10-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri
Afrika kıtasındaki ülkelerin yemekleri
Acili Tavuklu Pilav
Malzemeler:
Yağ (Rafine) 4 çorba kaşığı
Tavuk (Dört parçaya bölünmüş) 1 adet
Salam (Dilimlenmiş) 225 gr
Soğan (Kıyılmış) 2 adet
Kırmızı biber (Acı, Dövülmüş) 4 adet
Tuz 2 silme çay kaşığı
Karabiber Yarım silme çay kaşığı
Yeni bahar Yarım silme çay kaşığı
Domates (Soyulmuş ve kıyılmış) Yarım kilo
Domates suyu 1,5 bardak
Taze fasulye 100 gr
Pirinc 1 su bardağı
Yapilisi:
Yağı geniş bir tencerede eritip tavukları kızartın
Tavukları tencereden çıkartın, içine salamı, soğanı, kırmızı acı biberi, tuzu, karabiberi ve yeni baharı atın
Soğanlar yumuşayıncaya kadar karıştırarak soğanları kavurun
Domatesi ve domates suyunu katın Kaynatın, sonra tavukları koyun ve üzerine taze fasulyeyi serpiştirin
Tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte 15 dakika pişirin
Bu arada, tuzlu suda pirinci 10 dakika haşlayıp suyunu süzün
Pirinci, domates karışımına katın ve suyunu çekinceye kadar 15 dakika daha pişirin Sıcak sıcak servis yapın
Lokma Tatlisi (Bati Afrika)
Malzemeler:
Un 18 çorba kaşığı (175 gr )
Kabartma tozu 1,5 silme çay kaşığı
Tuz Bir çimdik
Yumurta 1 adet
Süt 1 bardak
Vanilya 1 silme çay kaşığı
Portakal esansı Birkaç damla
Yağ (Kızartma için)
Pudra şekeri (Servis için)
Yapilisi:
Bir kap içinde unu tuz ve kabartma tozuyla karıştırın
Yumurtayı süt, vanilya ve portakal esansı ile birlikte iyice çalkalayın
Süt karışımını bulamaç yapıncaya kadar azar azar unun üzerine dökün
Derince bir tavaya bolca yağ koyun ve kızdırın (bir lokma ekmek atıldığında, ekmek kahverengi olacak şekilde kızarmalı)
Kızgın yağın içine bir çay kaşığı hamur atın ve nar gibi kızartın
Yağdan çıkardığınız kızarmış hamurları bir peçete kâğıdında süzün
Üzerine pudra şekeri serperek sıcak sıcak servis yapın
*Meyveli lokma: Kızartmadan önce hamurun içine kıyılmış dört iri muz veya 3 portakalın dilimlerini karıştırabilirsiniz
Marmelat (Bati Afrika)
Malzemeler:
Mürdüm eriği ( Kuru) 500 gr
Tozşeker 4,5 bardak
Limon suyu 1 limondan
Yapilisi:
Kuru mürdüm eriğini yıkayın Bol suyla yumuşayıncaya kadar pişirin
Piştikten sonra tel süzgeçten geçirerek şekeri katın ve şeker eriyip koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin
Şeker koyulaşınca limon suyunu katın ve bir taşım kaynattıktan sonra ateşten indirin
*Soguduktan sonra,hava almayacak sekilde cam kavanozda ve günes isigi görmeyen serin bir yerde muhafaza ederseniz daha uzun ömürlü olur
Börülceli Ton Baligi
Malzemeler:
Böğrülce Yarım kilo
Su (Sıcak) 4,5 bardak
Soğan (Doğranmış) 1 adet
Domates (İri, Kabuğu soyulmuş ve doğranmış) 1 adet
Kırmızı biber (Acı, dövülmüş) 3 adet
Salça 2 silme çorba kaşığı
Mısırözü yağı 3 çorba kaşığı
Ton Balığı 1 konserve
Tuz Biber
Muz (Ham, Doğranmış) 2 adet
Mısırözü yağı (Kızartma için)
Yapilisi:
Börülceyi yıkayıp sıcak suyla birlikte bir tencereye koyun ve iki dakika kaynatın, ateşten indirerek 2 saat kadar dinlendirin, sonra suyunu süzün
Yeni su koyarak tekrar kaynatın ve kaynadıktan sonra ağzını kapayarak ağır ateşte pişirin Börülce piştikten sonra içine soğanı, domatesi, kırmızı biberi katın ve 15 dakika kadar pisirin Eğer börülce suyunu çekerse biraz kaynar su koyun
Börülceyi karıştırarak salçayı, yağı ve ton balığını katın
Tencerenin kapağını kapadıktan sonra hafif ateşte 10 dakika daha pişirin Sonra tencerenin kapağını açın ve karıştıra karıştıra 5 dakika kadar kaynatın Tuzunu biberini ayarlayın
Muz dilimlerini tuzlayın
Tavanın içine bolca yağ koyup muz dilimlerini nar gibi kızartın
Sonra kâğıt peçete üzerine alarak yağını süzün
Böğrülceli ton balığını kızarmış muzla birlikte servis yapın
Naneli & Biberli Kuzu Budu (Güney Afrika)
Malzemeler:
Kuzu butu (kemikleri ayrılmış) 2 kg
Yeşil pul biber 3 çay kaşığı
Karabiber 2 çay kaşığı
Sarmısak 5 diş
Biberiye (taze) 1 tutam
Nane (taze) 2-3 tutam
Şarap Sirkesi (veya limon suyu) 3 kaşık
Soya sosu 3 kaşık
Dijon Hardalı 2 kaşık
Tuz
Yapilisi:
Eti soğuk suda yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın
Biberleri havanda dövün ve üçte ikisini bir kenara ayırın
Sarmısağı kıyın Biberiyeyi ve naneyi yıkayın, kurumaya bırakın, ve yapraklarını koparın
Bütün bunları sirke veya limon suyu veya soya sosuyla karıştırın
Kuzu etini bu karışımın içinde bir gece bekletin
Eti sostan çıkarın ve fazla suyunu alın, sosu bir kenara ayırın
Fırını 180 derece kızdırın
Bu arada, hardalı butun üstüne yayın, ve geri kalan biberleri üstüne serpiştirin Eti dörtgen fırın kabına yerleştirin Sosu ekleyin, fakat doğrudan etin üstüne dökmeyin Fıında 90 dakika pişirin
Eti servis yapmadan önce biraz soğumasını bekleyin
*Etler sosa tamamen bulanmis olarak servis yapilmali
Firinda Sütlac (Bati Afrika)
Malzemeler:
1lt süt
100gr şeker
100gr dövülmüş şamfıstığı
25gr uzun kulaklı pirinç
25 gr ince kıyılmış badem
Yapılışı:
Süt kaynama noktasındayken pirinci atın
Tencerenin kapağını kapayın ve arada sırada karıştırarak koyulaşıncaya kadar ağır ateşte pişirin
Şekerini ilave edin ve 1 dakika daha tıkırdatarak soğumaya bırakın
Badem ve şam fıstıkla süsleyerek soğuk servis yapın
|
|
|