Yalnız Mesajı Göster

Rasulullah'ın Hacc'ı Ve Sonuçları

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rasulullah'ın Hacc'ı Ve Sonuçları

Rasulullah'ın hacc'ı ve sonuçları
Hakkında Rasulullah'ın hacc'ı ve sonuçları

RASULULLAH'IN HACC'I VE SONUÇLARI

Müslim'in rivayet ettiğine göre: O dedi ki: Ebu Bekir bin Ebi Şeybe ve İshak bin İbrahim'in beraberce, Hatem'den naklederek bana anlattıklarına göre: Ebu Bekir şöyle demiştir: Hatem bin İsmail el-Medeni'nin, Ca'fer bin Muhammed'den, onun da babasından bana rivayet ettiğine göre, babası şöyle demiştir:

"Cabir b Abdullah'ın yanında geldik, gelenlerin hepsini sordu Bana sorunca dedim ki: "Ben, Hüseyin'in (ra) oğlu Ali'nin oğlu Muhammed'im" Bunun üzerine elini başıma değdirerek, evvela üst düğmemi, sonra da alt düğmemi açtı Avucunu göğsümün ortasına koydu Ben o zaman genç bir çocuktum (Bana): "Merhaba, hoş geldin kardeşimin oğlu; dilediğini sor" dedi Kendisi kör idi Namaz vakti gelmişti Bir nesaceye (elbise) sarınarak ayağa kalktı Nesaceyi küçük olduğu için omuzlarına yerleştirdikçe iki ucu geriye dönüyordu Ridası da sol tarafında "mişceb" dedikleri elbise askısında asılı idi Bize imam olup, namaz kıldırdı Sonra: Bana "Rasulullah'ın haccını anlat", dedim Eli ile dokuza kadar saydı ve dedi ki:

"Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem dokuz sene haccetmeden durdu Onuncu senede hacc edeceğini insanlara ilan ettirdi Bir çok halk Medine'ye gelmişti Hepsi Rasulullah'ı örnek edinip, onun yaptığı gibi yapmak istiyordu Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte çıktık Zülhuleyfe'ye gelince, Esma binti' Umeys, Ebu Bekir'in oğlu Muhammed'i doğurdu Bunun üzerine ne yapacağını sormak üzere, birini Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in yanına gönderdi Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem de kendisine: "Yıkan ve bir bezle kanın akmasını önle ve ihrama bürün" dedi Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Zülhuleyfe mescidinde ikindi namazını kıldı Sonra "Kisva" adındaki devesine bindi Devesi kendisini Beyda denilen düzlüğe çıkarınca, gözüm gördüğü kadar baktım Önünde, sağında, solunda ve arkasında gözün gördüğü kadar yaya ve binekli muazzam bir kalabalık vardı Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'e Kur'an nazil oluyor, tevilini (manasını) de o biliyordu O ne yaparsa biz de öyle yapıyorduk Bir de:

"Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, Lebbeyk, la şerike leke lebbeyke, inne'l-hamde ve'n-nimete leke ve'l-mülk, la şerike lek"(İcabet ve icabey yalnız sana Hamd senin, nimet senin, mülk de senindir Senin asla ortağın yoktur) diye tevhid ve telbiye'ye başladı İnsanlar da telbiye ettikleri şekilde telbiye ettiler Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem onların telbiye şekline itirazda bulunmadı Kendi yaptığı şekilde telbiyeye devam etti"

Cabir (ra) şöyle devam etti: "Yalnız hacca niyet etmiştik Hacc günlerinde Umre'nin yapılacağını bilmiyorduk Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte Beyt-i Şerif'e gelince, o Beyt'i öperek el sürdü Üç defa remel yapıp (Acele yürümek), dört defa da tabii yürüyüşle yürüdü Sonra, Makam-ı İbrahim'e gitti ve:

"İbrahim'in makamından bir namazgah edinin" (Bakara: 125) mealindeki ayeti okudu Makam-ı ile Beyt-i Şerif arasında yer aldı İki rekat tavaf namazını kıldı Namazda "Kul hüvel'lahü ehad" ile "Kul ya eyyühe'l-kâfirune" surelerini okuyordu Sonra tekrar Beyt'e döndü ve onu öperek el sürdü Sonra Safa'ya gitmek üzere Harem-i Şerif'in kapısından çıktı Safa'ya yaklaşınca;

"Safa ile Merve, Allah'ın şiarlarındandır" (Bakara: 158) mealindeki ayeti okudu "Allah'ın başladığından başlayın" diyerek, Safa'dan sa'ye başladı ve hemen Safa'ya çıktı Oradan Beyt'i görünce kıbleye döndü, Allah'ın birliğini ve büyüklüğünü ikrar ederek;

"Bir tek Allah'tan başka ilah yoktur Şeriki de yoktur Mülk O'nundur, hamd de O'na aittir O, her şeye daima kadirdir Bir tek Allah'tan başka ilah yoktur O va'dini yerine getirdi, kuluna yardım etti Tek başına (Hendek harbinde) hizipleri bozguna uğrattı" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla