10-14-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kilisin Yöresel Yemekleri Nelerdir
ÖCCE(Mücver)
Malzeme:8 adet yumurta,1/2 taze soğan,250gr taze sarmısak,5 maydanoz,2 yemek kaşığı un,2 yemek kaşığı nane,1 yemek kaşığı kırmızı biber,kimyon,küzbara(kişniş),tuz,karabiber
Yapılışı:Maydanoz,yeşil soğan ve sarımsak ayıklanır,yıkanır ve çok ince kıyılır Biraz tuz atılıp örselenir Karışımın içine yumurta ve baharatlar konur İyice karıştırılır ve 1-2 yemek kaşığı un ilave edilir ve karışım biraz dinlendirilir Bir tavada iyice kızdırılmış olan zeytinyağına karışımdan bir yemek kaşığı dökülür Avuç ayası büyüklüğündeki öccelerin bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzü çevrilir İşlem böylece tamamlandıktan sonra yemek servis tabağına alınır ve yenir
BIKBIKİYE(Babagannuş)
Malzeme:1 kg patlıcan,5-6 adet domates,1 soğan,1/2 demet maydanoz,2-3 adet yeşil yahut kırmızı biber,karabiber,tuz ve zeytinyağı(Kızartmak için)
Yapılışı:Patlıcanların kabuğu soyulup,ince ince dilinerek kızartılır Patlıcanların kızartma yağından 1 çay bardağı yağ ayrılır Kızdırılmış yağda ufak ufak doğranmış soğan ve biberler soldurulur Biraz pembeleşince kabukları soyulmuş ve orta büyüklükte doğranmış domatesler atılır Domatesler pişince kızarmış patlıcanlar üzerine yerleştirilir Karıştırılmadan 10-15 dakika hafif ateşte pişirilir Servis tabağına koyulduktan sonra üzerine kıyılmış maydanoz serpilir
EKMEK AŞI
Malzeme:5-6 bayat pide ekmek,3 domates,1 soğan,1/2 maydanoz,2-3 taze biber,kırmızı ve karabiber,tuz ve 1 su bardağından eksik zeytinyağı
Yapılışı Bir tencere zeytinyağı tavlanır,soğan ve biberler atılır Biraz pembeleşince domatesler de ilave ediler,tuzu konup pişirilir Domatesler piştikten sonra bir su bardağı su ilave edilir Su kaynayınca ufak parçalara bölünmüş ekmekler tencereye atılır Ekmekler yumuşadıktan sonra tencere ocaktan indirilir,servis yapılıp üzerine kıyılmış maydanozlar serpilir
ÇÜRÜTME
Malzeme:5-6 adat kuru pide ekmek,1 avuç soyulmuş diş sarımsak,3-4 yumurta,zeytinyağı,iki limon suyu(veya koruk ekşisi),1 tatlı kaşığı biber salçası,tuz ve nane
Yapılışı:Bir tencere zeytinyağı tavlanır,içine sarmısaklar atılır Biber salçası,ekşi,1 bardak su konup kaynatılır Su kaynayınca lokma şekline getirilmiş ekmekler tencereye atılır,ekmeklerin iyice pişmesine yakın yumurtalar kırılıp karıştırılır Ocaktan indirilip üzerine sarmısak ve nane gezdirilir
|
|
|