Yalnız Mesajı Göster

Artvin Turizmi Hakında

Eski 10-14-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Artvin Turizmi Hakında




Şavşat Karagöl: Şavşat ilçesine 25 km zaklıkta olup, Sahara Karagöl Milli Parkı içindedir Kamp ve Karavan Turizmi için ilimizdeki en uygun yerlerdendir Göl kenarında özel sektör tarafından işletilen 20 kişilik konaklama tesisi bulunmaktadır

NE YENİR?

Yöresel yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin olan Artvin mutfağında Ağartı denilen süt ve süt mamüllerinden yapılan yemekler arasında “kuymak” mahalli yemek olarak yaylacılar tarafından yapılır Yörede yetişen sebze ve kır otlarından değişik türlerde yemekler de yapılmaktadır

Hamur işlerinde; hinkel, cergebas, bişi, katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler yer almaktadır Hinlek ve cergebas denilen hamur yiyecekler çevreye özgüdür

Topluca yapılan “harfana”larda ve ziyaretlerde taze etlerle ve ağaç şişlerle hazırlanılan kebaplar yörede önem arz etmektedir Ayrıca köylerde kışlık kavurma yapıp saklanır

Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk arasında “gendirme” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel yemeklerdir

Çorbalardan “püşürük” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır Ayrıca sahil kesiminde yer alan halkın mahalli yemekleri arasında, hamsi balığından hazırlanan; hamsili pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura yer almaktadır

Başlıca tatlılar, hasuta, kaysefe, zurbiyet, ballı lokumdur

NE ALINIR?

Ağaç oyma ve filiz, dal kabuğundan örülen eşyalar, toprak çanak, çömlek, bakır mamülleri ve kilim yöreden alınabilecek hediyelik eşyalardır

YAPMADAN DÖNME

Borçka Karagöller ve Camili Havzasını gezmeden

Çoruhta rafting, Kaçkarlarda trekking yapmadan,

Kafkasör Yaylasında Boğa Güreşlerini İzlemeden,

Puçuko yemeden,

Dönmeyin


Alıntı Yaparak Cevapla