Konu
:
Erzincan Nüfus Ve Sosyal Hayat
Yalnız Mesajı Göster
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Nüfus ve Sosyal Hayat
Nüfus ve Sosyal Hayat
Nüfûsu: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 299
251 olup 144
144’ü ilçe merkezlerinde 155
107’si köylerde yaşamaktadır
Yüzölçümü 11
903 km2 olup nüfus yoğunluğu 25’tir
Örf ve âdetleri: Selçuklu hükümdârı Alparslan’ın kumandanlarından Mengücek Bey Bizanslıları yenerek Erzincan Kemah ve civar bölgeyi fethedince Bayat Kayı Alkaevli ve Karnevli gibi Tükmen aşîretleri bu bölgeye yerleşmiş ve az miktarda bulunan Hıristiyan halk İstanbul ve civârına göç etmişlerdir
1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türkleşen bu bölgede Türk-İslâm kültürü hâkimdir
Yakın zamâna kadar evler ker***ten yapılmış şiddetli soğuktan korunmak için tezek yakılmıştır
Mahallî kıyâfette kadınlar üst üste iki astarlı entari üç etek şalvar keten gömlek bele takılan şal ve kemer başa peştemal ve yazma sarılması giyerler
Bâzı yerlerde ise ihram ve çarşaf giyilir
Erkekler ise bol paçalı pantolon kenarları işli yakasız avcı yeleği bele sarılan yün kuşak ile ayağa giyilen sivri uçlu yemeni kullanırlar
Mahallî yemekleri: Dut pekmezi yanısıra eşgili (ekşili) kelecoş lapa kırdo ve gah yahnisi meşhûrdur
Evlerde reçel pekmez ve pestil yapılır
Mahallî sanatlar: Erzincan’a âit pekçok türkü ve zengin halk oyunları mevcuttur
Tamzara Hoşbilezik Tümerağa Kasap ve Sıklama meşhur olanlarıdır
Halk edebiyâtı bilmece atasözü ve mânileri çok zengindir
Birçok halk şâiri yetişmiştir
El sanatları yaygındır
Eğin’de dokunan çizgili kumaşlar manusa kilim ve cicimler meşhurdur
Asırlar boyunca bakır dövme şimdi de bakır işlemeciliği önemli el sanatlarındandır
Bakırcılık Erzincan’da çok yaygın ve köklü bir geçmişe sâhiptir
Bakırcı atölyelerinde yapılan bakır eşyâlar Türk motif zevk sanat ve inceliğini sergiler
Kuşaklar boyu süren bakırcılık çok ilerlemiştir
Tepsi vazo saksı güğüm ve bardak gibi eşyâlar dış ülkelere ihraç edilir
Erzincan’ın bakırı kara üzümü Eğin halısı meşhurdur
Eğitim: Erzincan Mengücükler devrinde kültür merkezi olmuştur
Osmanlı devrinde eğitim çok ileri seviyede olup 1914’den önce 120 muhtelif okul ve 55 medrese ile 1906’da Harbiye (Harp Okulu) bulunuyordu
Savaş ve zelzeleler sebebiyle eğitim ve sanâyi geriledi
Son senelerde eğitim yeniden gelişmeye başlamıştır
Okur-yazar nisbeti % 80’e yükselmiştir
Okulsuz köy kalmamıştır
İl genelinde 518 ilkokul 37 ortaokul 14 lise 7 Meslekî ve Teknik lisede öğretim yapılmaktadır
Erzincan’da Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne bağlı 2 yüksek okul (Eğitim Yüksek Okulu ve Meslek Yüksek Okulu) 1 fakülte (Hukuk Fakültesi) vardır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul