Konu
:
Şırnak Yöresel Yemekleri Şırnak İlinde Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Şırnak Yöresel Yemekleri Şırnak İlinde Yemek Kültürü
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şırnak Yöresel Yemekleri Şırnak İlinde Yemek Kültürü
Şırnak yöresel yemekleri Şırnak İlinde Yemek Kültürü
Şırnak yöresel yemekleri Şırnak İlinde Yemek Kültürü
-KUTLIK : Ufak bulgur ve ufak yarma (Çigköftelik) birbirine karıştırılırhamur haline getirilir
Kızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulur
Kaynar suya atılıp pişirilir
Sudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılır
Yağda kızartılıp servis yapılır
2-SERBIDEV: Yarma iyice pişirilirbüyük bir tabağa konulur
İçi açıldıktan sonra
bu çukura kurut(Keşk-çortan) suyu ve yağ dökülür
Yarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır
3-PERDEPİLAV: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririz
Az pişirilen pilava tavuk etibaharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulur
Ağzı tekrar yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılır
Üstü ve altı ateşte veya fırında pişirilir
Sonra servis yapılır
4-KİPE : Koyunun bağırsakları iyice yıkanırbezleri koparılır
Ters çevrilir yıkanır ve temizlenir
Pirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulur
Sıcak suya atılıp kaynatılır
Piştikten sonra servis yapılır
5-HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılır
İçine kıyma katılır ve yoğurulur
Yumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılır
Servis yapılır
6-ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdır
Soğanpatlıcan
domateskabaklar açılır ve oyulur
Pancar veya asma yaprakları hazırlanır
Pirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır baharatlanır
Adı geçen sebzelere doldurulur
Tencereye dizilippişirilir
Servis yapılır
7-MEYRE(Mehir): Ayran ve dövme ateşe bırakılır
Yumurta çırpılır içine bırakılır
Devamlı bir şekilde karıştırılır
Kaynayıncaya kadar devam edilir
Parçalanmış kabaklar ve
Pancar yaprakları içine katılır
Bir parça pişince ateşten indirilir
Soğuk servis yapılır
8-BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılır
Ateşe konulup kaynatılır
İçine pirinç atılıp pişirilir
Biraz tarçın ve sarı boya katılır
Ateşten indirilip soğuk olarak servis yapılır
9-MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılır
Şalgam kaynadıktan sonrasoğutulur ve süzülerek küpe bırakılır
Biraz su ve biraz hamur üzerine katılır
(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonra çamurla kapatılır
Kırk gün bekletildikten sonra açılır ve turşu gibi kullanılır
10-FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılır
Dövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilir
Güzelce kıvrıldıktan sonrasimit gibi yuvarlak yapılıpdolanır
Fıreydin kızgın yağda kızartılır ve şıra dökülür
Soğuyunca servis yapılır
11-SURYAZ : Suryaz otu kıyılır ve yıkanır
Suda kaynatılır
Sonra süzülüp sıkılır
Kızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılır
Üzerine suryaz otu eklenerek karıştırılır
İçine kavurma atılır
Karıştırılıp servis yapılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul