemek Tarifleri
Haydi Hanımlar
Peynir Yapalım!
Malzemelerimiz:
1 lt
Süt
1/2 çay bardağından birazcık az sirke (sirke yerine limon ile de deneyebilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
çorba tenceresi (kapağına ihtiyacımız olmayacak
Yapılışı :
q Önce sütümüzü bir tencereye boşaltıp, kaynaması için ocağımıza alıyoruz
q Sütümüz kaynamaya başlamak üzereyken ocağımızı kapatıyoruz ve hemen sirkemizi döküp ve karıştırıyoruz
Sirkemizi döker dökmez göreceksiniz ki yavaş yavaş sütümüz pelteleşmeye başlayacak
q 1 dakika kadar sütü karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar beklemeye alıyoruz(kapak kapatmayın)
q Bu sürenin sonunda tekrar ocağımıza alıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatıyoruz(kapak kapatmayın)
q 20 dakika sonra ocağımızın altını kapatıyor ve tenceremizi soğuması için bir kenarda beklemeye alıyoruz ( ve yine kapak kapatmıyoruz )
q Soğumuş olan sulu peynirimize tuzunu ilave edip karıştırdıktan sonra bir mutfak tülbentine alıyoruz ve iyice sıkarak suyunu süzüyoruz
Süzülen bu suyu evde kepekli ekmek yapımında kullandım(çok lezzetli ve besleyici oluyor
!) Siz de bu süzülen suyu bir küçük kapta buzdolabında muhafaza edebilir, hamur işlerinizde kullanarak(malzemedeki sütün yerine veya sütün yarısı kadar), poğaçalarınızın, açmalarınızın ya da ekmeklerinizin besleyiciliğini ve lezzetini arttırabilirsiniz
Süzülen peynirimizi güzelce tülbentin içerisinde top şeklinde elimiz ile sıkıştırıyor ve bir yandan da iyice süzülmesini temin ediyoruz
ancak bu işlemi yaparken tülbentimizi sıkarken delmemeyei patlatmamaya dikkat ediyoruz =) Yumuşak hareketler ile sabırla tülbentteki peyniri süzdükten sonra, itinalı bir şekilde tülbentimizi açıyor ve bir kâseyi peynirimizin üzerine kapatıp kâseyi ters çeviriyoruz
Böylece peynirimiz dağılmadan kasemize gelmiş oluyor =)
q Keskin bir bıçağı sıcak suda tutup kuruladıktan sonra peynirimizi dilim dilim kesebiliriz
Bu peyniri börek içlerinde, makarnalarda kullanabilirsiniz
Bir daha ki denememde,
sütü kaynatırken tencerenin içine bir kutu kadar sıvı krema
(veya biraz tereyağı)koymayı düşünüyorum
Sanırım bu şekilde kahvaltılık olarak yenilebilecek bir peynir oluşabilir
Diğer aşamaları aynen uygulayıp,
en sonunda da bir-iki gün tuzlu salamura içerisinde
bekletmek istiyorum inşaallah
Bakalım sonuç ne olacak? =)
Afiyet Olsun
Bereketli Günler
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul