Konu
:
İğdır Aralık İlçesi
Yalnız Mesajı Göster
İğdır Aralık İlçesi
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İğdır Aralık İlçesi
Iğdır Aralık İlçesi
Iğdır Aralık İlçesi
Aralık 14 Kasım 1920'de Rus işgalindenkurtarılmış olup l Nisan 1960 tarihine kadar Iğdır ilçesinin "Başköy"adı ile bucak merkezlerinden birini oluşturmakta iken bu tarihte "ilçe"yönetim birimi durumuna getirilerek Kars iline bağlanmıştır
Aralık ilçesi; Iğdır ilinin ve aynı zamanda da ülkemizin en doğu uç noktasınıteşkil eder
Türkiye'nin üç ülkeyle komşu ve müşterek sınırlarının bulunduğutek kavşak noktası durumundadır
İlçenin doğusunda (1-11) nolu sınır taşlarıarasında 49 km'lik sınırı ile İran yer almaktadır
Kuzeyinde (1-14)) nolu sınırtaşları arasında 10 km
lik sınırı ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan ÖzerkCumhuriyeti ile (5-16) nolu sınır taşları arasında 56 km'lik sınırı ile Ermenistanbulunmaktadır
Batısında Iğdır ili güneyinde de Büyük ve Küçük AğrıDağları ile Doğubeyazıt ilçesi yer almaktadır
Yüz ölçümü 611 km2 ve rakımı 825 metre olan ilçenin genel nüfusu 2000 nüfustespiti sonuçlarına göre 21
747'dir
Bu nüfusun 8
115'i (%37) ilçe merkezinde13
632'si (%63) köylerde yaşamaktadır
1990 sayımındaki genel nüfusu 17
983 olaniçenin nüfus arışı 1990-2000 döneminde yaklaşık %19 olmuştur
Merkez ilçe belediyesi haricinde belediye teşkilatı bulunmayan ilçenin 23 köyübulunmakta olup ilçe merkezi ve köylerde yerleşim genel olarak topludur
Konutlargenellikle ker*** ve toprak damlı yapılardan oluşmaktadır
Köylerin bir kısmıNisan ve Mayıs aylarında yaylalara çıkmakta ve Eylül ayının sonlarına doğrudönmektedirler
Dilucu sınır kapısının 28 Mayıs 1992'de açılmasıyla birlikte sınır ticaretiözellikle de mazot ticareti dolayısıyla ilçenin sosyo-ekonomik gelişmesinde önemlibir canlanma sağlanmıştır
Aralık Hükümet Konağı
Dilucu sınır kapısına 37km
Iğdır il merkezine 46 km
mesafede bulunan ilçenin anayol güzergâhında bulunanbütün köy yolları asfalt diğer köy yollan stabilize kaplamadır
Birkaç mezrasının dışında elektriksiz ve telefonsuz köyün bulunmadığı ilçedemerkezde yeterli içme suyu mevcut olup köylerde ise yörenin jeopolitik yapısındandolayı sağlıklı içme ve kullanma suyu bulunmamaktadır
Yataklı tedavi kurumunun bulunmadığı ilçede 2 adet sağlık ocağı 8 adet sağlıkevi bulunmakta olup sağlık birimlerinde 6 hekim 12 hemşire ve ebe 2 sağlık memuruile diğer yardımcı personel görev yapmaktadır
Okuma-yazma oranının %90 dolayında olduğu ilçede merkezde l adet genel lise 2 adetilköğretim okulu köylerde ise 25 adet ilköğretim okulu bulunmaktadır
1997-1998eğitim ve öğretim yılı itibariyle bu okullarda 3
270 dolayında öğrenci eğitimgörmektedir
İlçede her yıl düzenlenen nevruz kutlamaları dışında tiyatro sinema fuarpanayır gibi kültürel etkinlikler bulunmamaktadır
İlçede bir adet Ziraat Bankası Şubesi bir adet Tarım Kredi Kooperatifi ve bir adetde Esnaf Kefalet Kooperatifi bulunmaktadır
İlçenin asayiş ve güvenlik hizmetlerinin icrası için İlçe Emniyet Amirliği veİlçe Jandarma Komutanlığı bulunmaktadır
Sınır güvenliği ise Hudut BölükKomutanlıkları ve bağlı karakollarca sağlanmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul