Yalnız Mesajı Göster

Bitlis Büryan Kebabı

Eski 10-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bitlis Büryan Kebabı




Bitlis Büryan Kebabı

Bitlis Büryan Kebabı

Büryan Kebabı: Anadolu’nun bazı yerlerinde yapılan Tandır Kebabından oldukça farklı olan Büryan Kebabı için “hevür” denilen erkek keçi (teke) eti tercih edilir

Büryan kebabının yapılışındaki en önemli araç olan tandırın ebadı şöyledir: Ham toprakta 25 metre derinliğinde bir çukur kazılır çukurun ağız genişliği 45 cm dip genişliği ise 125 cmdir

Özel olarak seçilen nazik etten gövde halinde parçalanmadan hazırlanan büryan önce iyice yıkanır ve ince tuzla iyice tuzlanır tuzlama işi uzmanlık gerektirmekte olup etin durumuna göre ayarlanmalıdır

Tandırın içinde yakılan ateşin kor haline gelmesi beklendikten sonra tandırın dibine bakır bir kazanda bir miktar su konur Tandırın ağzı gövde halindeki et yerleştirildikten sonra kapakla kapatılır ve etrafı kırmızı çamurla hava almayacak şekilde sıvanır Kapalı ve sıcak ortamda gövde halindeki (5-6 gövde olabilir) etler pişerken kazandaki suyun buharı ile de yumuşak bir hal alır Pişen büryan kebabı kancaya asılarak bıçakla parçalara ayrılır ve böylece servise hazır hale gelmiş olur



Alıntı Yaparak Cevapla