Konu
:
Besinlerin Ph Değerleri
Yalnız Mesajı Göster
Besinlerin Ph Değerleri
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Besinlerin Ph Değerleri
BESİNLERİN PH DEĞERİ
Besinler bileşimlerindeki aside göre ya asitli, ya alkali, ya da nötrdürler
Bu durumlarını belirten cetvele de Ph derler
Besinlerin konserve edilişinde Ph değerinin bilinmesi gerektir
Çünkü her türlü konservenin hazırlanışında yapılacak iş Ph'a göre değişmektedir
Ph cetvelinde 7 rakamı nötr'dür yani ne asit, ne de alkalidir
0 ile 7 arası asit, 7 ile 14 arası ise alkalilik derecesini gösterir
Ph derecesi sıfıra yaklaştıkça asit çoğalmakta yani ekşilik artmakta
T ye yaklaştıkça asit derecesi azalmaktadır
Konservecilikte yüksek asit ve asit besinlerin her ikisine «asit besinler», orta ve düşük asitlilere de «asit olmayan» veya «düşük asit besinler» denmektedir
Domatesle meyveler ve meyve suları asit besinler olduğundan bunların mikropsuzlaştırılması pastörizasyon usulüyle yapılır
Yani 100 santigrat derecesinde ve 100 santigrat derecesinden aşağı derecelerde mikropsuzlaştırılır
Asit olmayan besinlerin (ki bunlar domates dışındaki bütün sebzelerle etlerdir) mikropsuzlaştırılması sterilizasyon şeklinde yani 100 santigrat derecesinin üstündeki derecelerde ve basınç altında mikropsuzlaştırılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul