10-14-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Güney Koredeki Tarihi Yerler
Yemekler
Güney Kore bir çok yönü ile Türkiye'ye benziyor ama kesinlikle farklı bir yönü var, o da yemekleri  Yemeklere alışabilmek için oldukça iyi bir mideye ve sabıra sahip olmanız gerekiyor Geleneksel lokantalarında gruplar için özel odalar var Girerken ayakkabılarınızı çıkarıyorsunuz Yerde bağdaş kurarak oturuluyor Alçak seviyedeki masanın tam ortasında yanan bir ocak var Yemeği burada ısıtıp servis yapıyorsunuz Denizden çıkan bizde hiç bulunmayan ya da zor bulunan bir çok mahlukat ana yemekleri Tuz ve şeker sofrada hiç bulunmuyor, ama yemeklerde acı soslar bolca Deniz ürünleri sofrada kaynayan tencereye atılıyor, piştikten sonra makas ile kesilip değişik soslara batırılıp yeniyor Tabi suyu çorba niyetine tüketiliyor Sofraya dolu meze tabakları geliyor
Ahtopot bacaklarının kesildikten sonra bile uzun süre canlılığını yitirmemesi çok ilginç Dikkatsiz yerseniz ağzınıza vantuzları ile yapışabiliyorlar Çiğ balık ve çiğ deniz ürünleri en favori yiyeceklerden Eğer balık pişiriliyorsa içi temizlenmiyor Balıklar okyanus balığı olduğu için bizim denizlerimizdeki balıklar ile alakası yok Pilav lapa gibi, metal bir kapta geliyor ve yağı tuzu yok Soya yağı artık ülkenin ana kokusu olmuş, kanalizasyonlar bile soya kokusuna bürünmüş Sokakta, açıkta satılan deniz ürünlerinin kurutulmuşları da oldukça popüler "Mantu" diye bizim mantıya çok benzeyen bir yemekleri de var
Fotograflarda yediklerimin bir kısmını görüntüledim, oldukça güzel görünüyorlar Çok fazla deniz ürünü ve acılı sebzeler tüketmeme rağmen kendimi midesel olarak oldukça iyi hissetmem, yemeklerin oldukça sağlıklı ve usülüne göre yapıldıklarının en güzel kanıtıydı
Yemekler
Pusan Şehitlik
PUSAN yakın tarihimizde önemi olan bir şehir Kore savaşında şehit olan askerlerimizden 462 tanesi burada yatıyor Pusan'da ilk ziyaret ettiğim yer şehitlikti Şehitlik son derece bakımlı ve her zaman korunan çim zemin ve Kaizuka cinsi çam ağaçlarıyla kaplı Toplam 11 ülkeden 2 300 asker bu şehitlikte yatıyor İngilizlerden (885) sonra en fazla mezar sayısı bizim askerlerimize ait Şehitliğin girişinde oldukça gösterişli bir kapı var Ayrıca çıkarken düşüncelerinizi yazabileceğiniz bir ziyaretçi defteri de mevcut Bu fırsatı kullanıp deftere kendi adımı da yazdım Geriye doğru kontrol ettiğimde tek tük Türk ziyaretçilerin olduğunu da gördüm Şehitliğin müze kısmında Türk askerleri ile ilgili bir çok fotograf, Türkiyeden gelen değişik şiltler, mezarların başında "Pusan'da Yatıyorum" adlı şiir, Türkiyeden gelen bayrak ve bir avuç memleket toprağı insanı ister istemez duygulandırıyor Yağmurun altında Türk bayrağı ve toprağının olduğu cam kutunun üzerini temizlemekte bana düştü İnsan düşünüyor 9 000 K M uzağa gelip ne için savaşmış bizim askerlerimiz? Nato'ya katılmanın bedelini Kore savaşında yaşamını yitiren yaklaşık 751 şehidimiz ve 175 kayıp askerimiz vermiş
Pusan, Korelilerin değişiyle Busan oldukça güzel ve çeşitliliğin bol olduğu bir metropol Hem güzel plajları, hem tepelik alanları, hem de Kore'nin en büyük balık pazarına sahip Balık pazarında denizlerinden çıkan her tür canlıyı taze olarak bulmanız mümkün Genelde satışı yapanlar bayanlar Zaten Kore'de küçük dükkanların çoğunu bayanlar işletiyor Küçük dükkanlar özellikle şehir merkezlerinde aynı Türkiyedeki gibi çok fazla
Pusan'ın simgelerinden biri de geceleri ışıl ışıl olan Gwangahn köprüsü Bizim Boğaz köprüsünü andırıyor ama çok daha küçüğü Şehiri yukarıdan görebileceğiniz teleferikte var Pasifik Okyanusu kıyısındaki Taejongdae adlı turistik bölgeden açık havada Japon adalarını çıplak gözle görmek mümkün Daha rahat izleyebilmek için çeşitli dürbünler de belli ücret karşılığı kullanılabiliyor Ben oradaki kafeteryada ballı ginseng içerek Pasifik Okyanusunu izledim Uçsuz bucaksız görüntü içinde fotografı daha gizemli yapacak küçücük bir adacıkta mevcut
Pusan Balık Pazarı
Gimhae Havaalanı
Pusan ile Masan ülkenin en büyük ikinci havaalanı Gimhae'yi ortak kullanıyorlar Bu havaalanından özellikle uzak doğu olmak üzere bazı yabancı merkezlere de uçuş var Ayrıca Pusan'dan feribot ile Japonya'nın bazı şehirlerine düzenli seferler düzenleniyor
Güney Kore , Türk vatandaşlarının belki de en kolay girdiği ülkelerden Giriş işlemleri çok kısa sürüyor, ancak ülkeden çıkarken 12 000 Won (10 $) vergi alıyorlar Nakit Kore Won'u kalmadıysa kredi kartı ile de ödeme yapabiliyorsunuz Kore seyahati sonunda, Gimhae havaalanından yaklaşık 4 saatlik uçuş ile Hong Kong'a geçtim  (Gezi tarihi 2003 - Murat Tarman)
|
|
|
|