Konu
:
İğdır Bölgede Hayvancılık
Yalnız Mesajı Göster
İğdır Bölgede Hayvancılık
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İğdır Bölgede Hayvancılık
Bölgede hayvancılık
Bölgede hayvancılık
Bölgede hayvancılık tabii çevreşartlarının bir sonucu olarak iktisadî faaliyetler arasında çok önemli bir yeresahiptir
Gerçekten de bölgede geniş alanlar kaplayan çayır ve otlak arazilerhayvancılık faaliyetleri için elverişli bir ortam oluşturur
Bölgede çayır ve otlak alanlarının yüz ölçümü 146
026 hektarı bulmaktadır
Buda yaklaşık 358
351 hektar kadar olan bölge yüz ölçümünün %40
75'inioluşturmaktadır
Bölgede genel olarak mera hayvancılığı besleme sistemiuygulanmaktadır
Dolayısıyla mevcut hayvan sayısı içinde et ve süt verimleridüşük olan yerli ırklar çoğunluktadır
İl genelinde bulunan 450
000 büyükbaş veküçükbaş hayvanın beslenmesinde esas olarak çayır ve otlak alanlardanyararlanılmaktadır ancak çayır ve otlak araziler mevcut hayvan sayısıkarşısında çok yetersiz kalmaktadır
Bu nedenle hayvan sayısı arazilerin genişlikve kapasitelerini aşmayacak miktarda olmalı diğer taraftan da mera alanlarını ıslahetmek suretiyle değerleri yükseltilmektedir
Ancak bu şekilde hayvan ürünlerininkalitesini yükseltmek aşırı otlatma yüzünden gittikçe değerden düşen meralarıverimsiz hale gelmekten kurtarmak mümkündür
Ayrıca bol ve ucuz yem temini kredisağlanması iklime ve şartlara uygun damızlıkların seçimi hayvanyetiştiricilerinin organizasyonu hayvansal ürünlerin değerlendirilmesinde ulaşımkolaylığının sağlanması ve bakıcılara gerekli pratik bilgilerin verilmesi gibitedbirlerin alınması bölge hayvancılığında sorunların çözümüne katkıdabulunacaktır
Ancak konunun bir başka ve en önemli yönü ilimiz ve ülkemizgenelinde hayvan varlığında hızlı bir düşüşün görülmesidir
Gerçekten de1992'de 836
926 olan ilimiz genelindeki büyük ve küçükbaş hayvan sayısı 1993'te777
352 adede 2000 yılında ise 449
039'a kadar gerilemiştir
Yani oran olarak1992'den 2000'e hayvan varlığında yaklaşık % 46'lık bir azalma görülmüştür
Bugerilemenin en önemli sebepleri; bölgede cereyan eden terör olayları dolayısıylaçayır ve otlak araziler olarak kullanılan ve bölge hayvancılığında çok önemlibir yere sahip bulunan Büyük ve Küçük Ağrı Dağları ile diğer yüksek kesimlerinyasak bölge ilan edilerek yaylaya çıkışların durdurulmasıdır
Diğer önemli birsebep de terör olayları nedeniyle köyden şehre büyük göç olaylarınınyaşanmasıdır
Ülkemizde de hayvan varlığında özellikle son 14 yıl içindehızlı bir düşüşün olduğunu görüyoruz
Nitekim 1930'da ülkemizde sağılanhayvan sayısı 15
203
866 iken 1950'de 23
305
526'ya 1970'te 32
086
000'e ve 1982'de enyüksek değerine 38
821
140'a yükselmiştir
Ancak bu yıldan sonra hayvan sayısındasürekli bir düşüş görülerek 1985'te 35
910
152'ye 1990'da 35
791
950'ye ve 1992'de34
326
980'e gerilemiştir
1982 yılını baz alırsak 1992 yılına kadar geçen 10yıllık zaman zarfında ülkemizde hayvan varlığının %12 dolayında azaldığınıgörüyoruz
İlimiz genelindeki azalma %32 dolayında olduğuna göre demek ki ildekiazalma ülke ortalamasının çok üstündedir
Bu nedenle hayvancılık sektöründezaman kaybetmeden acil tedbirlerin alınması zorunlu olarak görülmektedir
Küçükbaş Hayvancılık :
Bölge hayvancılığında en fazla yetiştirilen tür koyundur
Bu bakımdan bölgekoyun yetiştiriciliğine en uygun bölgelerden biridir
Bu da mera hayvancılığı içinen uygun türün koyun olmasından ileri gelmektedir
Bölgede koyun yetiştirilmesinigüçleştiren en önemli sorun yılın 3
5-6 aylık bir süresi boyunca arazinin karlaörtülü olması ve hayvanların ağıl veya komlarda hazır otla beslenmesizorunluluğudur
Iğdır ili ve çevresinde daha çok "Mor Karaman" cinsi koyunyetiştirilmektedir
Zaten Doğu Anadolu Bölgesi'nin iklim ve arazi yapısına en iyiadapte olmuş koyun ırkı Mor Karaman cinsidir
Bu cins koyunların canlı ağırlığı45-50 kg
yapağı verimi 1
0-1
5 kg
süt verimi ise 0
5-1 kg/gün arasındadır
Bölgede toplam koyun sayısı yıldan yıla değişmekle birlikte 350
000 ile 400
000arasında değiştiği tahmin edilmektedir
Örneğin; 1985 yılında 719
049 baş kadarolan koyun sayısı 1986'da 593
150 adede düşmüştür
İlin 1992'deki koyun sayısıise 733
629 kadardır
Ancak bu yıldan sonra bölgenin iki en önemli sorunu olan"terör ve göç" nedeniyle 1994 yılı itibariyle koyun varlığı 476
733adede 1997 itibariyle de 355
365 adede kadar düşmüştür
Bölgede huzur ve güvenortamının sağlanmasıyla birlikte 2000 yılında bu sayı 373
249 adedeyükselmiştir
Bölgedeki hayvan varlığının artış ve azalışlarında daha öncebelirtilen nedenlerden farklı olarak Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında bölgeye düşenyağış miktarıyla ilişkili olduğunu da söylemek gerekir
Çünkü çayır ve otlakarazilerdeki otların büyümesinde bu aylarda düşen yağış miktarı etkiliolmaktadır
Iğdır Ovası ve çevresinde yaz mevsimlerinin az yağışlı geçmesihayvanların beslenmesinde büyük güçlüklerle karşılaşılmasına ve dolayısıylahayvan satışlarının artmasına yol açar
Bu nedenle bazı yıllarda bölgedeki koyunsayısında önemli miktarlarda azalmalar olmaktadır
Bu durum başlıca iki şekildehayvancılığı etkilemektedir
Birincisi çoğu hayvan yetiştiricilerinin kışlıkihtiyaçlarını karşılayacak miktarda kuru ot üretememeleri ikincisi de çayır veotlak alanların hayvan besleme kapasitelerinin büyük ölçüdezayıflamasıdır
Bölgede keçi yetiştiriciliği koyunculukla bir arada yürütülür
Genellikle her koyun sürüsünde 5-10 tane de keçi bulunur
Bölgenin toplam keçivarlığı 25
000 ile 50
000 arasında değişmektedir
Çadır yapımında kılındanyararlanmak için bölgede önemli ölçüde kıl keçisi yetiştirilir
Kıl keçisiyetiştiriciliğini teşvik eden bir diğer faktör de bu hayvanların süt verimlerininkoyunlara oranla daha fazla olmasıdır
Gerçekten bölgede bir koyun günde ortalama0
5-1 kg
kadar süt verirken keçiden yaklaşık 1
5 kg
kadar süt elde edilmektedir
Bölgede yaylacılık faaliyetleriyle geçinen oymakların yaşadığı köylerde kılkeçisi sayısı belirgin bir şekilde artmaktadır
Kuşkusu/ bu durum keçininbölgenin dağlık ve engebeli yörelerine çok iyi uyum sağlayan bir hayvan türüolmasından kaynaklanmaktadır denilebilir
Buna karşılık keçi beslemeye elverişligeniş çayır ve otlak arazilere sahip olmayan ve daha çok ekme-dikme şeklindekitarımsal faaliyetlerin önem kazandığı ova köylerinde keçi yetiştiriciliğiekonomik anlamda pek önem taşımaz
Büyükbaş Hayvancılık :
Iğdır Ovası ve çevresinde küçükbaş hayvancılık kadar büyükbaş hayvancılıkda önemli bir yere sahiptir
Bölgenin büyükbaş hayvan varlığı 1997'de 59
388 başkadardır
Büyükbaş hayvan olarak; inek öküz manda gibi türler görülür
Bölgede büyük ölçüde mera hayvancılığı yapılmaktadır
Bunun yanında besihayvancılığı da giderek önem kazanmaktadır
Bu amaçla özellikle son yıllardabölge köylerinde modern besi ahırlarının yapılmaya başlandığı gözlenmektedir
Iğdır Ovası ve çevresinin toplam sığır varlığı 56
000-66
000 arasındadeğişmektedir
Örneğin; 1985'te 65
524 baş 1987'de 61
702 baş 1988'de 59
568 baş1992'de 51
799 baş ve 1997'de 59
388 baş kadardır
Bölgede egemen olan sığır ırkıDoğu Anadolu Bölgesi'nin en yaygın ırkı olan "Doğu Kırmızısı SığırIrkı"dır
Bu ırk da iyi beslendiği takdirde ineklerin canlı ağırlığı350-400 kg
'ı boğaların ise 500 kg
'ı bulabilmektedir
Ancak bölgede özel birbesicilik programı uygulanmadığı için bu değerler daha küçük olmaktadır
Buırkın et verimi ortalaması 180 kg
kadardır
İneklerin süt verimi ise günde 3-4 kg
kadardır
Bölgenin sığır sayısının tür bileşimi gözden geçirildiğinde en çokinek varlığının bulunduğu görülür
Onu sırasıyla dana boğa ve öküz izler
Bölge sığır yetiştiriciliğinde süt sığırcılığı önemli bir yer tutar
Ancaksüt verimi ticarete yönelik olmaktan çok ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamaamacına yöneliktir
Çünkü bölgede bu gibi hayvansal ürünlerin pazarlamaimkânlarının kısıtlı olması ticarete yönelik üretim yapmayı büyük ölçüdegüçleştirmektedir
Öte yandan bölgede sığır yetiştiriciliğinde manda türü degörülmektedir
Sığırlar tür grubunda yer alan manda; eti sütü derisi veözellikle gücünden faydalanmak için yetiştirilir
Ancak bölgede daha ziyade sütüiçin manda beslenmektedir
Çünkü manda ineğe göre hem daha fazla hem daha uzun birsüre süt vermekte ve ineğe göre et verim ortalaması yüksek olmakla birlikte ineksütüne göre sütündeki yağ oranı daha fazladır
Iğdır ilinin toplam mandavarlığı yıllara göre 2
000 ile 7
000 adet arasında değişmektedir
Bölgedebeslenen başlıca yük ve çeki hayvanlarını at ve eşek oluşturur
Deveyetiştiriciliği zamanla önemini kaybetmiş olup 1987 yılında son devenin dekesilmesiyle bölgede bu hayvanın nesli tükenmiştir
Iğdır Ovası'nın güneyindekidağlık kesimlerde yer alan köylerde at ve eşek sayısı çok belirgin bir şekildeartmaktadır
Bu yörede özellikle yaz mevsiminde tarımsal ekonomik faaliyetlerincanlılık kazanmasına bağlı olarak ulaşımda da yoğunluk görülmektedir
Ancakyeryüzü şekilleri ulaşımda motorlu araçların kullanılmasını engellediğindendolayı insan ve yük taşıması büyük ölçüde at ve eşek gibi çeki hayvanlarıile sağlanmaktadır
Kümes Hayvancılığı :
Iğdır Ovası ve çevresinde kümes hayvancılığında; tavuk hindi ördek ve kaz gibiçeşitli kümes hayvanları beslense de bunların en önemlisi tavukyetiştiriciliğidir
Ancak bölgede tavuk da yeterince gelişmemiştir
Çok eskidenberi sürdürülen bu faaliyet ilkel me-todlarla ve ilkel ırklarla daha çok ailetavukçuluğu şeklinde sürdürülmektedir
Aile başına tavuk sayısı 5-10 adedi pekgeçmez
İlde büyük hacimli tavuk çiftlikleri bulunmamaktadır
1992 yılında 119
953adet olan kümes hayvanları sayısı 2000 yılında 87
431 adet olarak tespitedilmiştir
Kümes hayvancılığında en büyük pay 166
700 adet (%90) ile tavuk vehoroz sayısına aittir
Bölgede yumurta üretiminin yılda 18
100
000 adet kadar olduğutahmin edilmektedir
Bölgede hindi ördek ve kaz yetiştiriciliği de pekgelişmemiştir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul