Konu
:
Mahmut Nedim Paşa Yalısı (Üsküdar)
Yalnız Mesajı Göster
10-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Mahmut Nedim Paşa Yalısı (Üsküdar)İstanbul ili Üsküdar ilçesi, Vaniköy’de, Vaniköy Caddesi üzerinde bulunan bu yalıyı Viyana Sefiri Mahmut Nedim Paşa XIX
yüzyılın ikinci yarısında yaptırmıştır
Burada bulunan Mahmut Nedim Paşa’nın büyükbabası Selim Sabit Efendi’ye ait yalı yıkılmış, çevresindeki yalıların da arsaları satın alınmıştır
Yalı eklektik üslupta, harem ve selamlık olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir
Yalının cadde yönünde de Ağalar Odası bulunmaktadır
Selamlığın bahçesinde ise yalının müştemilatından olan ve yakın tarihlerde restore edilen, özelliğini yitirmiş bir yapı daha bulunmaktadır
Yalının su gereksinimi rasathane sırtlarından toprağın altından ve üstünden geçirilen boruların oluşturduğu bir su tesisatı ile sağlanmıştır
Geleneksel Osmanlı ev ve yalı mimarisi tiplerinden bir örnek olup, iç sofalı plan düzeninde yapılmıştır
Klasik üslupta bağdadi sıvalı ahşap karkas sistemi burada uygulanmıştır
Yalının 13 odası ile iki sofası bulunmaktadır
İki katlı haremin bir bölümünü oluşturan ve harem ile içeriden bağlantısı bulunan üç katlı, üzeri piramidal külahlı bir kule bulunmaktadır
Bu kulenin her katına bir oda yerleştirilmiştir
Harem bölümünün odalarının tavanları geniş ve uzun tahtalardan oluşturulmuş, geometrik desenlerle bezenmiştir
Deniz kıyısında rıhtımı olan yapının her iki katı birbirinden sade bir silme ile ayrılmıştır
Cephe düzeninde altlı üstlü dikdörtgen söveli altışar pencere bulunmaktadır
Yapının hamam ve mutfak mekânları haremin semin kat sofası ile bağlantılıdır
Buradaki hamam iki bölümlüdür ve dökme mozaik zeminlidir
Mutfak bölümü ise onarımlar sonucu özelliğini yitirmiştir
Yalının selamlık bölümü 1960’lı yıllarda yanmış Y
Mimar Sedat Hakkı Eldem tarafından eski yerinden biraz daha geriye çekilerek yeniden yapılmıştır
Bu bölümün denize bakan cephesi ve çatısı dışında tüm aksamı ve planı değiştirilmiştir
Eski kaynaklardan yalının içeriye kadar uzanan geniş bir kayıkhanesinin olduğu ve buraya iki saltanat kayığının sığdığı öğrenilmektedir
Bahçesinde bir de selsebili vardır
Bahçenin harem bölümüne bitişik küçük bir yapı daha bulunmaktadır
Günümüzde değişikliğe uğramış bu yapının Mahmut Nedim Paşa’nın oğlu Prof
Nebil Bilhan’ın Kütüphanesi olduğu söylenmektedir
Harem bölümü uzun yıllar Kızılay Hemşire Yurdu olarak kullanılmıştır
Günümüzde yalının harem ve selamlık bölümlerinin mal sahipleri farklı kişilerdir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul