10-11-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Alman Yemekleri - Dünya Mutfağı
VİŞNELİ STRUDEL
Hamuru: - 150 gr (1 1/4 su bardağı) un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta (hafifçe çupilmış)
- 1/2 su bardağı ılık su
- 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
Harcı: - 1 kg vişne (yıkanmış, her biri 2'ye bölünmüş ve çekirdekleri çıkarılmış)
- 60 gr (1/4 su bardağı) şeker
- 1 limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
- 60 gr (1/2 su bardağı) badem (kıyılmış)
- 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
- 60 gr (1/3 su bardağı) badem (dövülmüş)
Hamuru hazırlamak için, unu ve tuzu orta boy bir kaseye eleyiniz Ortasını havuz biçimi açıp, yumurta, su ve ısıtılmış yağı katınız
Spatulayla ya da parmaklarınızla havuzun içindeki harçları karıştırınız Karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş unu da yedirmeye başlayınız Bütün un karışınca, hamuru unlanmış tezgaha alıp 10 dakika, pürtüksüz ve esnek olana kadar yoğurduktan sonra, top yapınız
Kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız Top halindeki hamuru kaseye yerleştiriniz Temiz ve nemli bir bezle kasenin üstünü örtüp, ılık ve esintisiz bir yerde yarım saat bekletiniz Bu arada harcı hazırlamak için, orta boy bir kasede vişne, şeker, limon kabuğu rendesi ve kıyılmış bademleri karıştırıp, bir kenara bırakınız
Tezgahın üstüne büyük, temiz bir örtü yayıp, hafifçe unlayınız Hamuru örtünün üstüne koyup, merdane ile harcı yufka inceliğinde açınız
Yufkayı elleriniz üstüne alarak kağıt inceliğine gelinceye kadar dikkatlice çekiştiriniz (Hamurda 2-3 küçük delik açılmasının bir sakıncası yoktur ) Hamurun kenarlarını makasla düzeltiniz
Önce fırınınzı yüksek sıcaklığa (230''C) getirip, ısıtınız
Tepsinizi alüminyum kağıtla kaplayınız
Yağın yarısını fırçayla hamurun üstüne sürüp, dövülmüş bademi serpiniz
Vişne karışımını hamurun üstüne uzun bir şerit halinde (hamurun size bakan kenarının 7,5 cm ötesinden başlayarak öbür uca 5 cm yaklaşana kadar) kaşıkla seriniz
Bezi kaldırarak hamuru vişneli harcın üstüne rulo halinde sarıp, uçlarını birleştiriniz Kalan 2 çorba kaşığı tereyağla hamuru yağlayınız Keskin bir bıçakla ştrudel rulosunu fırın tepsinize sığacak büyüklükte parçalara kesip, parçalan tepsiye yerleştiriniz
Tepsiyi fırının orta katına sürüp, 10 dakika pişiriniz Sıcaklığı düşürüp 20 dakika daha, ştrudel kıtır kıtır olup pembeleşinceye kadar pişiriniz
Tepsiyi fırından alıp, ştrudeli dilimleyerek servis ediniz
|
|
|