10-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Turşular,Turşu Yapılışları
PATLICAN DOLMASI TURŞUSU
1 kg küçük körpe patlıcan
1 Baş sarımsak
8 - 10 Dal lahana yaprağı
2 Adet havuç
2 Adet etli kırmızı biber
2 Çorba kaşığı kaya tuzu
1 Çorba kaşığı limon tuzu
Sirke
Su
maydanoz sapı
- Patlıcanlar yıkanır, baş kısımları kesilir, kaynamakta olan limonlu suya patlıcanlar atılır, yarım olarak haşlanır
- Sudan çıkan patlıcanlar, tepsi gibi düz bir zemine dizilir, üzerine acısı çıkması için ağırlık konur Bu şekilde 1 gece bekletilir
- Ertesi günü tuzla ovulmuş ince, kıyılmış lahana, kırmızı biber, havuç, bir kaç diş sarımsak , acısı çıkmış ortası karnıyarık gibi yarılmış patlıcanlara doldurulur
- İçi doldurulmuş patlıcanlar maydanoz saplarına sıkıca sarılarak bağlanır
- Kavanoza aralarına dövülmüş sarımsak konarak, patlıcan dolmaları yerleştirilir
- Patlıcan dolması dizilmiş kavanozun yarısına sirke diğer yarısına su konur
- Sirke ve su kavanozdan, çukur bir kaba boşaltılır, üzerine kaya tuzu ve limon tuzu konur iyice karıştırılır
- Tuzlu karışım, kavanozda bulunan patlıcanların üzerine dökülür
- En üste iyi yıkanmış taş gibi bir ağırlık konur, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır
- Patlıcan dolmaları turşu suyunu çok çabuk çeker, bu yüzden turşuyu kurduktan 5 gün sonra kavanozun eksilen kısmına sirke eklenir
Not: Turşu yaparken mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır
|
|
|