10-14-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğu Anadolunun Meşhur Yemekleri
Pit Pit Hasili: Çok ince bulgur ve un karistirilir Aynen un hasilindaki oldugu gibi pisirilir Tereyagi bal karisimina batirilarak yenir
Peynir Kuymagi: Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir veya yagli peynir konur Üzerine birkaç yumurta kirilir ve karistirilir Peynirler tamamen eridikten sonra ocagin üzerinden alinir ve sicak sicak yenir
Un Kaymagi: Bir ölçek un bir kapta sulandirilir Bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir Eriyen tereyagina hazirlanan un bulamaca yavas yavas karistirilarak dökülür Un katilasip yag, yag, pisen hamurun üzerine çikincaya kadar ateste pisirilir
Pogaça: Pogaç, tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir Özel bir yemektir Hamur börek gibi hazirlanir Hamur tereyagi süt veya yogurt katilarak yogrulur ve bir siniye yayilir Üzerine de bir sini kapatilarak tandira indirilir Üstüne bol miktarda kor haline gelmis kül karisimi ates konur Her iki yüzü kizardiktan sonra tandirdan çikarilir Üzerine bol tereyagi ve bal serbeti dökülerek sicak sicak yenir
Hasuta: Bilhassa dogum yapan kadinlara dogumun akabinde güç kazanmasi için yedirilir Bir miktar nisasta iyice sulandirilir Içine bol miktarda seker katilir Bir tavada kizdirilmis tereyagina, hazirlanmis bu sivi dökülür, 1-2 dakika karistirilir ve yenir
Keysefe: Malatya kaysisi, hosaf halinde pisirilir Kaynatilarak suyu çekilir, üzerine tereyagi dökülür ve sicak sicak yenir
Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir, bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir, Sicak olarak da yenir
Dut Çullamasi: Bir miktar dut yikanir bir kaba konur Tereyaginda pisirilir Pisirilme sekli aynen pestil çullamasindaki gibidir
Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte (kesme)
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı kuru nanr
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
8-10 bardak su ya da et suyu
Yapımı:
Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır Tencerede yağ ve un kavrulur Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır Salçanın kokusu gidene kadar kavrulur Üzerine et suyu ve tuz katılır Kaynama noktasına gelince erişte katılır Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir Sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır
Malatya Usulu Tarhana Çorbası
Malzemeler:
250 gr Malatya tarhanası
1 su bardağı siyah nohut
Yarnm kg ıspanak
4 çorba kaşığı kavurma
2 su bardağı yoğurt
8 su bardağı su ya da et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Yapımı:
Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan sonra aynı suya ıslatılır Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç kez çevirdikten sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir Daha sonra ince doğranmış ıspanak katılır Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır Üzerine arzuya göre biberli yağ gezdirilebilir
|
|
|