10-14-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İl İl Türkiye (Tüm Şehirler)
erzurum fıkraları
aga kaşığı ver
Erzurum'un köylerinden gırgıt bir ağanın memet isminde hizmetkarı(ırgat) varmış Bir gün ağa hizmetkarı yemeğe çağırır Ancak sofrada tek kaşık vardır Ağa bir öneride bulunur:
-Ula memosen yedi tene köy adi sayana kadarben yiyim;daha sonra ben sayarken sen yersen der Memo kabul eder, ağa daha ikişnci kaşığıağzına götürmedenhızlı birşekilde memo yedi köyü sıralar:
-Erçik,Ermeçik,Tikkir,Poççik ,Tevrüçük,Ağveren Ağaver Ağa kaşığı beri ver Ağa kaşığı verir Sıra ağa'ya gelmiştir Ağa yedi köyü sayana kadar Memo yemeği bitirir
canım çığa erzurum
Öğretmeni Antalya'da bir okulda orta okul son sınıfta okuyan Erzurumlu bir öğrenciyi kaldırır tahtaya ve sorar:
-Yavrum Erzurum'un bitki örtüsünü anlat bize
Öğrenci başlar:
-"Canım çığa * ERZURUM dokkuz ay gış iki ay yağmur bir ay da yazi görir görmir bidaha gışa dönir "
*Canım çığa : Canım cıksın (Bir acıma duygusu ifadesi)
buyrun cenaze namazına
Zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ömer Nasuhi Bilmen Hoca Erzurum'a gelmişken okuduğu medreseyi de ziyaret etmek ister ve Şeyhler medresesine gider O sıralarda da Naim Hoca hem Şeyhler Camiinde müezzinlik yapmaktadır hem de yanındaki medresede talebe okutmaktadır Uzun ağızlığına cıgarasını takmış, bir ayağını uzatmış, Hocanın verdiği selamı "elesine" almıştır Gelen başında biraz bekleyince:
-Gurban adın bağışla, der Naim Hoca
Başında bekleyen:
-Ömer Nasuhi
Naim Hoca'da jeton düşer gibi olur
-Bülmeni de var mi?
-Evet Naim Hoca yerinden fırlar ve Ömer Nasuhi Hocanın eline uzanırken:
-Buyrun Cenaze Namazına , der 
Dede
Sapka satarak gecinen bir adamin yolu birgun bir ormana dusmus  bi sure yurudukten sicaktan ve yorgunluktan bunalmis, bir agacin altina oturmus,
Sapkalarla dolu sepetini de yere koymus, ve uykuya dalmis  Birkac saat sonra adam tuhaf sesler duyarak uyanmis bir de bakmis ki yanindaki sepet bombos, sapkalar gitmis !!
Bir de kafasini kaldirip agaca bakmis ki, agacin dallarinda bi suru maymun, herburak birinin kafasinda adamin sapkalari   adam dusunmeye baslamis:
"Ben simdi napicam, sapkalari bu maymunlardan nasil alicam  ?"
Dusunceli bi sekilde kafasini kasirken bi bakmis maymunlarda adamin taklidini yapiyolar kafalarini kasiyolar  adam ellerini havaya kaldirmis , maymunlar da aynisini yapmislar derken adam napicagini bulmus kendi basindaki sapkasini cikartip yere atmis, tabi maymunlar da kafalarindaki sapkalari hemen yere atmislar adam boylece butun sapkalari toplayip sepetine koymus 
Aradan 50 yil gecmis  artik adamin bir torunu varmis, o da dedesi gibi sapka saticisi olmus  gunlerden birgun onun da yolu ayni ormana dusmus hava yine cok sicakmis ve genc adam bir agacin altina oturmus, sapkalarla dolu sepetini yanina koymus ve uykuya dalmis   bir saat sonra uyanmis bir de bakmis sepetin icinde sapkalar yok?!?! derken tuhaf sesler duymus bir de kafasini kaldirmis ki agacin ustunde bi suru maymun, hepsinin kafasinda birer sapka   adam dusunmus:
"Dedem yillar once bana bir hikaye anlatmisti  napicagimi cok iyi biliyorum  
"Adam kafasini kasimaya baslamis, maymunlar da aynisini yapmislar  adam ellerini havaya kaldirmis, maymunlar da ellerini kaldirmis   ve adam gulumseyerek kendi basindaki sapkayi cikarmis yere firlatmis o anda maymunlardan biri agactan inmis , adamin yere attigi sapkayi kapmis, adama da bi tokat atmisve :
-"Sadece senin mi deden var lan ! ?
yasakmış gardaş
Erzurumlu biri sehirlerarası otobüste seyahat ediyormus birden cep telefonu calmaya baslamıs acmıs telefonu
-"Emmioğlu nasılsan iyisen, ben otobüste gidirem gezmeye" falan konusmaya baslamıs yolcuların saskın bakısları arasında erzurumlunun yanına gelen muavin "amca otobüste telefonla konusmak yasak" demis
Erzurumlu tamam demiş, sonra telefondakine aynen şöyle demis :
-"EMMİOĞLU BANA KONUSMAYI YASAKLADILAR, SEN KONUS BEN DİNLERİM   "
|
|
|
|