10-11-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurbanın Kanıyla Boyanan Takva...
Kurbanın kanıyla boyanan takva  
Hakkında Kurbanın kanıyla boyanan takva  
Kurbanın kanıyla boyanan takva  

"Onların (kurbanların) ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır Fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır '' (Hacc, 37) Elbette ki, kurbanın eti ve kemiği bizi cennete götürmez Niyetimiz, imanımız, ibadetimiz bizi cennete götürür Her yerde olduğu gibi ibadetlerin de bir maddî yönü vardır, bir de manevî yönü vardır Mesela namaz kılmak bedenen yapılan bir ibadettir
Bu ibadetin manevî yönü, içindeki imandır Bir Avrupalıya ısrar etsek, hatta tehdit etsek, kurban kesmez, namaz kılmaz O Avrupalının manevî yapısı, bu maddî ve malî hareketlere müsait değildir
Kur'an-ı Kerim'de mealen buyuruluyor ki:
"İbrahim 'Ey Rabb'im, bana iyilerden (bir oğul) ihsan et' dedi Biz de kendisine yumuşak huylu bir oğul müjdeledik Oğlu yanında koşacak çağa gelince, 'Ey oğlum, ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum, bir düşün, ne dersin?' dedi (İsmail) 'Babacığım, sana ne emrolunuyorsa yap İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın ' dedi Her ikisi de Allah'a teslim oldular (Allah'ın emrine boyun eğdiler " (Saffat, 100-110)
Bıçağın İsmail aleyhisselam'ı kesmemesi Allah tarafından koçun gönderilmesinden ziyade önemli olan, İbrahim ve İsmail aleyhisselam'ın Allah'a itaatidir O olayda bize verilen ders budur! Kurban Bayramı'nda bir derneğe üç yüz lira versek  Mesele derneğe verilen üç yüz lira değildir, üç yüz liranın kurban edilmesidir Yaratan, ibadetlerle kullarına bağlanıyor, irtibat kuruyor; kullar da ibadetlerle yaratana bağlanıyor Mesela ben memur oldum, devlete bağlandım, devlete hizmet ettim Devlet, memurlarla ayakta durur Memurlar da devletin varlığıyla ayakta durur Böylece herhangi bir insan koskoca devletle irtibat kurar
Her türlü ibadet, kulları Allah'a bağlar
Köyde kurban kestiğimde, tanımadığım ancak fakir gördüğüm bir aileye götürüp et verdim O güne kadar birbirimizden ne kadar habersiz olduğumuzu da fark ettim Bir parça kurban eti o Müslüman kardeşimle irtibat kurmamızı sağladı
Bir Kurban Bayramı bütün ülkeyi, ekonomik, sosyal ve dinî yönden harekete geçiriyor Hayvanın beslenmesi, satılması, kesilmesi, bayramlardaki ziyaretler  
Kurban Bayramı tıpkı duran bir makinenin çalışmaya başlaması gibi!
Şöyle bir soru sordular: "Adam namazı kılsa, sair ibadetlerini yapsa da maddî gücü yerinde olduğu halde kurban kesmese ne olur?" Boğaziçi Köprüsü bin tane telin bir araya gelmesinden yapılmıştır O tellerden biri kopsa bir başka tel kopar Aynen öyle de, bir ibadet terk edilirse bir başka ibadet de gider O ibadet gidince peşinden öbür ibadet gider En sonunda Müslüman, cehenneme kadar gider
Üstad buyurmuş ki: "İbadet, fikirleri Sani-i Hakîm'e çevirttirmek içindir " (İşarâtü'l-İ'caz)
Kur'an emretmese, biz niye gidip paramızı oraya buraya verelim, kurban keselim? Allah'a yakınlaşmak istiyoruz Yakınlaşmak itaatle olur Bir kurban, Allah'ı kula bağlıyor Allah kaydediyor; "Bu bizim adamımızdır!" Kurban Bayramı'nızı tebrik ederim  
HEKİMOĞLU İSMAİL
|
|
|
|