Yalnız Mesajı Göster

Ağrının Yöre Mutfağı

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ağrının Yöre Mutfağı




Ağrının yöre mutfağı

Ağrının yöre mutfağı

YÖRE MUTFAĞI:

Abdigor Köftesi:

En tanınmış yemeği Abdigor Köftesi’dir Doğubeyazıt’ta yaygın olan bu köfte içli köfteye benzer Etin dövülerek yumruk büyüklüğüne getirilmesi sonunda pişirilir

Goşteberg; Et:

Tereyağı soğan salça ve aynı addaki ot harmanlanıp hayvan postuna doldurulur ve nemli toprağa gömüldükten sonra üzerinde ateş yakılarak pişirilir ki buna buğulama da denir

Selekeli(Saç Kavurma):

Taze oğlak veya kuzu etinin tereyağında kazırtıldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt dökülmesiyle hazırlanan ber et yemeği çeşididir

Haşıl;

Çaşır otu kabuğu alınmış buğday(çiğ den) suda kaynatılır Kaynatılma süresince un ilave edilir Pişirildikten sonra üzerine yağ veya pekmez dökülerek yenir

Toprağın ve iklimin sebze tarımına fazla elverişli olmaması yüzünden sebze üretimi yetersizdir Onun için Ağrı mutfağında tahıl önemli bir yer tutar Tahıla dayalı olarak yapılan yemeklerin başlıcaları şunlardır;

Hengel haşıl erişte kuymak kete bişi erdek hasude bulgur pilavı yalancı köfte ekmek aşılalanga ayran aşı haliseçiriş ketesi murtuğa ve ağızyakan ve deveci çorbası



Alıntı Yaparak Cevapla