10-11-2012
|
#20
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Arap Yemekleri - Dünya Mutfağı
ÜRDÜN USULÜ KUZU DOLMASI
- 2 büyük kuzu döşü (bütün)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Harcı:
- 175 gr (1 su bardağı) nohut gece suda bırakılmış
- 100 gr (1/2 su bardağı) pirinç (yıkanıp, 30 dakika soğuk suda bırakılmış ve süzülmüş)
- 50 gr (1/2 su bardağı) badem kırığı
- 125 gr dana kıyması
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 250 gr (1+1/4 su bardağı) tavuk suyu
Harcı hazırlamak için, nohutları süzüp orta boy bir tencereye koyunuz Üstlerini örtecek kadar su ekleyip, harlı ateşte suyu kaynatınız Su kaynayınca ağır ateşte 1,5 saat, nohutlar yumuşayıncaya kadar (gerekirse biraz daha su katabilirsiniz) pişiriniz
Tencereyi ateşten indirip, nohutları süzerek bir kenara bırakınız
Pirinci küçük bir tencereye koyup üstüne çıkacak kadar su ekleyerek orta ateşte, suyu kaynatınız Kaynayınca 30 dakika, pirinçler suyu çekene kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indirip bir kenara bırakınız
Büyük bir kasede nohut, pirinç, badem ve kıyma ile tuz ve biberin yarısını karıştırınız Tavuk suyunu yavaş yavaş, sürekli karıştırarak ekleyiniz
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180 C) getirip ısıtınız Hazırladığınız harcı etlerin üstüne döşeyip, her birini rulo yaparak iple bağlayınız Etlerin üstünü, harç malzemesinden kalan 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1/2 çay kaşığı biberle ovup, bir fırçayla zeytinyağı sürünüz
Döşleri, rosto tepsisinde fırına sürüp 1,5-2 saat, renkleri kızarıp bıçağın sivri ucu batırıldığında açık pembe su akana kadar pişiriniz
Tepsiyi fırından çıkarıp, içindeki suyu dökünüz Etleri kalın dilimler halinde keserek servis ediniz
Not: Ürdün usulü kuzu dolması, genellikle yanında herhangi bir patlıcan yemeği ile servis edilir
|
|
|