10-13-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İstanbul - Sarıyer'in Tarihi İle İlgili Merak Ettiğiniz Herşey
sarıyer'de iki önemli bağ vardı Bunlardan biri Hidayetinbağı diğeri de Ali Paşanın bağı idi Ali Paşa'nın muhteşem köşkü bağın Fıstıklı Bağlar Sokak tarafında idi Bu bina yıkılıp gitti, kalıntılarını görmek mümkün Bağ parsellenerek satıldı ve Zümrütevlere dahil olan büyük bir yerleşim bölgesi meydana geldi
Hidayetinbağı hem mesire ve hem de ziraat ve bahçecilik yapılan çok büyük bir alandı Burası da imara açıldı Önce Zümrütevler adıyla bahçe içinde tek katlı villalar yapıldı (1947) Villaların dışında kalan alanda gecekondulaşma yolu ile çok büyük bir yerleşim bölgesi meydana geldi Hidayetinbağı'nın ön taraftaki ağaçlık büyük alan asırlarca mesire yeri olarak hizmet verdi Hidayetinbağı 1970'li yıllarda sahibi tarafından kiralandı İşte o zaman kıyım başladı Otoparka alan açmak için asırlık, çınar, dişbudak ve ıhlamur ağaçlarından kırk adedi hoyratça kesilerek yok edildi Bir kısmı kasıtlı olarak kurutuldu
Sonunda Belediyece kamulaştırılarak park yapıldı
Park yapılan Hidayetinbağı, II Meşrutiyet döneminde sarıyer'in kültür; Cumhuriyet döneminde de spor alanıydı Burada bir sahne vardı, açık hava tiyatrosu oynanıyordu Sonraları aynı yerde bir lokal ve çay bahçesi yapıldı Daha sonraki yıllarda bayram yeri, yaz aylarında cambazhane olarak kullanıldı
Hidayetinbağı 1970'li yıllara kadar sarıyer'in spor alanıydı Burada ağaçlar arasında futbol oynanırdı Üst kısımda ise voleybol ve basketbol çalışmaları yapılırdı Bu alandan sayısız şöhretli futbolcu yetişti, profesyonel kulüplerde oynadı ve milli formayı giydi
sarıyer'de park sayısı son birkaç yıldan beri artış gösterdi Hidayetinbağı Parkı, Mehmet Akif Ersoy Parkı (Kumsal'da deniz kenarında), Liman Parkı(Atatürk heykelinin arkasında), Taşiskele Parkı (sarıyer Ali Kethüda Camii arkasında, Taşiskelesi yanında) ve Koru parkı (Koru Mahallesinde eski Rum Mezarlığının yerinde) isimlerini taşıyan beş park var
sarıyer'de sağlık kuruluşu olarak: sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesi, sarıyer Sağlık Grup Başkanlığı, sarıyer Naile Sağlam Verem Savaş Dispanseri, sarıyer Merkez Sağlık Ocağı ve sarıyer Belediyesi İzzet Baysal Görüntüleme Merkezi var Ayrıca Özel sarıyer Kliniği, Özel sarıyer Şifa Polikliniği, Özel Boğaziçi Dispanseri, Özel sarıyer Halk Polikliniği ve ayrıca üç özel laboratuar var
sarıyer'deki eğitim kurumlarının en eskisi sarıyer İlköğretim okuludur Halk arasında Horozoğlu Konağı denilen Pertevniyal Sultan Konağında Cumhuriyet öncesi "Süleyman Bin Şah Binkaya Alp Numune-i İnnaz Mektebi" adıyla bir okul olduğu söylenegelmektedir Bu konakta ilkokul 1924 yılında sarıyer 14 İlkokul adı ile açıldı Bilahare okulun ismi Pertevniyal İlkokulu olarak değiştirildi Bu okul da 1960'lı yılların başına kadar eğitim verildi Yeni yapılan okul binasına taşınan sarıyer Pertevniyal İlkokulu 1983/1984 öğretim ve eğitim yılında orta okul ile birleştirildi
sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi Mesarburnu Caddesindeki eski orta okul binasında olup iki ayrı binadan oluşmaktadır Öndeki bina tarihi Kaptan Bey (Kaptanyan) Yalısıdır Bu bina Nemlizadelerden satın alınarak ortaokul olarak 1943/1944 öğretim ve eğitim yılında hizmete açıldı 1966/1967 ders yılında orta okul yeni binasına taşındığından sarıyer Lisesi burada eğitime başladı Bina yeterli olmadığından Vehbi Koç Vakfı tarafından orta okul binasının arkasına ve yamaçta yeni bina ve dershaneler inşa edilerek sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi adıyla 1975/1976 ders yılında eğitim ve öğretime açıldı sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesindeki süper sınıfta 1998/1999 öğretim yılından itibaren yabancı dilde eğitim verilmektedir
sarıyer Lisesi, Vehbi Koç Vakfı Lisesi olarak isim değiştirdikten sonra 1993/1994 ders yılında Kültür Merkezi yanındaki eski Pertevniyal İlkokulunda 1994'de öğretim ve eğitime başladı 17 Ağustos Depreminde bina hasar görünce yıktırıldı ve hayırsever Hüseyin Kalkavan tarafından yeniden yaptırılan binada eğitime devam edilmektedir Okulun ismi de Hüseyin Kalkavan Lisesi olarak değiştirildi
|
|
|
|