10-11-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vejetaryen Yemek Tarifleri
BAHARATLI BULGUR PİLAVI
1 bardak bulgur
1,5 bardak kaynar su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı mısırözü yağı
1 soğan, küçük doğranmış
4 diş sarımsak, dövülmüş
1/2 bardak küçük küçük kesilmiş kereviz yaprağı
1/3 bardak ince rendelenmiş havuç
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı keklikotu
1 tatlı kaşığı kekik
1/4 bardak doğranmış maydanoz
Tuz ve biber
Yağları tencereye koyun, soğan ve havuçları soğanlar pembeleşene kadar beraber pişirip kereviz yaprağı, tuz, baharatlar ve suyunu koyun ve üzerini kapatın Önce orta ateşte 10 dakika ve sonra çok kısık ateşte bir 10 dakika daha pişirin Altını kapatıp ikiye katlanmış kağıt havluyu yemeğin üzerine koyup kapağı kapatın Servis yapmadan önce 15 dakika dinlendirin Servis tabağına almadan önce mutlaka çatalla yavaşça karıştırın, kıyılmış maydanozla süsleyin
YAPRAK SARMASI
300 gr kadar asma yaprağı
Diğer malzemeler biber dolmasındaki gibidir
Yaprakları kaynayan suya atın, 5 dakika kaynatın, çıkarıp süzün, soğuduktan sonra tek tek ayırın Tepeleme tatlı kaşığı harcını yaprağa koyup lahana yapraklarını sardığınız gibi sarın, tencereye yanyana dizin, üstlerine diğer dolmaları koyun ve pişirin
Not: Eğer taze asma yaprağı bulursanız 250 gr kadar kullanın ve aynı şekilde hazırlayın Ama yaprakların erimemesi için çok dikkatli olun Eğer bir üzüm çardağı bulur da kendiniz yaprak toplarsanız yalnızca dalların en uçtakilerini toplayın, çünkü onlar taze ve eski olan yapraklardan daha açık yeşil olur
ENGİNAR DOLMASI
Tüm malzemeler domates hariç biber dolmasında olduğu gibidir ve aynı şekilde hazırlanır
Enginarın tepe kısmını dörtte birini atacak şekilde kesin Kök kısmının 8 cm lik bölümü kalsın En içi kısımdaki iki sıra yaprak hariç tüm dış yaprakları koparın İçteki tüylü kısmı yavaşça kaşık yardımıyla çıkartın İç kısmını doldurun Üst kısmı baş aşağı gelecek şekilde tencereye yerleştirip aynı şekilde pişirin Yemek soğuduğunda bolca dereotu ile süsleyin
TEPSİ BÖREĞİ
8 bardak un
4 yumurta
1 bardak su
6 tatlı kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 bardak eritilmiş tereyağı veya margarin
İçi :
4 bardak kesilmiş ıspanak yaprağı
2 büyük küçük küçük doğranmış soğan
1/2 bardak sıvıyağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı karabiber
1 bardak ufalanmış beyaz peynir
Büyük bir kaseye 8 bardak un koyup ortasını havuz gibi açın ve içine yumurtaları, tuz, yağ ve yarım bardak suyu koyun İyice karıştırıp yumuşak bir hamur haline getirin Her bir hamur topu 50 cm lik yuvarlak daire biçiminde açıldığında önceden yağlanmış pyrex ya da teflon tepsiye koyun Hamurun her bir katının arasına yarı süt yarı sıvıyağ (Bir bardak süt, yarım bardak sıvıyağ) sürülmek suretiyle üstüste koyun 4 kat tamamlanınca araya harcını koyun (iki kat malzemeyle hazırlanmış olması gerekir) eşit bir şekilde tüm zemini döşeyip üzerine dört kat hamur daha koyun Son hamurun üstüne eritilmiş tereyağı ve iyi çırpılmış yumurta sürülmelidir Orta hararette bir saat kadar pişirin ve istediğiniz büyüklükte kare şeklinde kesin
Not: Bu böreği yapmak için hazır filo hamurunu satın alıp kullanabilirsiniz, fakat mutlaka iki yaprak hamurunu tekmiş gibi kullanın ya da her yaprağın üstüne yağ sürün
PUF BÖREĞİ
Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
3 bardak un
1/2 bardak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ (Hamur için)
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağı (Hamur için)
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak sıvı yağ (Kızartma için)
İçi:
1 bardak ufalanmış beyaz peynir
1/2 bardak kıyılmış maydanoz
1 yumurta (çırpılmış)
Hamurun Yapılışı
Unu geniş bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın, tuzu, suyu yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyerek yumuşak bir hamur yapın Üstünü kapatıp 10 dakika dinlendirin Unlanmış bir zeminde oklavayla hamuru açın 25 cm çapında açıldığında ince bir oklava alın (2,5 kalınlığında)ve hamurun çapı 50 cm kadar olana kadar hamuru açmaya devam edin İnce bir hamur tabakası (2,5 milimetre kadar) elde etmek için oklavanın 2,5 cm kalınlığında olması gerekir Bunu yapabilmek için hamurun üstüne un serpip bir ucunu oklavanın kenarına sarıp kapatıp tekrar açın sonra hamuru çevirip değişik açılardan açarak hamurun her tarafını eşit şekilde düzleştirin Şimdi küçük bir tencerede tereyağını eritin, kahverengi olmadan iyice eriyip kızdığında ocağın üstünden alın ikinci yemek kaşığı dolusu tereyağını ekleyin iyice bastırarak erimesini sağlayın, bu işlem ateşin üstünde olmamalıdır Sonra bu yağı geniş bir daire biçimindeki hamurun üzerine eşit bir şekilde sürün ve hamuru 4'e bölün, her birini üstüste gelecek şekilde yerleştirip dolapta 1 saat bekletin
Yağlanmış hamuru top haline getirin ve sonra daha küçük toplara bölün Önce birini sonra ötekini unlanmış un tahtasının üstüne koyup 50 cm çapında açın Sonra 10 cm büyüklüğünde daire biçiminde çıktığı kadar kesip içine (tatlı kaşığı) harcı koyun ve yarım ay biçiminde katlayın, uçlarını ıslak parmaklarınızla bastırıp birleştirin Hamurun tümü açılıp kesildiğinde ve harcı konduğunda bir bardak sıvı yağ (herhangi bir bitkisel yağ olabilir) ısıtın, yağ iyice kızdığında 3 ya da 4 tane yarım ay biçimindeki hamurları içine atın (kızartma tencereniz büyükse daha fazla koyabilirsiniz) her iki tarafı altın renginde kızartıp kabarıncaya kadar bekleyin Sıcakken servis edin 2 düzine kadar çıkar
PİRİNÇLİ VEJETERYAN KÖFTE
1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için:
1 su bardağı susam
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvıyağ
Pirincin üzerine 2,5 su bardağı su konur Çok kısık ateşte tamamen suyunu çekene kadar haşlanır Diğer tarafta ince kıyılmış soğan yağda pembeleştirlir Malzemeler soğuyunca biraraya getirilir Üzerine ince kıyılmış maydanoz, karabiber, kimyon ve tuz eklenir, bütünleşene kadar yoğrulur Cevizden büyük parçalar alınır İki avuç arasında bastırarak yassılaştırılır Susama bulandıktan sonra teflon tavada kızartılır
DOMATESLİ PİRİNÇ ÇORBASI
1/4 bardak pirinç
1 küçük soğan, doğranmış
2 orta boy domates
1/3 bardak tereyağı veya margarin
1,5 yemek kaşığı limon suyu
2 yumurta
6 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
Yağı tencerede eritip ince ince kıyılmış soğanı ekleyin Domatesleri çok küçük doğrayıp soğanlara katın ve hem soğanlar hem de domatesler iyice pişene kadar karıştırın Pirinci, altı bardak suyu ve tuzu ekleyin 15 dakika kadar veya pirinci yumuşayıncaya kadar pişirin; ateşi kısıp 1,5 yemek kaşığı limon suyu ile 2 yumurtayı çırpın ve kepçeyle azar azar çorbaya karıştırın Bu işlem sıcak çorbanın içine konan yumurtaların beyazlarının hemen pişmesini önlemek içindir Sonra yavaş yavaş yumurta karışımını çorbaya boşaltın ve hemen servis yapın
Not: Pirinç yerine 1/4 bardak yarma da kullanılabilir
|
|
|