Prof. Dr. Sinsi
|
Kur'anda Evlatlık Konusu Ve Yaptığımız Büyük Yanlışlar
Kur’an öyle bir kitap ki her şeyin açıklamasını yapıyor, ama biz insanların gözünde perde, gönlünde mühür varsa eğer, kafalarda boş şeylerle doldurulmuşsa, asla Rabbim gerçekleri göstermiyor onlara Değerli arkadaşlarım miras öncelikle vasiyetle bırakılıyor yakınlara, eğer vasiyeti yoksa Rabbim onu da söylüyor ve açıklıyor başka ayetinde nasıl dağıtılması gerektiğini Peki, bu ayetlere baktığınızda evlatlığa nasıl olurda miras bırakamazsınız, bu Allah emri diyebiliyorlar dersiniz? Rabbim koruma altına aldığın bir insanı ileriki hayatında hiç düşünmene gerek yok, sal çayıra mevlam gayıramı diyecek dersiniz? Bunu nereden çıkarıyorlar? Bumu İslam anlayışı, yooooo hayır bu İslam, Rabbimin gönderdiği din değil, ancak olsa olsa kendi kafalarında kurdukları hayalden, kuruntulardan, sanıdan boş sözlerden öte gidemez Ama bu sözlerle o güzel dinimize ve İslam a çok zarar verdiklerini de söylemeliyim, bence vebal çok büyük hesap verilecek gibi değil, tabii ki doğrusunu Yaradan bilir
Bu konu ile ilgili araştırma yaparken, şöyle bir yazı ilişti gözüme, Allah evlatlık edinmeyi kaldırmıştır diye Hâlbuki gelen ayetin başında ne diyordu, (evlatlıklarınızı öz babalarına nispet ederek çağırın! ) Demek ki kalkmamış ama babaları unutturulmasın demiş Bu sözünde doğru olmadığının kanıtıdır bu ayet Çünkü bazı yazılarda evlatlık hukukunun lav edildiği yazılmış hâlbuki kaldırıldığı değil, düzene sokulduğu, açıklık getirildiği görülmektedir Şimdide Ahzap suresi 37 ayete gelmek istiyorum Bu ayeti yazmadan öncede bir şeyi söylemek doğru olacak sanırım Ben yazılarımda hep şunu savundum, Rabbim bu kitapta, ben her şeyden bahsettim ve bu kitaptan sorumlusunuz diyor da, ne bir eksik ne bir fazla ayetiyle de tastikliyosa, lütfen her şeyi kur’an da bulabileceğimize inanalım ve burada sorularımıza cevap arayalım, yoksa çok pişman oluruz Bakın bu konuda da Rabbim nasıl bir açıklık ve detay getirmiş evlatlık konusuna
Ahzap Sur 37 ayet;( Zeyd o kadından ilişiğini kesince onu sana nikâhladık ki, evlatlıkları eşleriyle ilişkilerini kestiklerinde, müminler için o kadınlarla evlenmede bir güçlük olmasın Zaten Allah'ın emri yerine getirilmiştir )
Evet, Rabbim çok fazla insanın belki karşılaşmayacağı bir konu için bile, nasıl ince bir açıklık getiriyor Yaradan evlatlıkların eşleri ile ilişkilerini kesmeleri, yani boşanmaları halinde, dikkat edin ince ve hassas bir detay, boşandıkları eşleriyle evlenmesini serbest bırakıyor, sakınca görmüyor Burada ne demek isteniyor onu açalım önce Hani rabbim ayetlerinde kimlerle evlenemeyeceğimiz konusunda açıklık getirirken, kendi gelinlerimizden de bahsediyordu, nedeni oğlu ile kan bağı olduğu için evlenmeyi yasaklamıştı Biraz düşündüğünüzde sebebi hemen çıkacaktır ortaya, ikisinden de doğacak çocukların durumunu lütfen düşünün İşte İslam böyle bir din, Kur’an işte bundan harika, eşi benzeri olmayan her detaya değinen bir kitap
Gelelim ayette izin verilmesinin nedenine Burada evlatlık aldığımız erkek çocukla herhangi bir kan bağı olmadığından, boşadığı eşiyle evlenilmesinde bir sakınca olmadığı içinde, bu kadar güzel bir açıklama getiriyor Lütfen dikkat edin evlatlığı ile evlenilmesinden bahsetmiyor, sakın karıştırmayalım Evlatlığının boşandığı karısından bahsediyor Böylelikle gerçek kan bağı olan evladı ile evlatlığı hassas bir şekilde örnek vererek ayırıyor
Dikkat ettiğimizde hiçbir ayette evlatlıklarımız için, evin içinde belli bir yaştan sonra namahremdir sözünü özellikle kullanmıyor Tam aksine onlar birbirinin din kardeşidir yakıştırması ile bazı şeylerden bahsetmiyor, ne gibi derseniz, birbiri ile evlenip evlenemeyeceğinden özellikle söz etmiyor Her şeyden örnekler veren rabbim, bu konuda bence bizlere rahmetini, bağışlayıcılığını, istisnasını kullanıyor Biliyorum bu sözlerime itiraz edecek karşı çıkarak birbirlerine nikâh düştüğünü söyleyecekler çıkacaktır Ama tam bu sırada size yine peygamberimizin yaşantısından örnek vermek istiyorum Hz Ali yi peygamberimiz beş yaşından itibaren yanına almış, evinde büyütmüş ve kendi kızıyla evlendirmiştir Peygamberimizin de aynı şekilde evlatlık olarak büyüdüğünü unutmayalım Belli yaştan sonra, hiç birisi evden uzaklaştırılmamıştır Herhalde biraz önce söylediğim sözü şimdi daha iyi anlamış olmalısınız Rabbim bir şeyden özellikle bahsetmiyorsa, onda mutlaka bir rahmet, bir güzellik aramalı ve kendi kafamızdan fikirler yürütmemeliyiz düşüncesi çıkıyor ortaya Bakın bu düşüncemi sizlere şöyle kanıtlamak istiyorum Önce sizlere bir hadisten örnek vererek açmak isterim Peygamberimiz bakın bizleri nasıl uyarmış
( Allah bazı farizalar vazetmiştir, onları aşmayın Bazı hadler koymuştur, onlara yaklaşmayın Bazı şeyleri haram kılmıştır, onları yapmayın Bazı şeyleri de unutmaksızın size rahmet olması için hatırlatmamıştır, onları da araştırmayın )
Rabbim kur’an da öyle detaylara girmiş ki, bakın neler söylemiş Aynı anneden emen sütkardeşlerin, birbiri ile evlenemeyeceği uyarısını yapmış Yolda kasıla kasıla yürümeyin diye uyarmış Kadın boşandığında tekrar evlenmesi için geçen süreyi söylemişse, bizlere mirasımızı nasıl dağıtacağımız ayrıntısından bahsetmiş ise, su bulamadığımızda nasıl abdest alınacağını izah etmişse, bir bebeğin kaç ay süt emmesi bilgisini aktarmışsa bizlere, lütfen dikkat edin namaz kılarken okuyacağımız duanın ses tonunu dahi söylemişse, müsaade edin de, Rabbim evlatlık alınan çocuklar, eğer aile içindekilere namahrem olsa, yasak olsa mutlaka söylerdi ve bu konuda açıklık getirirdi
Düşünün aileye küçük yaşta aldığınız, büyüttüğünüz bir çocuk için, erkekse altını kaka yaptığında temizleyen, onu doyuran, onu yıkayan onu kollarında şefkatle seven bir insana, yaşı 12 ya da 13 yaşına geldiğinde, nasıl o büyüten insana namahremdir diyebiliriz, bunu Rabbim söylemediği halde nasıl düşünebiliriz, bunu hala anlayamıyorum Bizlere rahmet için, kolaylık için bahsetmemesini nasıl düşünemeyiz, nasıl kafamızı çalıştıramayız doğrusu inanamıyorum Şöyle bir araştırdığınızda da asla tersi yönde kötü bir örnekte oluşmamıştır hiçbir zaman Şunu belirtmeliyim ki, tek kural koyucu Yaradandır, oda bundan asla söz etmemiştir, Rabbim söylemeyi unuttu da birilerimi hatırladı Allah korusun (HÂŞÂ) Bunları söyleyerek hem dine zarar veriyor, hem de o öksüz yavruları yalnızlığa itiyoruz Bu sözleri rabbim söylemediği halde söyleyenler, yetimleri aile şefkatinden uzaklaştıranlar, lütfen bir daha düşünsünler de, nasıl bir vebal altına girdiklerini hatırlasınlar inşallah
Ayrıca ince bir konu vardır ki, onu da bahsetmeden geçmek yanlış olur düşüncesindeyim Evlatlık aldığımız, eğer çocuk kız ya da erkek, bebekken alınıp anne tarafından emzirilir ise, bu durumda alınan evlatlık, çok daha değişik konumda olacaktır ve sütanne konumunda olduğundan her iki tarafa da, hatta varsa evin çocuklarına da nikâh düşmeyecektir Bakın hem bu durumda hem de emzirmediği durumda, evin içinde birlikte olmanın yasaklandığı tek bir ayet, hüküm göremezsiniz
|