Konu
:
Namazı Bozmanın Caiz Ve Vacip Olduğu Durumlar
Yalnız Mesajı Göster
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Namazı bozmanın caiz ve vacip olduğu durumlar
Hakkında
Namazı bozmanın caiz ve vacip olduğu durumlar
Namazı bozmak haramdır
Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda caizdir
Saldırıya uğrayan veya suya düşen bir insanın yardım istemesi halinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur
Davar sürüsüne kurt veya herhangi bir canavarın saldırması, gözleri kör olan veya tehlikeyi fark etmeyen bir kimsenin kuyuya veya çatıdan aşağı düşme tehlikesi ile karşılaşması durumlarında bu gibilere yardım için namazı bozmak caizdir
Düşme ihtimali kuvvetli ise o zaman namazı bozmak vacip olur
Ebenin; doğacak çocuğun veya annesinin ölmesinden, yahut bir organının telef olmasından korkması halinde namazda ise namazı bozması, değilse namazı ertelemesi yani kazaya bırakması da yine vaciptir
Canavar, sel, yangın tehlikesinden korkan veya düşmanla karşı karşıya bulunan kimselerin namazlarını ertelemeleri caizdir
Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği halde) çağırırsa namazı bozabilir
Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa namazı bozması vacip olur
Eğer farz namazında ise anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz
Ancak bir tehlike dolayısıyla yardım isterlerse namazı bozmak vacip olur
Bir dirhem gümüş değerinde olan şeyin (başkasına ait olsa bile) çalınma korkusu durumunda farz olsa bile namazı bozmak caizdir
Kadın, namaz kılarken tencerenin kaynayıp yemeğin taşmasından veya çocuğunun ağlayıp acı çekmesinden korkarsa namazını bozabilir
Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet Editör
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul