Prof. Dr. Sinsi
|
Marmara Bölgesinin Ekonomisini Oluşturan Faktörler
Balıkesir’dir (yılda 6-7 bin ton)
3)Şeker pancarı
Şeker pancarı üretilen bölgeler arasına Marmara Bölgesi de girer 1926′da en çok şeker pancarı Kırklareli ve Uşak’ta üretilmiştir
d)yağlı tohumlar tarımı (pamukçiğiti ve ayçiçeği)
Pamukçiğiti pamukla beraber, aynı şartlarda yetişir
Ayçiçeği tarımının en gelişmiş olduğu bölge Marmara Bölgesi’dir Bu ürünün tarımı ilk kez Trakya’da yapılmıştır Bölgenin hemen her ilinde tarımı yapılmaktadır Ama Edirne ve Tekirdağ illeri hem bölgede hem de yurdumuzda, en fazla üretim yapılan iller durumundadır Örneğin; 1990′da Türkiye ayçiçeği tarım arazisi 720 bin ha ve ayçiçeği tohumu üretimi de, 860 bin ton kadardı Ancak ekiliş alanlarının % 40′ı, ve üretimin % 50-55′i bu bu iki ile aitti
e)meyvecilik
1)Fındık
Fındık, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri’nden sonra Doğu ve Güney Marmara Bölümleri illerinde yetiştirilir Marmara Bölgesi’nde fındık bahçeleri ve üretimi Sakarya ili ile temsil edilir Bölge üretiminin (80 bin tonu biraz aşar) % 90′dan fazlasını bu ilimiz verir Verimli yıllarda, ilin kuru kabuklu meyve üretimi, 70-75 bin tonu bulur Bölgede, bu ilden başka;Kocaeli (5 bin tonu aşar), Bilecik (30-35 ton), Bursa (150 tonu bulur), Çanakkale (15-20 ton), Tekirdağ (1,5-3 ton) ve Kırklareli (25-30 ton) illerinde de, az çok fındık bahçelerine rastlanır İstanbul üretimi de 500 tonu aşar
2)Zeytin
Marmara Bölgesi, zeytin ağacı sayısı fazlalığı bakımından ikinci sırada gelir Türkiye zeytin ağacı sayısının % 25′ten fazlasını temsil eder Bölge zeytin bahçelerinin hemen tamamı, Güney Marmara Bölümü illeri ile kısmen de Doğu Marmara illerinde toplanmıştır Trakya kesimi illerimizde de, tek tük zeytin ağacına rastlanır Ama üretimi ekonomik değildir Güney Marmara Bölümü’nde özellikle Balıkesir ili, Aydın ve İzmir illerinden sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü zeytincilik merkezi durumundadır Özellikle Edremit Körfezine doğru geniş alanlar, zeytin bahçelerine ayrılmıştır Bölge zeytin ağacı sayısının, % 45′e yakını bu illerdedir İlin,Bandırma ve Erdek dolayları da, geniş bahçelere sahiptir Bursa ilinin en geniş zeytin bahçeleri, Gemlik ve Mudanya çevresinde toplanmıştır Batıda Çanakkale ve doğuda Kocaeli illerine dğru bahçeler, giderek azalır ve seyrekleşir
Türkiye zeytin ağacının bölgesel dağılışı
Bölge Ağaç sayısı(milyon) Türkiye % si
Ege 49 6 57 3
Marmara 22 3 25 8
Akdeniz 9 4 10 9
Güneydoğu 4 3 5 0
Diğerleri 0 9 1 0
Toplam 86 5 100 0
[Linkleri Sadece Üyeler Görebilir Üye Olmak İçin Tıklayınız  ]
3)Turunçgiller
Güney Marmara’da Türkiye’de turunçgil ağaçları sayısının %1,5′i bulunmaktadır Bahçeler, büyük çoğunluğu ile başta Balıkesir ili olmak üzere, bu il ve Çanakkale ili kıyılarında yoğunlaşmıştır
4)Şeftali
Bahçe kültürü biçimindeki yetişme bölümlerinden birisi Güney Marmara Bölümüdür Yurdumuzun, en kaliteli ve pazar değeri en yüksek şeftali meyvesi, eskiden beri Bursa ili bahçelerinde yetişir Ülkemiz şeftali ağacı sayısı % 25′i bu ilde olup, verimli yıllarda Bursa’nın üretimi 100 tonu aşar
5)Armut
Üretimi giderek yükselen bir meyvedir Bahçelerin çoğu Güney Marmara Bölümü’ndedir
(B-2)Hayvancılık
1)Küçükbaş Hayvancılık
Küçükbaş hayvancılıkta, Marmara Bölgesi, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, İç Batı Anadolu, Karadeniz Bölgesi’nin iç yörelerinden sonra gelir Bu bölgelerde yoğun koyun yetiştirilir
Koyunlar, ırk, et, süt ve yapağı gibi nedenler yüzünden soylar halindedir Marmara ve Ege Bölgeleri’nde daha çok “kıvırcık” soylu koyun yetiştirilir
2)Büyükbaş Hayvancılık
Karadeniz Bölgesi’nden sonra, sığır yetiştiriçiliği’ninMarmara Bölgesi’nde önem kazandığı göze çarpar
Sığırın yurdumuzda belirlenen bir cinside, Manda sığırı olup eti, sütü ve derisi için yetiştirilir Yurdumuzda da Karadeniz Bölgesi’nden sonra Marmara’ bu sığır cinsi yaygındır
3)Kümes Hayvancılığı
Tavuk çiftlikleri, Marmara’da daha çok kalabalık olan İstanbul’un yakın çevresindedir
4)İpekböcekçiligi
M Ö 6 yy’da başta Bursa olmak üzere, Güney Marmara Bölümü başlıca doğa yetiştirme bölümüydu Bugün yurdumuzda en önemli üretim bölgesi,yetiştiriciligin merkezi Bursa olmak üzere, Güney Marmara Bölümü illeridir Yaklaşık 2000 ton olan Türkiye yıllık yaş koza üretiminin, % 40 ile % 50′si Bursa ilinden olmak üzere, % 80 ila % 90′ı Marmara Bölgesi illerinden sağlanır
5)Arıcılık
Arıcılığın coğrafi dağılışını beş madde yaparsak Marmara Bölgesi dördüncü sırayı alır Çünkü arıcılıkta sadece Balıkesir ve Çanakkale’den söz edilebilir
6)Su Ürünleri Avcılığı
a)deniz balıkçılığı
Hamsi de dahil, yıllık balık üretimimizin %10′u Marmara Denizi’nden sağlanır Sonbaharda suların soğumasıyla balıklar güneye göçerler Göçerlerken İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçerler Bu nedenle İstanbul Boğazı tam bir balık kapanıdır Bu balıkçılık Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazında da sürdürülür
b)tatlı su balıkçılığı
Güney Marmara Bölümünde bulunan Manyas, Ulubat ve İznik göllerinde su ürünleri avcılığı yapılır Ancak yıllık toplam av ürünleri 50′şer 100′er tonu aşmaz
(B-3)Ormancılık
Marmara bölgesi orman bakımından zengiliği ile Türkiye’de % 18 8′lik bir payla, karadeniz’den (% 26) ve Akdeniz’den (% 21) sonra üçüncü sıraya gelir
(B-4)Madenler
1)Kromit
Kromit rezervlerimizden Bursa ili yatakları, Elazığ ve Muğla yataklarından sonra üçüncü sırada yer alır Bu yataklar Orhaneli ilçesi dahilinde yer alır (rezervleri 1,5 milyon tonu aşar) İşletilirler ve ihraç edilirler
2)Manganez
manganez Türkiye’de Uşak ilinden sonra İstanbul ilinde (Çatalca ve ayrıca Binkılıç), Kırklareli ilinde (Vize çevresi), Balıkesir ilinde (Dursunbey çevresi) çıkarılır
3)Kurşun ve Çinko
Kuşun ve çinko, Türkiye de Karadeniz Bölgesinden sonra Marmara Bölgesi’de çıkarılır başlıca rezervler, Balıkesir ilinin Balya, Çanakkale ilinin Yenice ilçesinde; Bağıkaç ve Handeresi yataklarıdır
4)Volframit
Türkiye’de, sadece Uludağ masifi volfram rezervleri, 30 milyon ton dolayında tahmin ediliyor Ve ayrıca Uludağ’da Etibank’a ait volfram işletme tesisleri vardır (1979′da faaliyete geçmiştir) Yıllık üretim, metal kapsamı olarak 60-90 ton kadardır
5)Molibden
En zengin rezervler, Kırıkkale-İkiztepeler ve Keban çevresi rezervleridir üretim ihraç edilir(20-25 ton kadar)
6)Antimon
Coğrafi dağılışa göre en zengin rezervler Güney Marmara Bölümü’nde Balıkesir ili rezervi ve onu takir eden birkaç rezerv olarak tahmin edilmiştir
7)Bortuzu
Bortuzu rezervlerinin coğrafi dağılışında birinci sırayı Balıkesir ili alır Rezervler Bigadiç ve Susurluk çevresinde bulunmaktadır (rezervlerin 20-25 milyon ton olduğu sanılıyor)
8)Mermer
Yurdumuzun en zengin doğal kaynaklarından biride mermer rezervleridir en kaliteli mermerler Ege ve Marmara Bölgeleri yataklarınden çıkartılır Kırklareli’nde, Çanakkale’de, Balıkesir’de,Bursa’da, Sakarya’da ve Kocaeli’nde önemli mermer rezervleri vardır
(B-5)Enerji Kaynakları
1)Petrol
Trakya Doğal Gaz Bölgesi:Bölgede, 1984 yılına dek 153 sondaj yapılmıştır Ama bu faaliyet sonucunda, sadece Lüleburgaz – Babaeski ve Kırklareli arasındaki bölgede doğal gaz rezervlerine rastlanılmıştır Başlıca rezervler; Babaeski, Lüleburgaz ve Kırklareli – Deveçatağı çevresinde işletilmektedir Bu yataklar, Hamitabat Doğal Gaz santraline bağlanmıştır
2)Jeotermal enerji
Bu günkü bilgilerimize göre, yurdumuzun en zengin doğal buhar bölümlerinden biride Güney Marmara Bölümüdür Bölümde çok illerde buhar çıkmaktadır
(B-6)Endüstri
1)Şeker Üretimi
Şeker fabrikalarımızın Marmara Bölgesindeki illere göre dağılış durum ve kuruluş yılları
Adı Üretime açılış yılı
Kırklareli – Alpullu 1926
Adapazarı 1953
Balıkesir – Susurluk 1956
2)Süt ve Süt Ürünleri
Marmara Bölgesi’nin bazı yerlerinde süt ve süt ürünlerine dayalı fabrikalar vardır Örneğin;Mis Süt (Balıkesir – Gönen), ve Meriç Süt (Edirne) Ayrıca Edirne ve Tekirdağ illerimiz beyaz peynir üretimi ile ün salmıştır
3)Un ve Unlu Ürünler Endüstrisi
Yurdumuzda ilk un fabrikası, 1885 yılında, İstanbul – Ayvansaray’da kurulmuştur 1885 yılından bu yana bölgede birçok un fabrikası kurulmuş ve bu fabrikalar her yıl ürütimlerini biraz daha artırmışlardır
4)Konserve veSalça Üretimi
İlk konserve fabrikası 1920 yılında İstanbul – Kartal’da kurulmuştur Yurdumuzda (1985 yılı verisidir), 72 adet büyük konserve fabrikası vardır Yıllık üretim kapasitesi, 125 bin tonu bulur Fabrikaların, 16 sı Balıkesir, 12 si Bursa ve 10 u da Çanakkale’de idi
Giderek gelişen bir gıda sanayi dalı da, salça üretimidir Bu üretimin merkezi Güney Marmara Bölümü illeridir Özellikle 1960′dan sonra çağdaş fabrikalar kurulmaya başlamış ve bugün yıllık üretim kapasitesi, 120 bin tonu bulmuştur Bu alanda en büyük gıda şirketleri;Demko, Pınar, Akfa, Tukaş, Tat ve Sedaş gibi şirketlerdir
5)Bitkisel Yağ Üretimi
Bu gün ülkemizde birkısmı Balıkesir ilinde olmak üzere, yıllık üretim kapasiteleri 10bin ton ve daha fazla olan 26 büyük fabrika vardır (1990) Bunlara, büyük zeytinyağı fabrikaları da dahildir Örneğin;Trakya Yağ Sanayii, Tar – İş, Aymar, Bafay gibi
6)Tütün ve İspirtolu İçkiler Endüstrisi
Marmara Bölgesi Tütün ve Sigara Fabrikaları(1990)
Fabrikanın Adı Kuruluş Yılı Kapasitesi(ton/yıl)
İstanbul – Cibali 1887 5950
İstanbul – Maltepe 1970 20046
Marmara’daki yıllık üretim kapasitesi en yüksek Bira fabrikaları
İli ve Adı Yıllık Üretim Kapasitesi(bin tl)
İstanbul Tekel Bira Fabrikası 40
İstanbul Efes Bira Fabrikası 25
|