Prof. Dr. Sinsi
|
Tokat Mutfağı-Yemek Tarifleri
Tokat Mutfağı
Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği, büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır Mutfağa halk ağızı ile "İşevi" veya "akşana" denir Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanını kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak saklanan kiler bulunur
Ayrıca kuru baklagil ve tahılın saklandığı bölmeli ambar vardır Bağ evlerinde kebap fırını, üzüm suyu0nun çıkarıldığı şirehane, geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir
Bugün bile Tokat'ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır Tokat'ın çok zengin mutfağı vardır
Çorbalar : Bacaklı çorba, Bütün çorba, Keş, Oğmaç çorbası, Topallaklı helle, Püşürük çorba, Keşbo çorba, Katıklı (ayranlı), Kelem çorbası, Kamalı çorba
Etli-Kurubaklagil Yemekleri : Keşkek, Bat, Coştu yemeği, İç yemeği, Basta, Büryan, Karışık yahni, Ferfene, Dolma köfte, Tokat kebabı
Sebze Yemekleri : Nivik, Madımak, Bakla dolması, Pakali, Gelin parmağı, Isırgan yağlı aşı, Baldıran
Unlu Hamurlu Yemekler : Şipsi, Papa, Siron, Olibah, Tülü köfte, Kulak, Cadı
Çörekler ve Börekler : Kavlak börek, Mısır böreği, Pırasa böreği, Yaş börek, Hamba, Almus böreği, Taş ekmeği, Çarşaf böregi
Tatlılar : Güdül, Kumak, Hasurda, Sini çevirme
Bunların dışında Tokat pastırması, elbiseli sucuk, ilimizde bolca yetişen kuşburnudan elde edilen reçel, marmelat, nektar gibi yiyeceklerden başka enfes bir içimi olan mahlep şarabı da ilimizin mutfak özelliklerinden bazılarıdır
|