10-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pratik Meze Tarifleri

Köpeoğlu: Bir Akdeniz mezesi olarak bilinir ve ilginç adından ötürü meyhanelerde en çok istenen meze türüdür Kızartılmış biber ve patlıcanın sarımsaklı yoğurtla karıştırılmasından elde edilen köpeoğlu, karışımının hazırlanmasının ardından zeytinyağı eklenip en az bir gün buzdolabında bekletilmelidir Rakı sofralarında değişik tatlar arayanlar için bulunmaz bir lezzet…

Fava: Kabuğu soyulmuş ve kırılmış kuru bakladan yapılır Favalık bakla bir gece ıslatılır Soğanlar rendelenir ve az zeytinyağıyla hafifçe pembeleşene kadar kavrulur ve su eklenerek kaynamaya bırakılır Kaynadıktan sonra suyu süzülmüş baklalara, şeker, tuz ilave edilir ve hamur haline gelene kadar pişirilir Sonra süzgeçten geçirilir Üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir Yapıldığı gün yenmesi tavsiye edilen fava, içki masalarının değişilmezidir

Tarator Salatası Ege yöresinin meşhur sosu tarator, artık yöresel bir lezzet olmaktan çıkıp, özellikle deniz ürünlerinin ağırlıklı olduğu tüm rakı sofralarında gözde bir meze olma yolunda… Balığın, midyenin, kalamarın, karidesin üzerine dökülebilen tarator, aynı şekilde salataya da dökülebilmekte ve değişik bir lezzet yaratmaktadır Ceviz içi, tahin, limon suyu, sarımsak ve maydanozun iyice çırpılmasıyla yapılan tarator, deniz ürünlerin ve salatayla beraber mutlaka denenmesi gereken bir tat…

Babagannuş… En garip isimli Türk mezeleri arasında ilk sıralarda yer alan Babagannuş, genellikle ızgara et yanında servis edilen patlıcanlı bir mezedir Topan patlıcanın ezilip, içine tahin, limon suyu ve sarımsak eklenmesiyle yapılır Yapıldıktan sonra üzerine bol zeytiyağı gezdirilir ve bir süre bekletilir Et yemekleriyle beraber uyum sağlayabilen ağır ve leziz tadıyla, rakı sofralarında tercih edilen bir mezedir

Muhammara Antep yöresinin en meşhur mezesi muhammara, acı severler için rakı masalarında aranılan bir mezedir Kırmızı pul biberin üzerine bolca limon suyu dökülerek, biberin gerçek rengini alması sağlanır ve aynı zamanda biberin acısı azalmış olur Sonra çekilmiş ceviz ve ekmek içiyle karıştırılarak dinlenmeye bırakılır Kıvmına göre içine zeytinyağı katılarak yumuşatılabilir

Tarama Deniz ürünlerinden yapılan mezeler arasında fazla bilinmeyen bir meze türüdür Balık yumurtası ve ekmek içiyle yapılır Soğan, limon suyu ve sarımsaktan oluşan ayrı bir sosu vardır Balık yumurtasının çabuk bozulma özelliğinden ötürü, yapıldığı gün tüketilmesi tavsiye edilir Tarama özellikle sıcak deniz ürünlerinin yanında soğuk olarak servis edilir Fakat ayrıca, yanında balık olmaksızın da yenilebilir Deniz ürünlerinden oluşan bir rakı sofrası için iyi bir tercih…

Acılı Ezme: Özellikle Antep yöresinde çok bilinen acılı ezme, acı severler için değişmez bir lezzettir Rakının yanında acılı ezme yenmesi genel olarak o sofranın meze tercihiyle ilgilidir Örneğin deniz ürünlerinin bol olduğu bir masada acılı ezme diğer mezelerin tadını bozacaktır Ama et ürünü ve tahıl ağırlıklı bir masada tam aranılan bir lezzettir Domates, soğan, maydanoz ve sarımsakla yapılır Kolay bir yapımı olmasına karşın acı olmasından ötürü zor yenen bir mezedir İsteğe göre üzerine nar ekşisi eklenebilir
|
|
|