Konu
:
Ardahan'in Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Ardahan'in Kültürü
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ardahan'in Kültürü
Ardahan'in Kültürü
Ardahan'in Kültürü
HALK MUTFAĞI Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz
Bu kültür yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde taşır
Bu nedenle Ardahan'da da tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürü gelişmiştir
Yörenin yemek kültürü ağırlıklı olarak tahıl et ve hayvansal ürünlere dayanmaktadır
Tahıl ürünü olarak en çok arpa ile buğday kullanılır
Kaz etinin yörede ayrı bir yeri bulunmaktadır
Sığır ve ko*yun eti de yaz aylarında taze kış aylarında da kavurma olarak fazlaca tüketîlmektedir
sebze cinsîn*den gıda maddelerinin başında ise patates kuru fasulye ve soğan gelir
Yörenin kendine özgü birçok yemek çeşidi bulunmaktadır
Bunlardan çorba olarak ayran aşı hel-le aşı ve püşrük aşını hamur işi olarak bişi mafiş kayıtma hingal kete ve katmeri tatlı olarak da baklava lokum tatlısı irmik helvası un helvası ve hasutayı sayabiliriz
ETLİ MANTI MALZEMELERİ:1Kilogram kıyma 2 baş soğan 2 yumurta yeteri kadar un tuz su kıymaya katmak için karabiber kimyon ve nane
YAPILIŞI: Unu 2 yumurta tuz ve suyla kulak memesi kıvamından daha sert bir hamur elde edilir
Üç dört pazıya bölünür
Yufkalar halinde açılarak karelere bölünür
Diğer tarafta kıyma baharat soğan ve tuzla hazırlanır
Karelere fındık büyüklüğünde yerleştirilir
Üçgen şeklinde kapatılır
Bir tencerede su tuz ilave edilerek kaynatılır
Kaynayan suya mantılar atılır
15-20 dakika bu şekilde pişirilir
Pişen mantıları süzdürerek servis tabağına alınır
Üzerine önce yoğurt sonra kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır
FESELLİ MALZEMELERİ: Un su maya tuz
YAPILIŞI: Malzemeler birleştirilir
Yoğrularak hamur haline getirilir
Kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur
Biraz bekletilir
Hamur küçük küçük kesilerek künt (pazı) yapılır
Oklava ile yufka halinde açılır
Yufkanın içinin yağlayarak rulo halinde bükülür
Tekrar yuvarlak hale getirilir
Yeniden açılır istediği incelikte olabilir
Sacda kısık ateşte pişirilir isteyen tekrar yağlayabilir
KATMER MALZEMELERİ: Un Su tuz yağ maya
YAPILIŞI: Malzemeler karıştırılıp yumuşak hamur haline getirilir
İyice yoğrulur
10 Dakika bekletilir
Hamur küçük küçük kesilerek künt (pazı) yapılır
Oklava yardımı ile ince yufkalar açılır
Yufkalar tek tek yağlanarak üst üste dizilir
6 yufka dizilir
rulo halinde bükülerek yuvarlak haline getirilerek tepsi büyüklüğünde elle açılır üzerine yoğurt yada yumurta sürülerek 200 derece kızgın fırına sürülür
Pişmeye bırakılır
Fırından çıkartılan katmer ılındıktan sonda dilim halinde kesilerek servis yapılır
KESME AŞI MALZEMELERİ: 1 kg un tuz 2 yemek kaşığı salça karabiber nane ve kekik 2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 yada 3 pazı yapılır
Pazının biri diğerlerinden daha küçük olarak ayrılır
Pazılar biraz dinlendirilir
Fazla ince olmayan yufkalar açılır
5-6cm uzunluğunda kesilir bu şeritler daha sonra enine eriştelik doğranır
Bir tencerede suya tuz ilavesiyle kaynatılır
İçine erişteler atılarak pişirilir
Diğer taraftan ayırdığımız küçük pazıyı küçük parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır
(halk dilinde nuğul denir
) Tavada yağ eritilir
Nuğullar yağda kızartılır
Salça ve diğer baharatlar katılır yemeğin üzerine dökülüp sıcak servis yapılır
GEVREK MALZEMELERİ: Un kaymak tuz (Malzemeler isteğe yada kişi sayısına göre ayrılır
ölçüsüzdür)
YAPILIŞI: Bir kapta kaymak un ve tuz konularak kulak memesinden biraz yumuşak hamur hazırlanır
Yumurta büyüklüğünde kütler (pazı) hazırlanır
Oklavayla açılan yufkalar bir taraftanda orta ısıda hazırlanmış olan saçta pişirilir
Servisi peynir çay yada salatayla yapılır
PİŞİ MALZEMELERİ: Un tuz maya su
YAPILIŞI:Bütün malzemelerin katılımıyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir
Mayalanmaya bırakılır
Hamur mayalanınca derince ve büyük bir tavanın yarısına kadar yağ doldurulur bu yağ yüksek ateşte kızdırılır hamurdan pazılar alarak oklava yardımıyla tavanın genişliğinde açılır ortasından delinir
Kızgın yağda kızartılır
Servisi sıcak yapılır
AYRAN ÇORBASI MALZEMELERİ: ½ Kg
Un 1 yumurta 250 gr
Süzme yoğurt tuz nane kırmızı biber 2 yemek kaşığı tereyağı su
YAPILIŞI: Un yumurta tuz suyla kulak memesinden daha sert yoğrulur yufkalar açılır eriştelik doğranır bir taraftan tencereye 3 lt
su konur tuz ilave edilerek kaynatılır
İçine erişteler atılarak pişirilir diğer taraftan süzme yoğurt suyla açılarak ( yemeğin suyu fazlaysa bu sudan da alınıp kullanılabilir) kalınca bir ayran haline getirilir
Pişen yemeğe katılır diğer taraftan tereyağı bir tavada eritilir içine nane ve kırmızı biber katılır ayran aşının üzerine dökülür sıcak servis yapılır
YÖRESEL HALK OYUNLARI Ardahan'ın bütün yörelerinde hemen hemen aynı oyunlar oynanır
Enstrüman olarak genellikle davul ve zurna Kafkas oyunlarında ise Akordeon ve Nagara adı verilen davul kullanılır
Ardahan yöresi genelde halay ve bar şekli oyunlar oynar
Bu oyunların oynandığı toplumsal olaylar ise şöyle sıralanabilir; düğün nişan asker uğurlama üzüntü sevinç gibi duyguların ifade edildiği durumlar
Yöremizde oynanan belli başlı oyunlar ise şunlardır
A
BAR OYUNLARI B
TEK OYUNLAR
Ağır Bar Ondört
Sallama Şeyh Şamil
Temur Ağa Ay Gizi Bir Mezara Doldurur
Nare Beş Açılan
Lorke Karabat
Şeker Oğlan Hanım Yaylada
Sarı Seyran
Kaççıke
Tavuk Barı
Gazelo
Hoş Bilezik
Haran
Döne
Kıskanç
Kürdün Kızı
Ardahan'ın Yolları (Dümme)
Hafif Bar
Paşa Göçtü
ARDAHAN AĞZI
LEYAKIL DÜŞMEK :Yorgun düşmek
ŞOGURT
alya
YEĞİN :Çalışkan titiz
ENDEZE :OLMAK Oyalanmak
TUSMAK
inmek
MURUSLARINI DÖKMEK : Suratını asmak
YÜNGÜL :Hafif
AĞZINI GÖZÜNÜ TUZ GİBİ YALAMAK :Çok özlenen kimseler için söylenir
GOMBA DÖNMEK :Takla atmak
GIGIL YÜZLÜ :Yüz yapısı küçük olan kimseler için söylenir
HERSLENMEK
inirlenmek
ABURSUZ :Rezil
PÜRÇEK
aç Tutamı
GOLOP :Ağaçtan yapılmış yoğurt kapı
SİTİL :Yoğurt Kabı
GAGAÇ : Zayıf kimseler için söylenir
BİTİG :Köpek yavrusu
CİRTAKOZ eli
GANFET :Akide Şekeri
FARS :Kötü rezil kadin
ÇAĞILDAMAK : Gülmek
CİCİP :Ağız kenarında ve yüzde çıkan yaralar
TEŞT
aç leğen
GEŞLENMEK onmakÜşümek
SOYHA ANDIR MERET : Uğursuz şeyler için söylenir
HINGILIM ATMAK :Gereksiz hareket ve işler
KÖÇMEK :Evlenmek
DILDIBIL :Çırılçıplak
GURUĞ TAVUK Anaç tavuk
HARO :Kilerambar
OBBAZ :İşe yaramaz aylak
SEĞİRTMEK : Çabuk davranmak
PELLÜK :Ayaktaşi oyunu
YAŞIK :Ağaçtan yapılan kasa
GOPPAL :Büyük burun
PORTLAK :Göz Yapısı büyük plan
VEDRA :Kova
BİBİ :Hala
CUCUL :Civciv
DOY DOY :Güvercin
PEŞ GÜN
ofra
GUŞGANA :Tencere
CİNCAR :Isırgan Otu
ZIRZA :Aşmalı kilit
BİJLİ
ivri
PALAZ :Bez
HERZAL :Tekerleksiz el arabası
ZAĞAR :Küçük köpek
İSTOL :Yer sandalyesi
GIJİK :Kıvırcık saç
ÇİRNAĞ :Tırnak
YEKTİ :Yetim
MUÇURLAMAK :Buruşturmak
ŞARILDAYAN :Yıldırım
COPLANMAK :Şişmek
PEŞKİR :Havlu
GIDİK :Oğlak
GUDİK :Küçük Köpek
KARTOPU :Patates
BİŞKA :Kibrit
CAMUŞ :Manda
LAZUT :Mısır
BEDASIL
oysuz
TEVÜR :Çeşit
GUNÇUL :Uç
GULLEP :Menteşe
GODET
üpürge sapı
GOTİK :Manda Yavrusu
GAGAL :Göz
SEKÜ ivan
FURĞUN :Öküz Arabası
KOR ARABA :Kağnı
GAŞGA :At Arabası
İŞKAP olap
CİCE :Büyük Abla
GİZLENGUGİ
aklambaç
BEYABUR Rezil
BAÇ ETMEK :Öpmek
GIJGIRMAK :Yoğurdun ekşimesi
HARMUTLAMAK
uyu ılıtmak
GİDİL :Küçük
PİŞİK :Kedi
MOZİK ananın büyüğü
GARABAN :Köy evinin girişi
KERSEN :Hamur teknesi
GODA :Büyük zar
FANTİ :İskambil
HERG
ürülmüş Tarla
HAROS :Nadasa bırakılmış tarla
PULUL :Ot Yığını
GALAMAK :Yakmak
GALAK :Tezek Yığını
KOTETE :Tabure
CEMSE :Askeri araç konvoyu
KAVÇAL :Uzun çene
NİGART :Tavuğun gagası
TAR :Tavukların kümeste üzerine çıktıkları yer
ÇİMMEK :Banyo yapmak
TEREK :Raf GUZUK :Kambur
DILLO :Hafifmeşrep
ÇIKMAK :Yırtmak
GATAKLAMAK :Kovma Uzaklaştırma
MURUSLARINI DÖKME
uratını asma
MÜRGÜLEMEK :Uyumak
GAJ GÖZ :Çakır göz
CİNDAL :Kedi Yavrusu
GORUĞÇU :Kır Bekçisi
LOBYE :Fasulye
GIJO :Kozalak
BED :Çirkin
CANCUR :Erik
LIBBIZ :Parasız Züğürt
KAYIŞ :Kemer
TELLÜK :Yünlü takke
MİNTAN :Gömlek
ÇENKÜRMEK :Küçük Köpeğin Havlaması
GOCİK :Kaban
ŞOŞARTMAK :Abartma
ŞUŞLANMAK :Fazla yatma
AĞBUN :Gübre
AKHORA :Yakın bir yer
BADİYE :Geniş ağızlı tas
BULUZ :Elbise
CİCLOBA :Arpacık
ÇİNÇAVAT :Varyemez cimri
DEYHORA :Uzağı tarif eden işaret zamiri
GÜZGİ :Ayna
ĞUĞUN :Ağlama
HELHEL :Havai kimse
AGOZ
abanın açtığı iz
JUJUN :Tatlı kaşıntı
KERSEN :Hamur teknesi
KOLOPA :İçi oyulmuş kap
KÜSGİ :Ağaç sırık
GARAVUL :Bekçi
LÖK :Büyük
PÖRÇÜK :Tırpanı sapına bağlayan yeri
SOKO :Mantar
SAKO :Kolsuz ceket
ŞÜŞİT :Huni
ŞİNEL :Palto
ŞÖHE
iyah boncuk
TAPUL PULUL :Ot demeti
TAT :Çorabın ayağa giyilen daban kısmı
TORHOLA :Kabuk tutmamış yumurta
TIĞ
aman ekin karışımı yığın
DINAZA :Alay etme
ÜLEŞMEK :Bölüşmek
YABA :Beş parmaklı ağaç dirgen
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul