Konu
:
Erzurum Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Erzurum Yemekleri
10-14-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Erzurum Yemekleri
D-HAŞILLAR VE KUYMAKLAR
Haşıllar; un haşılı ve pıt pıt haşılı olmak üzere iki türlü yapılır
1-Un Haşılı: Bir ölçek un su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur
Katı bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir
Bir tepsiye alınır ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur
Kaşıkla alınan hamur yağ ve karışımına batırılarak yenilir
2-Pıt Pıt Haşılı: Çok ince bulgur ve un karıştırılır
Aynen un haşılındaki olduğu gibi pişirilir
Tereyağı bal karışımına batırılarak yenir
3-Peynir Kuymağı: Tavada kızdırılmış tereyağına bir miktar taze civil peynir veya yağlı peynir konur
Üzerine birkaç yumurta kırılır ve karıştırılır
Peynirler tamamen eridikten sonra ocağın üzerinden alınır ve sıcak sıcak yenir
4-Un Kaymağı: Bir ölçek un bir kapta sulandırılır
Bir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir
Eriyen tereyağına hazırlanan un bulamaca yavaş yavaş karıştırılarak dökülür
Un katılaşıp yağ yağ pişen hamurun üzerine çıkıncaya kadar ateşte pişirilir
E-TATLILAR
1-Kadayıf Dolması: Kadayıf Ramazan'da 30 gün süre ile sofraların eksilmez tatlısıdır
Hatta sahurda bile taze taze kadayıf kızartılır
Kadayıfın sermesi yapıldığı gibi dolması da meşhurdur
Güzel yapıldığı takdirde tadına doyum olmaz
Yumuşak tel kadayıfın içine toz karıştırılmış iç ceviz konularakzeytin yağlı dolma büyüklüğünde sarılır
Kadayıf dolmaları yumurtaya batırılarak tavadaki kızgın yağa atılır
Kızardıktan sonra tavadan alınır şeker balının içine atılır
Oradan çıkartılır bal dökülerek servis edilir
2-Poğaça: Poğaç tandır olan evlerde ve bilhassa köylerde yapılır
Özel bir yemektir
Hamur börek gibi hazırlanır
Hamur tereyağı süt veya yoğurt katılarak yoğrulur ve bir siniye yayılır
Üzerine de bir sini kapatılarak tandıra indirilir
Üstüne bol miktarda kor haline gelmiş kül karışımı ateş konur
Her iki yüzü kızardıktan sonra tandırdan çıkarılır
Üzerine bol tereyağı ve bal şerbeti
dökülerek sıcak sıcak yenir
3-Hasıta: Bilhassa doğum yapan kadınlara doğumun akabinde güç kazanması için yedirilir
Bir miktar nişasta iyice sulandırılır
İçine bol miktarda şeker katılır
Bir tavada kızdırılmış tereyağına hazırlanmış bu sıvı dökülür 1-2 dakika karıştırılır ve yenir
4-Keysefe: Malatya kaysısı hoşaf halinde pişirilir
Kaynatılarak suyu çekilir üzerine tereyağı dökülür ve sıcak sıcak yenir
5-Pestil Çullaması:Tatlı pestil ufak ufak doğranırbir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir
Pestiller tereyağının bulunduğu tavaya dökülür ve beklenir
Üzerine yumurta kırılır ve karıştırılır Sıcak olarak da yenir
6-Dut Çullaması: Bir miktar dut yıkanır bir kaba konur
Tereyağında pişirilir
Pişirilme şekli aynen pestil çullamasındaki gibidir
F-DİĞER YEMEKLER
1-KIYMA: Orta yağlı kıymanın içerisine soğan ilave edilerek rengi değişene kadar kavrulur
İçerisine salça tuz karabiber ilave edilir
Bir sahana alınan kıymanın üzerine ya tek tek yumurtalar kırılır yada çırpılarak üzerine dökülür
Yumurtalar istenilen kıvama gelince ateşten alınır üzerine limon sıkılarak ikram edilir
Ramazan ayında kıymaya mutlaka pastırma ilave edilir bazen da ıspanaklı hazırlanır
2-Keleçoş: Sütün çok bol olduğu yaz aylarında mayalanan yoğurtlar torbalara doldurularak süzme yoğurt haline gelir
Bilahare torbalardan çıkarılan yoğurt topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur
Buna "kurut" denir
Kurumuş olan bu yoğurtlar torbalara konarak kışın yenilmek üzere evin münasip bir yerine asılır
Keleçoş yapmak için torbadan çıkarılan kurutlar bir tencereye konulur
Üzerine yeterince sıcak su dökülüpbir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye başlar
Tepsiye ekmek doğranır ayran haline gelen kuruta sarımsak katılır ve bu ekmeklerin üzerine dökülür
Tereyağı dökülerek yenir
3-Lalanga: Bir miktar patates haşlanır ve soyulur
Haşlanan patatesler püre haline gelene kadar yoğrulur
Bir tavada tereyağı kızdırılır
Patates püresinden bir kaşık alınır yumurtaya batırılır kızdırılmış tereyağına atılır
Kızardıktan sonra sade yendiği gibi üzerine şerbet dökülüp tatlı olarak da yenilir
4-Şile: Patates küçük küçük doğranır
İçine bir miktar bulgur katılır
Et kullanıldığı gibi kavurma ile pişirildiğinde daha lezzetli olur
Bu yemek daha çok kış aylarında pişirilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul