Prof. Dr. Sinsi
|
Besin Grupları Ve İçerikleri
Dengeli beslenmenin temel koşullarından biri de çeşitlilik ilkesi Her besin grubundan yeterince tüketerek özgürce forma girebilirsiniz  
Bütün Besin Gruplarından Tüketin
Sandviç mi yemek istiyorsunuz? Günlük tüketeceğiniz porsiyon miktarlarından ekmek grubundan sandviç ekmeği, serbest gruptan domates ve marul, et grubundan da peynir ve hindi eti kullanarak hazırlayabilirsiniz
Beslenmenizi planlarken mutlaka bütün besin gruplarından sizin özel durumunuza göre belirlenen porsiyonları bir arada bulundurun Eğer bir besin grubunu yeterli tüketmezseniz kendiniz ve bebeğiniz için gerekli bütün besin öğelerini sağlayamazsınız Bu da bebeğinizin büyüme ve gelişme sürecini etkiler Ayrıca vücut depolarınızda sağlıklı yaşamın devamlılığı için azalmalara ve vitamin ve minerallere bağlı sağlık sorunlarına neden olabilir Bu besin grupları, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral esas alınarak birbirine benzer özellikte olan besinlerin bir araya getirilmesinden oluşur Aynı grupta yer alan yiyecekler kendi içinde belirtilen miktarlarda birbirleriyle değiştirilebilir
Şimdi hep beraber 6 ana besin grubunu tanıyalım 
Süt Grubu
Bu grupta yer alan besinler özellikle protein, kalsiyum ve B2 vitamini (riboflavin) yönünden zengindir Protein büyüme, gelişme ve doku onarımı için gerekli Kalsiyum kemik ve diş yapısında bulunur Eksik alındığında diş ve kemik gelişimi bozulur, kemikler kolayca kırılabilen bir hale gelir B2 vitamini deri ve göz sağlığı için gerekli Yetersizliğinde ağızda ve dilde yaralar, gözde kaşıntı ve ışığa hassasiyet oluşur Ancak şu da bir gerçek birçok kişi tek başına süt içmeyi tercih etmiyor Süt, günlük yaşamımızda çok az yer verdiğimiz bir içecek Sadece çocukların ihtiyacının olduğu düşüncesi hakim Oysa ki kadınların da menopoz sonrası kemik erimesini önlemede de süt, büyük önem taşıyor
Et Grubu
Bu grupta yer alan besinler protein ve bazı B grubu vitaminleriyle demir, çinko gibi mineralleri yüksek oranda içerir B grubu vitaminleri eksikliğinde sinir, sindirim sistemi etkilenir, deride döküntü oluşur Demir eksikliği, kansızlık denilen ciddi sağlık problemine neden olur Çinko büyüme, gelişme, doku yapımı ve onarımı için çok önemli
Ekmek Grubu
Vücudun temel enerji kaynağını bu grupta yer alan besinler oluşturur Ayrıca besinlerdeki enerji kaynaklarını vücutta kullanabilir hale dönüştüren tiamin ve niasin gibi B grubu vitaminlerini içerirler Saflaştırılmamış olanlar iyi posa (lif) kaynaklarıdır Posa daha uzun süre tokluğun sağlanmasında, kan şeker düzeyinin normal sınırlarda tutulmasında, kabızlığın önlenmesinde, kandaki istenmeyen maddelerin temizlenmesinde önemli yarar sağlar
Sebze Grubu
Bu grup besinler vitamin, mineral, posadan zengindir Sarı-turuncu renkler C vitamini, yeşil yapraklı olanlar A vitamini, E vitamini ve folik asit içerirler A vitamini görmede etkin C vitaminiyse hastalıklara karşı direnci artırır
Meyve Grubu
Meyveler en iyi vitamin ve mineral kaynaklarıdır Vitaminler meyvelerin kabuk kısımlarında bulunur Kabuğun soyulma derecesine, soyulmuş ya da suyu sıkılmış meyvelerin bekleme süresine göre vitamin değeri kaybolur Bu yüzden meyveleri kabuklu ve taze olarak yemenizi öneririz Kuru meyvelerin enerji oranları yüksektir
Serbest Grup
Bu grubun tamamını yağsız-tuzsuz-çiğ olarak limitsiz tüketebilirsiniz Bütün biber çeşitleri, dereotu, domates, kıvırcık, kuşkonmaz, bütün lahana çeşitleri, marul, maydanoz, nane, roka, salatalık, sarımsak, soya filizi, bütün soğan çeşitleri, turp, domates suyu, tere, limon, nar ekşisi, soya sosu, hardal, ketçap, üzüm, elma sirkesi ve balsamik sirke, tuzu alınmış turşu
Yağ Grubu
Yağlar enerji kaynaklarıdır Sağlıklı beslenmede diyet yağları çok önemli Yağlar ile yağda eriyen
A, D, E, K gibi vitaminlerin vücutta kullanılması ve insan vücudunda sentezlenemeyen Omega-3, Omega-6 yağ asitlerinin vücuda alınması sağlanır Diyette alınan toplam yağ miktarını azaltmak için az yağlı ürünleri tercih edin
|