Yalnız Mesajı Göster

Nefsin İki Hali - Futuhul Gayb

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Nefsin İki Hali - Futuhul Gayb

Yeri gelmişken şunu da söylemek yerinde olur Allah ın verdiğini iyiye kullanmak şarttır Bunun icabı budur Mahzurları yukarıda belirtilmesine rağmen bir daha söylemek iyi olur Bu sebeple helâlin hesabı, haramın azabı olduğunu hatırlatmak lazım gelir

Her şeyin iyi tarafını görmek en iyisidir Yoksullukta güzellik olabilir Bazı zahmetli işlerin sonunda iyi olmaları muhtemel Bazı hastalıklarda şifa vardır Şunu da unutmamak iyi olur ki, Allah ın emri kesindir, başka şeylere benzemez Onun içindir ki bu yolda çok dikkat gerek Onun her iradesi mutlak yerine gelir İtiraz etmekle hikmet değişmez, emri geri alınmaz O, her neye ol Demeyi murad ederse O olur

Hak kın her işi hikmettir Her emrinde fayda vardır Şu da var ki; Allah, hiçbir zaman insanların zararını istemez

Söz buraya gelmişken; bir daha ilk sözleri tekrar etmek iyi olur Gerçi tekrar değildir ama, sözün baş tarafında belirtilenlere benzediği için böyle diyoruz Söylemek istediğimiz şudur: En yerinde ve insana yakışan iş, razı olma melekesine sahip olmak ve teslim haline ermektir Bundan sonra ibadet gelir ki, onun hakkında bir diyeceğimiz yoktur Çünkü her müslüman onun ne demek olduğunu bilir

İbadet sadece kulluk etmektir Ötesi yine teslim halidir Yani kader ne ise onu gözetmekten ve ona uymaktan başka kurtuluş yoktur Bundan sonrası kader bahsi ile ilgilidir ki, incelemek iyi olmaz Çünkü o bir ilâhi sırdır Ona kolayca akıl ermez Bu bapta tavsiyemiz, yalnız bir sükûttan ibarettir Çünkü bu ince mesele ancak duygu ve halle sezilir, ilim yolu ile bilinmez

- Bu iş nasıl oluyor, neden ve ne zaman olacak

Gizli gözler yerinde olmaz Kaderin iç nizamını kurcalamak bir nevi şirke benzer ve Allah ı töhmet gibi olur Bu sözümüz İbn-i Abbas dan rivayet olunan bir Hadis-i Şerife istinad eder

İbn-i Abbas şöyle diyor:

- Birgün ben Rasulallah ın ardındaydım, yürüyorduk Bana döndü ve:

- Ey Allah ın kulu, Allah a iyi sarıl, onu bırakma Bu gayreti içinde saklarsan Hak da seni esirger Bu duyguyu taşıdığın müddet Allah´ı kendine yakın bulursun Bir şey isteyecek olursan, ondan iste Yazılan yazılmış ve kalem kurumuştur Olacak şeyler de olur Bütün insanlar bir araya gelse, ilâhi bir hüküm yoksa, sana fayda sağlayamazlar Ve eğer kaderinde yazılı değilse, bütün insanlar sana zarar vermeğe gelseler yapamazlar Eğer kendinde kuvvet görüyorsan, iyilik yap ve doğru çalış Kötülüğe meylin varsa sabırlı olmağa çalış Yapmamağa gayret et Hayrın çoğu sabırdadır Şunu da bil ki, yardım sabırlılara olur Darda kalmışlar genişliğe çıkarlar Her sıkıntının sonunda bir ferahlık vardır

İşte, her mümine lazım olan odur ki: Bu Hadis-i Şerifi kalbinde bir ayna gibi saklaya, işini gücünü buna göre ayarlıya ve böylece çalışa İşte son nefesine kadar böyle gide Allah ın rahmet ve inayeti sayesinde dünya ve ahirette böylece güçlüklerden sâlim ola; vesselam

Alıntı Yaparak Cevapla