10-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vejetaryen Yemek Tarifleri

FIRINDA MEYVE TATLISI
8 kişilik Malzemesi
3 kg karışık yaz meyveleri (kırmızı erik, kayısı ve şeftali)
1 çay bardağı limon suyu
3 yumurta akı
Yarım su bardağı tozşeker
2-3 diş karanfil
1 çorba kaşığı su
8 top kavunlu dondurma
Kayısı ve şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra küp küp doğrayın Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin Hepsini tencereye alıp üzerine 2 çorba kaşığı tozşeker ilave edin Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 2-3 dakika pişirin 1 kaşık su ve karanfilleri ekleyip ateşten alın
Yumurta akları ve kalan toz şekeri kar haline gelinceye dek çırpın Hazırladığınız meyveleri ilave edip karıştırın Yağlanmış fırın kalıbına dökün
Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 4-5 dakika pişirin Fırından çıkarıp üzerine limon suyunu gezdirin ve 2 dakika sonra fırından alın Ilık olarak servis tabaklarına alıp dondurma topları eşliğinde servis yapın
KABAK TURTASI
4 kişilik Malzemesi
1 kg kabak
1 soğan
3 dilim kepek ekmeği
200 gr lor peyniri
1 çay bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri
3-4 dal maydanoz
2 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kabakları ve soğanı temizleyip ince ince doğrayın Geniş bir tavada 1 kaşık zeytinyağını ısıtıp kabak ve soğanı 5-6 dakika kavurun Maydanozu yıkayıp kıyın
Ekmek dilimlerini robotta ufalayın Kabaklı karışım, lor peynir ve kaşar peynirini ilave edip çatalla ezerek püre yapın Tuz, karabiber yumurta ve maydanozu ekleyin Malzemeleri birbirine yedirinceye kadar çırpın
Fırın kalıbını yağlı kağıtla döşe-yin Hazırladığınız karışımı kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin Dilimleyip ıllık ya da sıcak olarak servis yapın
SEBZELİ SOĞUK PİLAV
4 kişilik Malzemesi
1 su bardağı pirinç
100 gr taze fasulye
2 kabak
1 dal taze soğan
4-5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 yumurta
Tuz
Pirinci tuzlu suda haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın Yumurtaları katı kıvamda haşlayıp soyun ve halka halka dilimleyin Maydanozu yıkayıp kıyın
Fasulyeleri temizleyip ince ince doğrayın Tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın
Kabakları temizleyip küçük küçük doğrayın Hafif yumuşayıncaya kadar 5-6 dakika haşlayıp süzün Soğanı soyup 2-3 parçaya kesin Kabak, soğan, maydanoz ve zeytinyağını robotta püre haline getirin
Hazırladığınız kabak püresi ve fasulyeleri haşlanmış pirince ilave edip karıştırın Tuzunu ayarlayıp şekilli bir kek kalıbına dökün Kalıbın şeklini alması için kaşığın sırtı ile bastırarak karışımın yerleşmesini sağlayın Buzdolabında 30 dakika bekletip servis tabağına ters çevirin Haşlanmış yumurta dilimleriyle süsleyip servis yapın
ROKALI MAKARNA
4 kişilik Malzemesi
1 paket burgu makarna
1 kırmızı salçalık biber
1 çarliston biber
2 kabak
yarım patlıcan
8-9 dal roka
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp ortadan ikiye kesin Közleyip kabuklarını soyun ve ince şeritler halinde doğrayın Patlıcan ve kabakları temizleyip ince çubuklar halinde doğrayın Hazırladığınız sebzeleri ızgara ya da teflon tavada yağsız olarak kızartın Sebzeleri derin bir kaba alıp üzerine zeytinyağı gezdirin Sarımsağı ezip ilave edin Tuz ve karabiber serpin Üzerini örtüp yarım saat bekletin Rokayı yıkayıp ince ince doğrayın Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün Hazırladığınız sebzelerin üzerine ilave edip karıştırın Rokayı ekleyip harmanlayın Sıcak veya soğuk olarak servis yapın
KABAK TATLISI
Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
1 kg bal kabağı
1,5 bardak şeker
1/2 bardak dövülmüş ceviz içi
Bir fiske tuz (isteğe bağlı)
Kabağı küçük parçalara bölün ve soyup 1 cm kalığında şeritler halinde kesin Tencereye koyup şeker ve suyu ekleyerek orta ateşte kabaklar şeffaflaşana kadar pişirin (özellikle tencerenin üstünde kalanlar) soğutup, bir spatula ile karıştırmadan servis tabağına alın ve üstlerine dövülmüş ceviz dökün
Not: Kabak parçaları elden geldiğince karıştırılmamalı bu yüzden de derin olmayan bir tencerede pişirilmelidir
MERCİMEK SALATASI
Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
3/4 bardak yeşil mercimek
2 bardak sıcak su
1 demet (yaklaşık bir düzine) yeşil soğan
1/2 bardak kıyılmış maydanoz
Tuz, biber
1/2 bardak sirke ve tuz (Her birinden 1/4 bardak)
Mercimeği akşamdan suya koyun Sonra yıkayıp 2 bardak kaynar suda, lapa olmadan iyice yumuşayana kadar haşlayın Suyunu süzdürün ve bir kaba alın, küçük küçük kesilmiş yeşil soğanlar ve diğer malzemelerin hepsini ekleyin İyice karıştırıp zeytinle süsleyin
PANCAR SALATASI
Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
1 kg pancar
3 bardak su
1/2 bardak sirke
4 diş sarımsak
Yeterince tuz
Pancarları yıkayıp, iki ucundan kesin İyice yumuşayıncaya kadar kaynatın Suyunu süzüp kabuklarını çıkarın ve halka kesin Haşlanmış renkli pancar suyundan 1 bardak alıp, 1/2 bardak sirke, sarımsak ve tuzla karıştırın, pancara ekleyin Ayrı ayrı kaselerde servis yapın-suyu pancarın kendisi kadar lezzetlidir (Konserve pancarı da diğer malzemeleri ekleyerek kullanabilirsiniz ) Bu sulu salata bir gece dolapta bekletilirse daha lezzetli olur
AŞURE
Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
2 bardak buğday
1/2 bardak pirinç
1/3 bardak kuru fasulye
1/3 bardak nohut
2 bardak şeker
1/2 bardak kuru üzüm
4 tane kuru incir, küçük parçalara kesilmiş
4 tane kuru kayısı, küçük parçalara kesilmiş
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
1 bardak dövülmüş ceviz içi
1/2 bardak dövülmüş fındık
Buğdayı, pirinci, fasulyeleri ve nohutu yıkayıp bir büyük tencereye koyun ve tepeleme su doldurup akşamdan ıslatmaya bırakın Ertesi gün tencereyi (dibi kalın bir tencere olmalı) orta ateşte tam bir saat ve sonra ateşi kısarak içindeki bakliyat iyice yumuşayıp suyu yarıya inene kadar iki saat daha pişirin Sonra iki bardak şeker ekleyerek bir yarım saat kadar daha kaynatın Kıvamı lapa gibi koyu olmalıdır Ayrı ayrı cam kaselere dökün Soğuduğunda üstlerine kuru üzüm, kayısı, fındık ve susam koyun Bu tatlı dolapta saklanmalı ve soğuk servis edilmelidir Nuh Peygamber'in tufandan sonra gemide kalmış ne malzeme varsa kullanarak bu tatlıyı yaptığı söylenir Ne bulabildiyse büyük kazana atıp uzun süre kısık ateşte yavaş yavaş pişirdiğine inanılır
|
|
|