Yalnız Mesajı Göster

Vejetaryen Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vejetaryen Yemek Tarifleri





ÇAPATİ

1 kişilik

3 ölçü maş

1 ölçü nohut

2 ölçü kırmızı mercimek

1/4 ölçü buğday

1 tatlı kaşığı kimyon

Yarım çay kaşığı zerdeçal

Yeşil yapraklı sebze suyu (ıspanak, maydanoz, semizotu gibi)

Maş, mercimek, nohut ve buğdayı 6-8 saat kadar bol suda bekletin Haşlamadan blendırdan geçirin Karışıma kimyon ve zerdeçalı ekleyip sebze suyu ile püre kıvamına getirin Karışımı en küçük boy teflon tavaya yarım cm kalınlığında dökün Her iki tarafını da altın sarısı renk alana dek pişirin İçine haşlanmış sebzeler koyup dürüm şeklinde servis yapın Çapatinin yanında taze olarak hazırlanmış limonata ikram edebilirsiniz

SARI MUNG FASULYESİ

3 kişilik

3 kase sarı mung fasulyesi

1 çay kaşığı zencefil

1 çay kaşığı zerdeçal

2 çay kaşığı tuz

1 çorba kaşığı sade yağ

Fasulyeleri önceden ıslatın Haşlayın Suyunu çektiğinde, içine sade yağ, zencefil, zerdeçal ve tuzu karıştırın Pirinçle birlikte servis yapın

Not: Sarı mung fasulyesi Türkiye'de henüz çok yaygın olarak kullanılmadığından bulunmuyor

SOYA ETLİ GÜVEÇ

8 kişilik

1 çorba kaşığı sade yağ

100 gram kuşbaşı soya eti

500 gram taze fasulye

500 gram patlıcan

500 gram kabak

1 kg domates

100 gram taze iç bezelye

100 gram bamya

1 baş sarımsak

200 gram sivri biber

4 adet patates

2 çorba kaşığı soya baharı

2 çay kaşığı tane karabiber

4 adet soğan (arzuya göre)

Güveç kabını yağlayın İçine de çok az miktarda yağ koyun Üzerine doğranmış fasulye, patlıcan, kabak, bamya, bezelye ve patatesleri yerleştirin Diğer malzemeleri ise aralarına eşit miktarda ilave edin Güvecin üstünü halkalar halinde doğranmış domateslerle kapattıktan sonra hafif ateşte pişirin ve servis yapın

MISIR ÇORBASI

3 kişilik

1 çorba kaşığı sade yağ

2 çorba kaşığı un

1 paket dondurulmuş mısır

Yarım litre süt

su

Sade yağı eritin Unu ilave edin Sürekli karıştırarak, hafif pembeleştirin Bu arada, mısırdan biraz ayırın Geri kalan mısır ve sütü blendırda karıştırın Bu karışımı pembeleşen una ilave edin Sürekli karıştırarak, kaynatın İstediğiniz kıvama göre su ilave edin Ayırdığınız tane mısırları da ilave edin Mısırlar piştiğinde servis yapın

MAŞ

1 kişilik

2 kase maş

Domates

Salatalık (veya haşlanmış çeşitli sebzeler)

Bir miktar sumak

Kaşığın ucuyla tuz

Bir miktar zeytinyağı

Limon suyu

2 kase maşı bir tencerede bol suda haşlayın Yumuşayınca ocaktan alarak süzün Haşlanmış sebzeler ya da çiğ sebzelerle karıştın Zeytinyağı, limon, tuz ve sumakla lezzetlendirerek servis yapın

ISPANAKLI BÖREK

3 adet yufka

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı su

İç için:

1 küçük demet ıspanak

2 çorba kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz

Ispanak ince kıyılır Tavaya yağ konur, ısınınca ıspanak atılır, solana kadar kavrulur, tuz eklenir İlk yufka serilir yüzeyine su-zeytinyağı karışımı gezdirilir İkinci ve üçüncü yufkalar aynı şekilde üst üste konur Son yufkanın üzerine ıspanak yayılır İki taraftan rulo yapılır Rulolar ortada buluşturulur, ortadan kesilerek ayrılır 1 parmak kalınlığında kesilir Yağlanmış fırın tepsisine dizilir Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirilir

Not: Maş Türkiye'de de yetişen ve kolayca bulunan bir bakliyat türü Aktarlardan temin edebilirsiniz Toplam: 180 kalori, protein 9 gram, yağ 0,5 gram

TÜRLÜ

1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak

2 adet kabak

2 adet patlıcan

2 adet sivri biber

15-20 adet taze fasulye

1 adet patates

1 çay bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı tuz

Soğan ve sarımsak ince kıyılır Tencereye yağ konur, soğan ve sarımsak atılır, pembeleştirilir Üzerine rende domates eklenir ve şeklini kaybedene kadar pişirilir Daha sonra 5'er dakika arayla ve sırayla doğranmış fasulye, sivri biber, patates, patlıcan ve kabak katılır Tuz serpilir ve tencerenin kapağı kapatılır 15-20 dakika pişirilir Ilık olrak servise sunulur

GÜVEÇ

Malzemeler:

100 gram patates

75 gram fasulye

75 gram havuç

25 gram kırmızı biber

100 gram kabak

250 gram patlıcan

250 gram domates

5 adet arpacık soğan

2 diş sarımsak

75 gram yağ

Yeteri kadar tuz

3 gram sarımsaklı çeşni (hazır toz)

3 gram sebzeli çeşni (hazır toz)

3 gram tavuk suyu

Hazırlanışı:

75 gram yağda soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavurun Ardından domatesi ekleyin ve 5 dakika kavurduktan sonra, patatesleri ve havuçları ilave edin Bunları da 5 dakika süreyle kavurun Kabak, kırmızı biber, ve fasulyeyi ekleyin Bir 5 dakika daha kavurun ve son olarak patlıcanı katın Tuzu ve baharatları serptikten sonra, suyu boşaltın 20 dakika süreyle kısık ateşte pişirmeye bırakın

SEBZELİ TOST

4 kişilik malzemeler

8 dilim tost ekmeği

1 adet kabak

1 adet kırmızı biber

1 adet patlıcan

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

Ketçap

Kabak ve patlıcan halka şeklinde dilimlenir Biberin tohumu çıkarılır, birkaç parçaya kesilir Tavaya yağ konur, sebzeler yumuşayana kadar iki yüzü kızartılır Sonra tost makinasına ekmek dilimleri dizilir Pişen sebzeler karışık olarak ekmek dilimlerinin üzerine konur Üzerine tuz serpilir, ketçap gezdirilir Diğer dilimler üzerine kapatılır Tost makinasının kapağı bastırılır, yeteri kadar pişirilir

KAYISILI PAY

8 kişilik Malzemesi

1 su bardağı un

1 su bardağı kepekli un

12 kayısı

4 yumurta

2 çorba kaşığı tereyağı

3 çorba kaşığı sıvıyağ

1 çay bardağı tozşeker

1 çay bardağı çekilmiş ceviz

2 çay kaşığı haşhaş tohumu

1 limon kabuğu rendesi

1 paket kabartma tozu

1 çorba kaşığı pudra şekeri

Tereyağı, tozşeker, ceviz, un ve kepekli unu bir kaseye alıp krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın Sıvıyağı azar azar ilave edin Yumurtaları ekleyip düzgün bir karışım oluncaya kadar çırpın Haşhaş ve limon kabuğu rendesini ilave edip karıştırın Kayısıları yıkayıp süzün Çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin Kayısı ve kabartma tozunu hazırladığınız hamura ilave edip harmanlayın 22 santim çapındaki fırın kalıbını yağlayıp un serpin ve hamuru içine boşaltın Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin Soğuyunca pudra şekeri serpip servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla