10-13-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yalovada Oynanan Çocuk Oyunları
Kaplan geliyor
Derken kuvvetli ve sert adımlarla yere vurarak dönerler
- Çekilin yoldan
- “Hiiişşşt……
Çekilin yoldan bir nevi işaret "Hişşt" dendiği zaman hepsi bir anda ellerini bırakır, yere otururlar Oyun böylece tekrar edilir
11 - TAVŞAN KAÇ TAZI TUT ;
Tavşan kaç tazı tut oyunu oynayacak çocuklar hep bir araya gelirler Önce ebe olacak birim seçmeleri İçin sayışırlar Altta kalan ebe olur
Diğer çocuklar halka şeklinde ol ele tutup daire olurlar Sonra ellerini bırakıp yere çömelirler
Ebe olan çocuk eline mendili alıp halkanın etrafında dönmeye başlar Birinin arkasına mendili yavaşça kor Tekrar dönmeğe devam ederler
Ebenin mendili arkasına koyduğunu gören diğer oyuncular kimi koyduklarını söylemeden hep bir ağızdan şu tekerlemeyi söyler el çırparlar
- Şu derede tavşan uyuyor
Tavşan tavşana
Bana baksana
Yakışmıyor bu sana
Tavşan kaç tazı tut
Tavşan kaç tazı tut ,
Arkasına mendil atılan oyuncu ebenin arkasından koşup yakalamağa çalışır Eğer yakalayabilirse tazı olmaz, Tutamazsa ebe tazı olur, oyun yinelenir Bazen oyun tekerlemesinin birinci mısrası:
- Şu hendekle Bir tavşan uykuda
Tavşan Tavşana
Tavsana …
olarak da söylenir
12 - SEKE SEKE BEN GELDİM :
Oyun oynamak için çocuklar toplanırlar Aralarında ya çöp tutarlar ya da yada sayışarak bir kişi kalıncaya kadar devam ederler Bir kişi kalınca diğerleri ayrılır karşıya geçerler, otururlar Karşıda kümelenip oturanların başında bir kişi de ayakta bekler
İlk seçilip kalan çocuk tek ayak üstünde sökerek oturan çocukların başında bekleyene,
- Seke seke ben geldim Der ötekisi de:
- Neye geldin?
- Bir avuç tuz’a geldim
- Bir avuç tuzum yok,
Ama kavun karpuzum var
Buyur seç…
Başlar teker teker oturanların kafasını sıkar, eller, sağa sola çevirir karpuzmuş gibi iyice kontrol eder Sonunda:
-Bunu seçtim der  
Böylece seçe seçe seçe sonunda bir kişi kalınca o karpuzcu olur oyun böyle devam eder
13-KUTU KUTU PENSE:
Bu oyunu oynayacak çocuklar hep bir araya gelir el eler tutarlar Oyunda bir yönetici ile birlikte diğer çocuklar da hep bir ağızdan el ele tuttukları halkada hem dönerler hem de şu tekerlemeyi söylerler
Kutu kutu pense
Elmayı yense
Ayşe Hanım
Arkasını dönse
Bütün oyuncular ellerini bırakır halkayı bozmadan arkalarını dönerler Bu kez hep birlikte hem döner hem de:
Kutu kutu pense
Elmayı yense
Ayşe Hanım
Gözünü yumsa
Herkes güzünü yumar, sırasını bozmadan halkada dönerler
Kutu kulu pense
Elmayı yense
Ayşe Hanım
Önünü dönse
Oyuncular halkada verilen komutu yerine getirdikten sonra bu kez:
Kutu kutu pense
Elmayı yense
Ayşe hanım
Yere çömelse 
Halkadaki el ele tutan oyuncular yere çömelir Oyundaki yöneticinin verdiği komutla mutla birlikte oyuncular hareket ederler Tekerlemenin son dizesi komuttur Diğer üç dizeyi yönetici ile birlikte diğer oyuncular da bir ağızdan söylerler
NOT: Elmayı yense dizesini yörede söylendiği biçimde aldık,
14-ÜŞÜDÜM ÜŞÜDÜM:
Çocuklar iki grup olurlar Her grup kendi aralarında elleriyle birbirlerinin sırtlarını tutarak kenetlenir Önce bir grup oyuncu sözlerine adımlarını uydurarak diğer gruba doğru ilerler
Üşüdüm, üşüdüm
A benim canım üşüdüm 
Der Diğer grup kendi yerinde kendilerine doğru gelenlere yanıt verir
Kürkünü giy,
Kürkünü giy !
A benim canım
Kürkünü giy !
Hem yürür nem de tekerlemeyi söylerler Öbür grup bu kez:
Kürküm yok,
Kürküm yok!
A benim canım,
Kürküm yok!
Dizelerini Söyleye, söyleye yürür
Birbirlerine çok yaklaşıklarında bir grup söylerken diğer grup da geriler Bu gerileme Tekerleme bitinceye kadar sürer, sonra onlar tekerlemeye başlayınca diğer taraf gerilemeye başlar Böylece aradaki uzaklıkla bozulmamış olur, eşit kalır:
Al sana
Al sana
A benim canım
Al sana
- Param yok
Param yok
A benim canım
Param ok
- Çalsana
Çalsana
A benim canım
Çalsana
- Nerede
Nerede
A benim canım Nerede
- Şu karşıki sarayda
Şu karşıki sarayda
A benim canım
Şu karşı ki sarayda
- Asarlar Keserler
A banim canım
En güzelini seçerler
Son bölümü söyleyen gruptan bir oyuncu seçerek kendi aralarına katarlar Bütün oyuncuları alan grup kazanmış olur
15-BEZİRGANBAŞI;
Toplanan bir grup çocuk Bezirganbaşı oyununu oynamak için kendi aralarında elleriyle Köprü kuracak iki kişiyi seçmek için sayışırlar
Seçilen İki oyuncu el ele tutup ellerini biraz yükseğe kaldırıp dururlar Diğerleri de peş peşe sıra olur, Teker teker iki oyuncunun kurduğu köprünün altından geçerler Teker teker geçerlerken en baştaki başoyuncu :
- Aç kapıyı bezirganbaşı, bezirganbaşı
- Der Eller ile köprü kuran iki oyuncu da:
- Kapı hakkı ne verirsin, ne verirsin?
- Arkamdaki yadigar olsun, yadigar olsun !
Der En sonundaki geçerken köprü kuran iki oyuncu onu ellerinin arasına alırlar Önceden kendi aralarında tuttukları iki adı söylerler Hangisini söylerse tutulan kişi söylediği adı tutanın arkasına geçer
Böylece oyun sürüp gider en son kişiye kadar Sonundakiler de iki oyuncunun arkasında dururlar
Sonra yere bir çizgi çizilir Köprü kuran iki oyuncu el ele tutarken diğerleri de onların sırtlarından tutup el çekişiriler Kim kimi çizgiye çekerse o yanmış olur Alta kalana de el çırpıp:
Çürük elma
Çürük elma
Altla kalma
Altta kalma
deyip kızdırırlar…
|
|
|