Konu
:
Muş Üzümü
Yalnız Mesajı Göster
Muş Üzümü
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Muş Üzümü
Muş Üzümü
MUŞ ÜZÜMÜ
Muş yöresinde 1800 -1900 yıllarında Sovyetler Birliğinden İlimize getirilerek dikildiği yörenin iklim şartlarına iyi adapte olduğu kaliteli ve bol üzüm üretildiği bilinmektedir
Bağcılığın gelişmeye başlaması ile birlikte mahzenlerde toplanan şıralar Fransa’ya ihraç edilerek Dünyaca ünlü bordo şarabı yapımında kullanılmıştır
Cumhuriyetin İlk yıllarında 90
000 kıy ye üzüm alındığı literatürlerden öğrenilmiştir
Bu zamanlarda yetişen kaliteli olduğu bilinen yerli asma çeşitleri bölge halkının önemli gelir kaynaklarından biri olup bölge ekonomisinde önemli yere sahip olmuştur
Fakat zamanla bağ alanları önemli ölçüde azalmış ve üretim düşmüştür
Don olayları ve gatasyon kısalığı ve üretim tekniği yetersizliği bağcılığın gerilenmesine neden olan sebeplerdir
BAĞ YERLERİ
Son yıllarda uygulanan Muş İli Kırsal Kalkınma Projesi ile Valiliğimizce uygulanan Yeşil Kuşak Projesi kapsamında bağ alanlarının geliştirilmesi ve mevcut olan ekonomik ömrünü tamamlamış bağ alanlarının iyileştirilmesi çalışmaları yapılmaktadır
Bu şekilde eski bağ alanları yeniden oluşturularak bölge halkına ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır
İlimizde bağ alanı olarak Mongok Merkez Karaağaç Dağ dibi İncebel Mehmetcan Kale Pamukluk Aşağı Yongalı ( Page ) Karaağaçlı Çiriş bağlan faal durumda bulunmaktadır
ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Siyah beyaz ve mor çeşitleri mevcut olup ince kabuklu çekirdekli buruk tadı vardır
Genel olarak şaraplık ve sıralık çeşitler olmasına rağmen bölgede sofralık olarak tüketilmektedir
Bölgemizde yetiştirilen başlıca üzüm çeşitleri özellikleri şunlardır :
Siyah Vakkas : Bölgede üretimi en çok yapılan üzüm çeşittir Salkımları orta büyüklükte bol daneli şıra oranı ve albenisi yüksektir
Sînciri ; Dayanıklı bir çeşit olması ve geç hasat edilebilmesi nedeniyle tercih edilen bir çeşittir
Salkımları orta büyüklükte beyaz renkli daneler sıkı şıra oranı yüksek ve tadı tatlıdır
Kaşper : Bol verimlidir
Siyah ve beyaz çeşitleri vardır
Verim ve üretim alanı fazladır
Sonbaharda geç hasat edilen bir çeşittir
Beyaz Üzüm : Beyaz renkli orta iri taneli sulu ve gevrektir
Öküz Gözü : Orta irilikte salkımları sıkı ve dallı koniktir
Güz Üzümü : Geç olgunlaşan dayanıklı ve verimli bir çeşittir
Keçi Memesi: Küçük taneli sıkı salkımlı ve konik yarısı vardır
Şıra oranı fazla olması nedeniyle şaraplık kalitesi yüksektir
BAKIM VE TERBİYE SİSTEMİ
îklim toprak yer ve yöney üzüm çeşidi anaç ve mekanizasyon gibi faktörler terbiye sistemi ve bakımla yakından ilgilidir
Yetiştirilen üzüm çeşitleri bölgede karın fazla yağması soğukların dondurucu olması bağ alanlarının yamaç ve rakımın yüksek olması ( 1700 mt) nedeniyle terbiye sistemi yüksek sistem olmayıp alçak sistem denilen yerdensürükleyici olarak yetişmektedir
Böylece Asma dallarının fazla kardan kırılması önlendiği gibi dalların kar altında kalması nedeniyle soğuklardan zarar görmesi önlenmiş olmaktadır
İlkbahar aylarında belleme ve kazıma işlemi yapılmakta olup ilkbahar ve sonbahar aylarında budama yapılmaktadır
Dikimden itibaren ilk İki yıldan sonra sulamaya ihtiyaç duyulmamaktadır
Bölgede yetiştirilen üzüm çeşitleri bağ alanlarında büyük zarar yapan floksera zararlısına karşı dayanıklı olması bölgede tercih edilmektedir İlimiz bağ alanlarında Bağ Mildiyö hastalığı ile Bağ Yaprak Uyuzu ve Bağ Çadır Tırtılı zararlıları zarar vermektedir
Ürün Miktarı ve kalitesi î Bağ alanlarında yıllık ortalama verim 300 kg/da' dır
Bağ alanı 560 dekar olan bu bölgede yılda yaklaşık î 68
000 kg ürün elde edilmektedir
Muş İline diğer bölgelerden getirilerek piyasada satılan üzüm çeşitleri 500
000 TL– 1
000
000 TL fiyatla satılırken Muş üzümü olarak bilinen yerli çeşitler 2
000
000 TL' ye satılmaktadır
Hedef ve Düşünceler : Valiliğimizce yürütülen yeşil kuşak projesi çerçevesinde İl Müdürlüğümüzce yapılan yayım çalışmaları İle bağ evlerinin yapılması yapılan yol su depoları talî boru hatları elektriğin götürülmesi ile bağcılık teşvik edilmiştir
Bölgede yetişen üzüm çeşitlerinde gerekli çeşit özellikleri ile ilgili çalışmalar yapılmamıştır
Bazı çeşitlerde isim tescili yapılmamış olup halk arasında bilinen isimler kullanılmaktadır
Üzümçeşitlerinin özelliklerinin yapılacak bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılarak çeşit tescilinin yapılması sağlanmalıdır
Belirtilen çalışmalar yapıldığı taktirde ürün kalitesi ve verimi artırılarak hali hazırdaki üretim miktarı daha da artırılabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul