Konu
:
Bitlis Büryan Kebabı
Yalnız Mesajı Göster
Bitlis Büryan Kebabı
10-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bitlis Büryan Kebabı
Bitlis Büryan Kebabı
Bitlis Büryan Kebabı
Büryan Kebabı: Anadolu’nun bazı yerlerinde yapılan Tandır Kebabından oldukça farklı olan Büryan Kebabı için “hevür” denilen erkek keçi (teke) eti tercih edilir
Büryan kebabının yapılışındaki en önemli araç olan tandırın ebadı şöyledir: Ham toprakta 25 metre derinliğinde bir çukur kazılır çukurun ağız genişliği 45 cm
dip genişliği ise 125 cm
dir
Özel olarak seçilen nazik etten gövde halinde parçalanmadan hazırlanan büryan önce iyice yıkanır ve ince tuzla iyice tuzlanır tuzlama işi uzmanlık gerektirmekte olup etin durumuna göre ayarlanmalıdır
Tandırın içinde yakılan ateşin kor haline gelmesi beklendikten sonra tandırın dibine bakır bir kazanda bir miktar su konur
Tandırın ağzı gövde halindeki et yerleştirildikten sonra kapakla kapatılır ve etrafı kırmızı çamurla hava almayacak şekilde sıvanır
Kapalı ve sıcak ortamda gövde halindeki (5-6 gövde olabilir) etler pişerken kazandaki suyun buharı ile de yumuşak bir hal alır
Pişen büryan kebabı kancaya asılarak bıçakla parçalara ayrılır ve böylece servise hazır hale gelmiş olur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul