Yalnız Mesajı Göster

Doğu Anadolunun Meşhur Yemekleri

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Doğu Anadolunun Meşhur Yemekleri




Doğu anadolunun meşhur yemekleri

Sile: Patates küçük küçük dogranir Içine bir miktar bulgur katilir Et kullanildigi gibi kavurma ile pisirildiginde daha lezzetli olur Bu yemek daha çok kis aylarinda pisirilir

Herle Asi: Bir miktar un tereyaginda iyice kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamli karistirilir 15-20 dakika kaynatilir ve sicak sicak içilir Bu çorba bilhassa kis aylarinda yapilir Hastalara herle çorbasi içirilerek terletilir ve sifaya kavusmalari saglanir

Lalanga: Bir miktar patates haslanir ve soyulur Haslanan patatesler püre haline gelene kadar yogrulur Bir tavada tereyagi kizdirilir Patates püresinden bir kasik alinir yumurtaya batirilir, kizdirilmis tereyagina atilir Kizardiktan sonra sade yendigi gibi üzerine serbet dökülüp tatli olarak da yenilir

Su Böregi: Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pisirilen bu böregi Erzurum'da yufkasi ince ve kalinligi az olarak yapilir Içerisine Çivil Peynir ve Maydanoz konulur Ince ve özenli bir sekilde açilmis yufkalar önce kaynar suda haslanir daha sonra soguk su ile yikanarak tepsiye serilir ve her yufkanin arasina erimis tereyagi serpilir

Tatar Böregi: Hamur iyice yogrulduktan sonra yufka açilir Yufkalar börek yufkasi gibi degil biraz kalindir Açilan yufkalar parçalara bölünür Bu parçalar üçgen seklinde küçük küçük parçalara ayrilir Kaynayan suya atilir, haslanir Suyu süzüldükten sonra tepsiye alinir, üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizgin tereyagi dökülür Bunun üzerine zevke göre, ya kavrulmus kiyma veya küçük küçük dogranmis ve tereyaginda pembelesinceye kadar kavrulmus sogan dökülür sicak olarak yenir

Hingel: Yurdumuzun her yöresinde manti olarak bilinmekte ve yenilmektedir Erzurum'da hingel (manti) sulu ve susuz olarak iki sekilde pisirilmektedir

A-Susuz Hingel: Hamur iyice hasillanir Yufka seklinde açilir, kesilir içine evvelce hazirlanmis kiyma konur Yarim daire veya bohça seklinde kapatilir Kaynamakta olan suyun içine atilir ve haslanir Pistikten sonra suyu süzülür Genis bir tepsiye alinir Üzerine sarimsakli bol yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülerek yenir

B-Sulu Hingel: Hazirlanisi aynen susuz hingel gibidir Haslama suyu dökülmez, bol salça ve bir miktar tereyagi konur Suyu ile birlikte tepsiye dökülür Üzerine sarimsakli yogurt, kizdirilmis tereyagi ve salça dökülerek servis yapilir

Eksili Dolma: Üzüm yapraklarina karisimli et sarilan bu dolmanin etine biraz Eksi Pestil katilarak doldurulur Eksili Dolma, diger dolmalara nazaran uzun ve büyükçe oldugundan Iri Dolma diye de anilir

Kesme Çorbasi: Evde hazirlanan hamurdan hazirlanan yufkalar eriste biçiminde kesilir Findik büyüklügünde hazirlanan köfte, mercimek, sogariç ve tarkin karisimi ile pisirilir

Ayran Asi: Bazi yörelerde Yayla Çorbasi denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran asi denilir Yogurt çirpilir ve su eklenerek ayran haline getirilir Daha sonra denler haslanir Hazirlanan ayrana biraz un katilir Ayran biraz haslanan denelerle karistirilarak orta ateste olmak üzere ocaga konulur Bu karisima hazirlanan ufak köfteler eklenir ve karisim kaynamaya çikincaya kadar yavas yavas karistirilir Karisim Kaynamaya çiktiktan sonra bir müddet daha kaynatilir Daha sonra tereyagi asotu ve diger istenen baharatlarin karisimindan olusan anik karisima katilir bundan sonra ayran asimiz hazir hele gelir

Çiris: Ilkbaharda daglarda yetisen yabani bir bitkidir Yörede sebze yerine kullanilir Genellikle ispanakla yapilan yemekler gibi hazirlanir Parça et veya kavurma etle pisirilebilir

Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir Hamur yogrulduktan sonra eriste gibi kesilir, makarna gibi haslanir ve üzerine tereyagi dökülerek yenilir

Çeç Pancari: Yörede Pancarin yesil saplarina çeç adi verilir Buda sebze olarak kullanilir Çiris Gibi parça etle pisirilebilir

Çortuti Pancari: Bu yemek için gerek tursuya vurulmus salgam gerekse taze salgam kullanilabilir Salgamlar eriste biçiminde ince ince kiyildiktan sonra yagda kavrulur ve kavrulmus kiyma ile pisirilir yalniz bu yemek salçasiz hazirlanmalidir

Salgam Dolmasi: Salgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasina etten hazirlanmis dolmalik karisim konarak pisirilir

Çasir: Çasir, çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir Çasir yenildigi gibi, patates haslamasiyla karistirilip tereyaginda kavrularak da yenir Bunun disinda çasir haslanir, haslanan çasir un ve yumurtaya batirilarak yagda kizartilir, buna çasir kizartmasi denir Erzurumlu yilda en az bir defa çasir yer Sifali olduguna inanilir

Borani: Patatesin her türlü yemegi yapilir Boranide bunlardan biridir Patates haslanir, kabuklari soyulur ve bir tepsiye dogranir Üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülür, sicak olarak yenir

Kadayif Dolmasi: Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir Sonra yumurtaya batirilarak yagda kizartilir Kizartilan kadayif dolmasi önceden hazirlanmis serbete atilir daha sonra serbetten çikarilarak yenir

Keleços: Sütün çok bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir Bilahare torbalardan çikarilan yogurt, topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur Buna "kurut" denir Kurumus olan bu yogurtlar torbalara konarak kisin yenilmek üzere evin münasip bir yerine asilir Keleços yapmak için torbadan çikarilan kurutlar bir tencereye konulur Üzerine yeterince sicak su dökülüp, bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye baslar Tepsiye ekmek dogranir, ayran haline gelen kuruta sarimsak katilir ve bu ekmeklerin üzerine dökülür Tereyagi dökülerek yenir

Un Hasili: Bir ölçek un, su ile karistirilir ve ates üzerine konur Kati bir kivam alincaya kadar karistirilarak pisirilir Bir tepsiye alinir, ortasi çukurlastirilir ve bu çukura erimis tereyagi ve bal doldurulur Kasikla alinan hamur yag ve karisimina batirilarak yenilir



Alıntı Yaparak Cevapla