Konu
:
İsparta'da Gül Yağı Üretimi.
Yalnız Mesajı Göster
İsparta'da Gül Yağı Üretimi.
10-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İsparta'da Gül Yağı Üretimi.
Isparta'da Gül Yağı Üretimi
Isparta'da Gül Yağı Üretimi
Türkiye güzel ve ilgi çekici bir ülke
Ticaret ve kültürün kavşağı
Türkiye'ye yapılan bir seyahat tarihte yapılan bir gezi
Isparta Türk gülyağı sanayisinin kalbi
Dünyada güller üzerine seçkin bir uzman olan Peter Wilde güllerden uçucu yağlar arı maddeler ve florasoller çıkartıyor
Burada Dr
Wilde; 1999'un toplama dönemi boyunca Isparta'nın tarlalarında güllerin niteliğini örneklerle denemiştir
Bulduklarından memnun olarak Dr
Wilde güllerin taç yapraklarını damıtma işlemi için toplamıştır
40 günlük gelişme döneminde güller derlenir
Sabah saat 5:30'da toplanmaya başlanır
İşi çoğunlukla kadınlar yapar toplanan gülleri çuvallara yerleştirmek onların görevidir
Çuvallar tartılıp damıtma fabrikalarına götürülmek üzere vagonlara yüklenir alıcı istasyonlarına getirilir
Vagon daha sonra damıtma tesislerine getirilir
Güllerin taç yaprakları uçucu yağın güzel koku niteliğinin gelişimine ve ilerlemesine yardımcı olacak küçük ayrışma işlemine bırakılmak için ambarın zeminine serilir
Gülün uçucu yağı gülyağı rahatlatıcı özelliği ile bilinir
Avustralya Koleji'nin Şifalı Bitkiler Bölümü'nün başında olan Dorene Petersen kendisine dinlenecek rahat bir yer bulmuş
Tonlarca gül yaprağının hoş aromasının üstüne gelmiş olan Dorene kendinden geçmiş
Neyse ki Mrs
Petersen kendine gelip yaprakları damıtma cihazına yüklüyor
Bir kaç saat sonra (Mrs
Petersen yerini değiştirdikten sonra)
Gül yaprakları damıtıcıya yüklenmek üzere hazır duruma geliyor
Gül yaprakları damıtıcılara yüklenince
damıtma işlemi başlamaya hazır
Damıtıcının kapağı (üst resimde görülen bakır ünite) sıkıca kapatılır ve buhar açılır
Üstteki damıtma cihazı hidrodamıtma için tasarımlanmıştır
500 kg
gül yaprağı 1500 kg
suyla damıtıcının içine koyulur
Damıtıcının içinde alt tarafta dolanan borular damıtıcının içindeki suyu ısıtan buharı taşırlar
Damıtıcının içindeki su kaynar ve buhar damıtma aletlerinin üstünden geçerek yoğuşturucuya taşınır
Yoğuşturucu içinde dolaşım yapan soğuk su buharı soğutur ve sıvı haline geri döndürür
Yoğunlaştıktan sonra atıl ayrım için su ve uçucu yağ florintine şişesine girer
Güzel gülyağı florintine şişesinin yüzeyine çıkarken ayrışmış su ise yeniden damıtım için toplanır
Yukarıdaki resimde damıtılmış suyun üstündeki değerli gülyağı tabakasını görebilirsiniz
Güzel gülyağı daha sonra süzülür ve o yılın bütün ürünü damıtılana kadar bir kenara alınır
O yılın bütün gülleri damıtılınca çeşit çeşit damıtılan ve tekrar damıtılan ürünler en son inanılmaz ve değerli gülyağını elde etmek için karıştırılır
Yağ şimdi pazarlanmak için hazırdır!
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul