Konu
:
Artvin Yöresel Yemekler
Yalnız Mesajı Göster
Artvin Yöresel Yemekler
10-14-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Artvin Yöresel Yemekler
8
Kavurmalı Yumurta
Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada pişirirlir
9
Sahanda Yumurta
Bakır sahan (tabak) içine konan tere yağ içine köy yumurtası konup üzeri bir başka sahan ile örtülerek kendi halinde pişmeye bırakılır
10
Kaygana
Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir
E) DİĞER
1
Sığen
Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt
2
Nağiço
Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir
3
Kavrulmuş Zeytin
Yörede Çoruh şeriidnde yetişen zeytinlerin en kalitelisii özellikle az ısıda fıırnda çok az kavrulur
Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi zorunluluğu ile az üretildiği için yöred çok makbuldur
4
(Ceviz/Fındıklı) Cacık
Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile karıştırılır
Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis yapılır
5
Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt)
Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir
6
Lorlu Pekmez
Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında kahvaltılık olarak yenir
7
Haşlanmış Mısır
Karlı kış günlerinde yazdan haşlanarak kurutulmuş mısır taneleri suda pişirilerek kaşıkla eğlencelik olarak sıcak yenir
8
Çaşur
Kayalık ve yüksek alanlarda yetişen otsu bir bitki olan "çaşur" turşu şeklinde salamura olarak kahvaltıda veya diğer öğünlerde yenir
Yumurtalı ıspanak gibi de pişirilebilir
9
Küme
Diğer illerde "sucuk" olarak da bilinen üzüm veya dut şırası, fındık veya ceviz içi ile yörede yapılan "kümenin" kendine has bir lezzeti vardır
10
Pestil
Küme maltının bez üzerine yayılarak (özellikle ceviz ve fındık konmaksıızn)kağıt kalındığında kurutulmuş şeklidir
11
Kesme
İçine ceviz veya fındık konmamış sade pestilin kalınca kesilip kurutulmuşudur
12
Papa
Pekmez veya koyu marmelat mısır unu veya beyaz un ile malt kıvamında ateşte pişirilir; tercihe göre sıcak veya soğutularak (üzerine fındık veya ceviz konarak) yenir
13
Kağ (meyve kurusu)
Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve özellikle uzun kış günlerinde çerez gibi yenir
14
Çam sakızı
Yöre ormanlarında yetişen köknar ağacı reçinesi sakız olarak çiğnenir
F) TATLILAR
1
Hasuta
Pekmez veya şeker nişasta az su ile tere yağda malt kıvamında pişirilir, sıcak servis yapılır
Özellikle, bebek,çocuk ve hasta yemeği olarak bilinir
2
Laz Böreği
Köy yumurtası, tere yağ, süt ve şekerle yapılan karışım birkaç kat yufka arasına konarak fırında pişirilir
Pişmeye yakın üzerine karabiber taneleri serpilerek sıcak veya soğuk olarak afiyetle yenir
3
Şoti Baklava
Saçda kavularak kurutulmuş yufka aralarına öğütülmüş ceviz veya fındık konarak yapılır; pişirildikten sonra üzerine baklava ağdası dökülür
Ağda baklavanın içine sinmesinden sonra servis yapılır
4
Kağ (kuru meyve) hoşafı
Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve ile yapılır
5
Erişte tatlısı
İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır
Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra içine şeker katılarak tere yağda döndürülerek servis yapılır
6
Silor tatlısı
İnce boru şeklinde sarılmış yufka birkaç santim genişliğinde kesilerek kurutulur ve yıl boyunca saklanır
Üzerine kaynar su ve tere yağ gezdirildikten içine şeker katılarak fırında pişirilir
7
Kayısefe
Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve (özellikle kayısı ve erik kurusu) içine öğütülmüş ceviz veya fındık katılarak çok az su ve tere yağ ile tavada karıştırmadan pişirilir
Tatlı veya yemek şeklinde yenir
8
Fırında Elma/Ayva
Bütün elma veya ayva özellikle kış aylarında fırında pişirilir
9
Zurbiyet
Kızdırılmış tere yağına bal, pekmez veya şeker ağdası ilave edilerek sıcak yenen tatlıdır
10
Elma Yemeği
Dilimlenmiş elma çok az su şeker ve su ile pişirilir, üzerine öğütülmüş fındık veya ceviz dökülerek servis yapılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul