10-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
A Vitamini Yararları
A Vitamini Yararları
A Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir Balıkyağında, karaciğerde, tereyağı ve kremada, peynirde, yumurta sarısında bulunur Sonradan A vitamini (retinol) ne dönüşecek olan Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur A vitamini karaciğerde depolanır Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir Vitamin A miktarı Retinol Equivalant ile ölçülür
Vücuttaki Fonksiyonları
* Sağlıklı deri ve saçlar için gereklidir
* Diş, dişeti, ve kemik gelişiminde önemli rol oynar
* Normal iyi görme de ve gece görme de etkilidir
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
* Akciğer, mide, üriner sistem ve diğer organların koruyucu epitelinin düzeninde rol oynar
Eksiklik Belirtileri
* Gece körlüğü
* Xerophthalmia ( korneanın anormal kuruması ve kalınlaşması = göz kuruluğu)
* Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme
* Akne (sivilce) oluşumunda artış
* Yorgunluk
* Diş, diseti ve kemiklerde deformiteler
Aşırılık ve Zehirlenme Belirtileri
* Karaciğer bozuklukları
* Mide bulantısı ve kusma
* Saç dökülmesi (saçlar çabuk kopar)
* Başağrısı
* Eklem ağrıları
* Dudak çatlamaları
* Saç kuruluğu
* İştah kaybı
Beta Karoten Aşırılığı ve Zehirlenme Belirtileri
Avuçlarda ve ayak tabanlarında ciltte sarı-kavuniçi renk değişikliği
Çocuklarda zehirlenme 300000 Retinol Equivalant A vitamini alımıyla oluşur Yetişkinler de ise genellikle günde 100000 Retinol Equivalant A vitamininin aylar boyu alınması ile oluşur
|
|
|