Yalnız Mesajı Göster

Erzurum Yemekleri

Eski 10-14-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Erzurum Yemekleri




D-HAŞILLAR VE KUYMAKLAR

Haşıllar; un haşılı ve pıt pıt haşılı olmak üzere iki türlü yapılır

1-Un Haşılı: Bir ölçek un su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur Katı bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir Bir tepsiye alınır ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur Kaşıkla alınan hamur yağ ve karışımına batırılarak yenilir

2-Pıt Pıt Haşılı: Çok ince bulgur ve un karıştırılır Aynen un haşılındaki olduğu gibi pişirilir Tereyağı bal karışımına batırılarak yenir

3-Peynir Kuymağı: Tavada kızdırılmış tereyağına bir miktar taze civil peynir veya yağlı peynir konur Üzerine birkaç yumurta kırılır ve karıştırılır Peynirler tamamen eridikten sonra ocağın üzerinden alınır ve sıcak sıcak yenir

4-Un Kaymağı: Bir ölçek un bir kapta sulandırılır Bir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir Eriyen tereyağına hazırlanan un bulamaca yavaş yavaş karıştırılarak dökülür Un katılaşıp yağ yağ pişen hamurun üzerine çıkıncaya kadar ateşte pişirilir

E-TATLILAR

1-Kadayıf Dolması: Kadayıf Ramazan'da 30 gün süre ile sofraların eksilmez tatlısıdır Hatta sahurda bile taze taze kadayıf kızartılırKadayıfın sermesi yapıldığı gibi dolması da meşhurdurGüzel yapıldığı takdirde tadına doyum olmazYumuşak tel kadayıfın içine toz karıştırılmış iç ceviz konularakzeytin yağlı dolma büyüklüğünde sarılırKadayıf dolmaları yumurtaya batırılarak tavadaki kızgın yağa atılır Kızardıktan sonra tavadan alınır şeker balının içine atılır Oradan çıkartılır bal dökülerek servis edilir

2-Poğaça: Poğaç tandır olan evlerde ve bilhassa köylerde yapılır Özel bir yemektir Hamur börek gibi hazırlanır Hamur tereyağı süt veya yoğurt katılarak yoğrulur ve bir siniye yayılır Üzerine de bir sini kapatılarak tandıra indirilir Üstüne bol miktarda kor haline gelmiş kül karışımı ateş konur Her iki yüzü kızardıktan sonra tandırdan çıkarılır Üzerine bol tereyağı ve bal şerbeti

dökülerek sıcak sıcak yenir

3-Hasıta: Bilhassa doğum yapan kadınlara doğumun akabinde güç kazanması için yedirilir Bir miktar nişasta iyice sulandırılır İçine bol miktarda şeker katılır Bir tavada kızdırılmış tereyağına hazırlanmış bu sıvı dökülür 1-2 dakika karıştırılır ve yenir

4-Keysefe: Malatya kaysısı hoşaf halinde pişirilir Kaynatılarak suyu çekilir üzerine tereyağı dökülür ve sıcak sıcak yenir

5-Pestil Çullaması:Tatlı pestil ufak ufak doğranırbir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilirPestiller tereyağının bulunduğu tavaya dökülür ve beklenir Üzerine yumurta kırılır ve karıştırılır Sıcak olarak da yenir

6-Dut Çullaması: Bir miktar dut yıkanır bir kaba konur Tereyağında pişirilir Pişirilme şekli aynen pestil çullamasındaki gibidir

F-DİĞER YEMEKLER

1-KIYMA: Orta yağlı kıymanın içerisine soğan ilave edilerek rengi değişene kadar kavrulur İçerisine salça tuz karabiber ilave edilir Bir sahana alınan kıymanın üzerine ya tek tek yumurtalar kırılır yada çırpılarak üzerine dökülür Yumurtalar istenilen kıvama gelince ateşten alınır üzerine limon sıkılarak ikram edilir Ramazan ayında kıymaya mutlaka pastırma ilave edilir bazen da ıspanaklı hazırlanır

2-Keleçoş: Sütün çok bol olduğu yaz aylarında mayalanan yoğurtlar torbalara doldurularak süzme yoğurt haline gelirBilahare torbalardan çıkarılan yoğurt topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur Buna "kurut" denir Kurumuş olan bu yoğurtlar torbalara konarak kışın yenilmek üzere evin münasip bir yerine asılır Keleçoş yapmak için torbadan çıkarılan kurutlar bir tencereye konulurÜzerine yeterince sıcak su dökülüpbir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye başlarTepsiye ekmek doğranır ayran haline gelen kuruta sarımsak katılır ve bu ekmeklerin üzerine dökülür Tereyağı dökülerek yenir

3-Lalanga: Bir miktar patates haşlanır ve soyulur Haşlanan patatesler püre haline gelene kadar yoğrulur Bir tavada tereyağı kızdırılır Patates püresinden bir kaşık alınır yumurtaya batırılır kızdırılmış tereyağına atılır Kızardıktan sonra sade yendiği gibi üzerine şerbet dökülüp tatlı olarak da yenilir

4-Şile: Patates küçük küçük doğranır İçine bir miktar bulgur katılır Et kullanıldığı gibi kavurma ile pişirildiğinde daha lezzetli olur Bu yemek daha çok kış aylarında pişirilir


Alıntı Yaparak Cevapla