Konu
:
Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat
Yalnız Mesajı Göster
10-14-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
ŞANLIURFA İL HALK KÜTÜPHANESİ
Şanlıurfa'da kütüphane hizmetinin ağırlık noktasını oluşturan bu kütüphane 1968 yılında hizmete girmiştir
Çocuk Bölümü Gezici Kütüphane Semt Kütüphanesi ve Geçici Kitaplık'tan oluŞan klasik kütüphane sistemi tam olarak oluşturulmayan beş bölümle hizmet sunmaktadır
1
Çocuk Bölümü: İlköğretim birinci kademesine dahil öğrencilerin yararlandığı bu birimde çocuklara yönelik her türlü kitap dergi çizgi romanlar yer alır
Kütüphanenin giriş katında tek salondan ibaret bir birimdir
Kitap sayısı 1363 personel sayısı 1'dir
2
Genel Okuma Salonu: Kütüphanenin birinci katında yer alan kolleksiyonun büyük bölümünü içeren ve yoğunluğun en fazla olduğu birimdir
ilköğretim ikinci kademe orta öğretim öğrencileri ve her kesimden kullanıcıya hizmet verir
Genel konular uygulamalı ve teorik bilimler Din Coğrafya Biyografya kitaplarıyla; sözlük ansiklopedi yıllık gibi müracaat kaynakları da bu bölüm dahilinde hizmete sunulmuştur
Kitap sayısı 13
690 personel sayısı 4'tür
3
Süreli Yayınlar: Önceden depo olarak kullanılan ve buna uygun inşa edilmiş olan bu salon kütüphanenin açık raf sistemine geçmesiyle birlikte 1992 yılında Süreli Yayınlara tahsis edilmiştir
Bu bölümde çoğunluğunu kültür sanat ve edebiyat dergilerinin oluşturduğu 100 kadar süreli yayın kullanıcı hizmetine sunulmuştur
Ayrıca genel okuma salonu yeterli olmadığından tarih kitaplarının bir kısmı (Osmanlı-Selçuklu Tarihi) bu salona taşınmıştır
Kitap sayısı 4
430 personel sayısı 1'dir
4
Konferans ve Sergi Salonu: Kütüphanenin üçüncü katındadır
Daha önceden süreli yayınların yer aldığı bu salon açık raf sistemine geçilmesiyle birlikte konferans panel tiyatro temsilleri resim sergileri gibi faaliyetlerin yapılması amacıyla bu etkinliklere uygun olarak düzenlenen çok amaçlı bir salondur
5
Gezici Kütüphane: Şanlıurfa'da köy okullarına hizmet götüren birimdir
Daha önce 2 tane olan gezici kütüphane araçlarından biri 1992 yılında Batman iline tahsis edilmiştir
Çocuklar için seçilmiş resimli hikaye ve masal kitapları ile yerli ve yabancı romanlardan oluŞan 1949 adet kitaba sahiptir
Gezici kütüphane hizmeti hem şoförlük hem de kütüphanecilik yapan bir personel tarafından verilmektedir
Şanlıurfa il Halk Kütüphanesi hafta içi ve Cumartesi günleri olmak üzere haftada 6 gün 08:30 ile 18:30 saatleri arasında tam gün açıktır
ŞAİR NABİ KÜTÜPHANESİ
Belediye Kültür Müdürlüğü'ne bağlı halka yönelik hizmet veren bir kütüphanedir
1988 yılında Kapaklı Pasajı'nın hemen bitişiğine kurulmuştur
Kataloglama ve sınıflama sisteminin kullanılmadığı bu bilgi merkezinde kaynakların büyük çoğunluğu bağış yoluyla sağlanmıştır
Önceden Kapaklı kavşağında bulunan 1 salon 1 depo ve 3 odadan oluşan kütüphane binası 13
08
2000 tarihinde yıktırılmış ve Ahmet BAHÇİVAN iş Merkezi'nde yeni yapılan binaya taşınmıştır
Aynı anda 200 kullanıcıya hizmet verme kapasitesinde olan kütüphanedeki kitap sayısı 6
900'dür
ŞURKAV HALK KÜTÜPHANESİ
Kültür Bakanlığı ile ŞURKAV arasında yapılan bir protokolle Dergâh-Balıklıgöl Projesi çerçevesinde 100 m2 bir salon ve müştemilatından oluşturulmuştur
iç donanımı ŞURKAV personel ve kolleksiyonu ise il Kültür Müdürlüğü tarafından sağlanan kütüphane 4 Nisan 1993 tarihinde hizmete açılmıştır
Şube kütüphanesi olan bu birimde 2 personel görev yapmaktadır
Hafta içi mesai saatleri dahilinde Cumartesi günleri tam gün hizmet veren kütüphanenin kitap sayısı 1600'dür
Tek salondan oluşan bir birimdir
SANAT VE EDEBİYAT Kültür - Turizm
SANAT VE EDEBİYAT
EDESSA MOZAİKLERİ
Urfa M
Ö
304 yılında Seleukoslar tarafından Yunan şehir sistemine göre eski bir yerleşimin ka*lıntıları üzerine yeniden kurulmuştur ve Edessa adı verilmiştir
M
Ö
132 yılında bölgede egemen olan Süryâniler Urfa'da Edessa Krallığı'nı kurarak böl*gemizin hâkimi olmuşlardır
376 yıl süren bu yerel krallık Urfa tarihi açısından büyük bir öneme sa*hiptir
Çok aktif bir tarih sanat ve kültür birikimine sahip bu dönem insanının bırakmış olduğu kültür ve medeniyet kalıntıları hakkında günümüze kadar bilimsel çalışmalar yapılagelmiştir
Bu döneme ait kültür kalıntılarından en önemlisi çok renkli ve ye*rel bir üslûpla yapılan mozaiklerdir
Urfa'da şim*diye kadar belki 30'dan fazla mozaik keşfedilmiş ancak bunun az bir kısmı kayıtlara geçebilmiştir
Bunlardan bir kısmı bazı meraklı kişilerin kolleksi*yonlarını süslerken birkaç tanesi de Urfa ve İstanbul'daki müzelerde muhafaza edilmektedir
Maalesef bu çok kıymetli eserler yeterince koru*namadığından ya gecekondular altında kalmış ya da tahrip edilerek günümüze ulaşmamıştır (Bkz: Tarihten Günümüze Edessa Nekropolleri s
)
Bu mozaiklerin çoğu bugün Yakubiye Mahallesi denilen tepelik alanda bulunmuştur
Bu tepe o dö*nemlerde "Şelama oğlu Abgar Mezarlığı" idi
Edessa Krallığı (M
Ö
132-M
S
244) ve Roma dö*neminde bu mezarlığa zengin ve soylu ailelerden ölenler gömülüyor ve genellikle mezar odasının ta*banına ölenleri ve yakınlarını gösterir çok renkli ve muhteşem mozaikler yapılıyordu
Bu mozaiklerde bazen krallar da sadece portreleriyle (Örneğin Abgar Mozaiği) anılıyordu
Bu dönemde Urfa'da birçok mozaik sanatçısının bulunduğu tahmin edilmektedir
Edessa mozaiklerinden kayıtlara geçen ve bizim bulduklarımızla toplam 12 mozaiğin incelendiği bu yazımızda mozaiklerin genel görünümleri şahıs*ların Klasik Süryânice (Estrangela) harflerle yazılı isimleri ve varsa tarihleri verilmiştir
Mozaiklerde tarih olarak verilen rakamlar Seleukos (Yunan) tak*vimine göredir
Süryâniler bu takvimi o yıllardan günümüze kadar kullanmışlardır
Bu takvimin miladi takvime göre 311 yıl fazlalığı vardır
Mozaiklerde tarih olarak verilen rakamdan 311 yıl çıkarmak suretiyle miladi karşılığı bulunur
İncelediğimiz 12 mozaikten sadece 5'inde tarih ve*rilmiştir
Diğerlerinde ise moza*iğin yapı stili süs*leme tekniği ve yazıların tahliline göre tahmini bir tarihleme yapılmıştır
Edessa'da yapılan mozaikler teknik ve üslûp olarak İran kökenli Parth sanatını yansıtır
Çerçeve motifleri ise Klasik Yunan-Roma repertuvarından alınmıştır
Süryânice sağdan sola doğru yazıldığı için biz de mozaiklerdeki yazıları sağdan sola doğru ter*cüme ettik
Mozaik yazıtlarının tercümesinde köşeli parantez içinde verilen kısımlar tarafımızdan ek*lenmiş*tir
Süryaniler ölümden sonraki hayatın var*lığına inandıkları için yazıtlarda mezar yerine "Ebediyyet evi" deyimini kullanmışlardır
I- ABGAR MOZAİĞİ
1979 yılında Şehitlik Mahallesi'ndeki Çamlık Tepesi'nde bulunan bu mozaik 1981 yılında Drijvers tarafından yayınlanmıştır
Mozaikdeki ba*yan figürü çalınmış olmakla birlikte mozaiğin tümü bugün yerin altında kalmıştır
Zemini mozaik kaplı mezar odasının zemin ve mozaik ölçüleri 234x278 cm'dir
Mozaik iki çer*çevede beş kişiyi gösterir
I- 1) Akrab oğlu Aşadu
2) Manu oğlu Abgar
3) Aşadu oğlu Barsemyo
II-1) Barsemyo'nun annesi Azil
2) Ben Aşadu oğlu Barsemyo bu ebediyyet evini benim için çocuklarım için ve kardeşim için efendim ve velinimetim Abgarın hayatı için yap*tım
3) Aşadu oğlu Hannan
Mezarın kurucusu Aşadu oğlu Barsemyo'dur
Barsemyonun babası Akrab oğlu Aşadu'dur
Aşadu'nun karısı Barsemyo'nun annesi olup Azildir
Azil Urfa'daki birçok mozaik ve heykelde görülen Edessa kadınlarına özgü baş süsü (köfü) taşımaktadır
Aşadu oğlu Hannan Barsemyonun kardeşidir
Barsemyo bu mezarı kendisi ve çocukları için ol*duğu gibi onun için de tayin etmiştir
Barsemyo kelimesinin Türkçesi "Köroğlu" dur
Aşadu adı "Arslan" manasındadır ve Arap şahıs ad*larının en tanınmışlarından birisidir
Aşadu Akrabın oğlu idi; bunun adı da genel Sami dilinde "Akrep dir
Abgar adı Büyük karınlı" ya da "şişman an*lamındadır
Diğer Nebâti ve Palmira yazıtlarında da bu isim bulunur
Edessadaki diğer kral adları da Arabi bir tanrı adı olan Manu idi
Bu mozaikteki yazılarda tarih verilmemiştir
II
yüzyılın sonları III
yüzyılın ilk yarısına ait Edessa mozaikleri ile üslup yönünden benzerlik göster*mesi ayrıca Severus dönemi Antakya mozaikle*rinde görülen çerçeve dekorasyonunun yer alma*sına dayanarak bu mozaiği II
yüzyılın sonları ile III
yüzyıl başlarına tarihlemek mümkündür
Manu oğlu Abgarın Barsemyo tarafından Efendim ve velinimetim diye adlandırılmış ol*ması onun gerçekten emir gibi birisi olduğunu gös*terir
Çünkü bu ünvan hemen hemen Suriye-Mezopotamya sahralarında ve civarlarındaki emir*lerin sadece kendilerine özgü birer hakları idi
Abgarın temsili tasviri de onun hükümdârâne bir vaziyette olduğunu gösterir
Soğmatar şehri halkından Edessa kralına (Arap hükümdarına) bağlı olanlar krallarına Efendi ve ve*linimet ünvanı veriyorlardı
Arap hükümdârları Edessa hânedânına aitti ve VIII
Büyük Abgar M
S
177de Edessada iktidâr mevkiine geçmeden önce Arap hükümdârı idi
Bu delilleri sıralayan Drijvers'a göre gerçeğe yakın olmakla birlikte bu mozaikte VIII
Büyük Abgar (177-212) tasvir edilmiştir
Barsemyo tarafın*dan kendisi çocukları ve kardeşleri için yaptırdığı bu mezarda Kral Abgar gömülü olmayıp saygıdan dolayı sadece ismen anılmıştır
Bu nezaket o dö*nemde toplumsal ve özel bir bağlılığı temsil edi*yordu
Drijvers'ın görüşüne karşılık J
B
Segal'e göre mozaikde tasvir edilen şahıs Kral X
Abgar Ferhad (239-241)'dır
A
Cihat Kürkçüoğlu'na göre ise bu kral Hz
İsa ile mektuplaştığına inanılan V
Abgar Ukkama (M
S
13-50) olmalıdır
II- AFTUHA MOZAİĞİ
1901 yılında Samsat Kapısı civarında bulunmuş*tur
Şimdi İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir
Tarihsiz olup muhtemelen III
yüzyılın başlarına aittir
Mozaik üç çerçeveden oluşmuştur
Yukarıdan aşağıya doğru başlayıp sağdan sola doğru yazıları şöyle tercüme edilmiştir
I- 1) Germo oğlu Aftuha
2) Sumo
II- 1) Germo
2) Aso
III-1)Bartalaha
2) Ben Germo oğlu Aftuha
Bu ebediyyet evini kendim için ve çocuklarım için ve varislerime her zaman için yaptım
3) Şalmet
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul