Prof. Dr. Sinsi
|
Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan


TAVŞAN İÇİ (GİRESUN)
Malzemeler
sacta pişirilmiş ve eriştelik kesilmiş yufka
1 adet haşlanmış tavuk
5 su bardağı tavuk suyu
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı,
Hazırlanışı
Eriştelik kesilmiş yufkalar büyükçe bir kaba alınır üzerine lokmalık dilimlere ayrılmış tavuk etleri dizilir daha sonra tereyağı tavada eritilerek üzerine tavuk suyu ve sarımsakta eklenip bir taşım kaynatılır bu karışım yufka ve tavukların üzerine dökülüp hemen servis yapılır eğer kuru yer kaldıysa tavuk suyundan ilave edilebilir
Not: Bu tarifin adı her ne kadar tavşan içi olsada tavukla yapılan Giresun Çamoluk yöresine ait çok güzel yöresel bir yemektir
TAVŞAN KIZARTMASI (AK TAVŞAN)
Ak tavşanın içini boşaltıp derisini soyunuz, kanın iyice çıkması için 24 saat suyu değiştirerek sudan geçiriniz Semiz koyunun göğüs etinden 160 gram ufak ufak doğrayınız, tencerede kuvvetli ateşte sadeyağla çeviriniz Pembeleşince etleri çıkarınız Tavşan etlerini koyunuz On dakika çevirip biraz su serpiniz, 2 - 3 dakika daha karıştırınız Sonra içine önceden çıkardığınız koyun etleriyle, 500 gram etsuyu, tuz, biber sadeyağda öldürülmüş 15 küçük soğan koyup kapağını kapatınız Orta ateşte hafif kaynatarak 20 dakika bırakınız, sonra mantar ilâve ederek 10 dakika daha pişirip indiriniz
TAVŞAN KAPAMA (EDİRNE)
Bir iki baş soğan ince kıyılmış şekilde tereyağında kavrulur Biraz pirinç kabartılarak tuz ve karabiberli iç hazırlanır Bütün tavşanın karın kısmı açılarak içine bu karışım doldurulup dikilir Tencerenin altına ve tavşanın üzerine biraz yağ ilâve edilip, kenarlarına da birkaç tane kızılcık atılıp, tencerenin kenarları hamurla kapatılarak bir saat süreyle orta ateşte pişirilir
Bir başka şekliyle; soğan yerine lahana turşusu bir miktar tereyağında kavrulup, bulgur, tuz, karabiberle hazırlanan içle de tavşan doldurulup pişirilmektedir
TAVŞAN TENCERE KEBABI
1 kg tavşan but veya kol (ehli tavşan)
1 çorba kaşığı margarin
1 diş sarımsak
1/2 tatlı kaşığı un
1 çorba kaşığı biberiye otu
2 domates (orta) veya 1/2 tatlı kaşığı salça
1 çorba kaşığı sirke
20 arpacık soğanı
20 patates (küçük)
6 patates (orta)
2 su bardağı su
tuz
karabiber
Patatesler ceviz büyüklüğünde kuşbaşı kesilerek veya ceviz büyüklüğünde bütün soyup yıkayıp muhafaza edilir Yağ bir tencereye koyulup kızdırılır O etler ilâve edilip ara sıra alt üst karıştırılarak ortadan hızlı ateşte etler pembe bir renk alıncaya kadar kavrulur Sarmısak, un ve biberiye otu ilâve edilip karıştırılıp sirke ve domates veya salça ilâve edilir Alt üst karıştırılıp bir iki dakika kavrulur Tuz, biber ve su ilâve edilip bir kere kaynatılır, üzerine toplanacak köpüğü bir kevgirle alıp atılır
Tencerenin kapağı kapatılıp ağır ağır on beş dakika pişirilip soğan ve patates ilâve edilir Tekrar kapağı kapatılarak ağır ağır kaynatılır, suyu kontrol edilir, gerekirse (kaynar su) ilâve edilip, otuz beş dakika daha pişirilir Tencere ateşten alınırken suyun et seviyesinin biraz altında olmasına dikkat edilir
FIRINDA TAVŞAN
250 gr tavşan
75 gr soğan
2 diş sarımsak
50 gr kereviz sapı
1 gr kimyon
10 gr tarçın
1 adet yıldız anason
15 gr domates salçası
10 gr dijon hardalı
1 bardak et suyu
Bir miktar tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Soğanları küp doğrayın ve sarımsak ile birlikte zeytinyağında soteleyin Salça, hardal ve diğer tüm malzemeleri ekleyin, tavşanı ilave edip sotelemeye devam edin Et suyu ekleyip tencerenin ağzı kapalı olarak 20 dk kısık ateşte pişirin
SEBZELİ TAVŞAN
30 g pişmiş tavşan eti
1 küçük havuç
30 g dondurulmuş ıspanak
30 g pirinç
biraz tereyağı
1 çimdik tuz
Havuçu kazıyıp küçük parçalar halinde kesin,buharda 20 dakika pişirin Küçük bir kapta pirinci kaynar tuzlu suda pişirin Başka bir tencerede kıyılmış ıspanağı az suda pişirin Sonra, ıspanak, pirinç ve tereyağı ile püre yapın Pişmiş tavşan etini; pişmiş havuç ve hazırladığınız püre ile birlikte bebeğe yedirin

TAVŞAN YAHNİSİ (KONYA)
Malzemeler:
1 kg tavşan eti (dört parça)
2 yk sadeyağ
3 baş soğan (halka doğranmış)
8 diş sarımsak (kabukları alınmış)
1 çk Kırmızı biber
1 çk Kekik
Yeterince tuz
1 sb Et suyu ve su
1 yk üzüm sirkesi
2 yk kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Avlanmış tavşanı kar içinde akşamdan sabaha kadar bekletin (kar yok ise suda bekletin), yıkayıp süzdürün Tencereye yağ ile tavşan etlerini koyun, etler bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurun Soğanı, sarımsakları ilave edin, soğanlar sararıncaya kadar kavurun, salçayı koyun, karıştırın Baharatları, tuzu, et suyunu, sirkeyi koyup, kapağı kapatın, kaynamaya başlayınca hafif ateşe alıp, etler yumuşayıncaya kadar pişirin Lengeriye düzenleyin, maydanoz serpip, sıcak olarak servis yapın
Not: Konya da en çok kullanılan kümes hayvanları tavuk ve hindidir Av hayvanlarından keklik, bıldırcın, tavşan da ava meraklı aileler tarafından kullanılmaktadır
SALÇALI TAVŞAN KIZARTMASI
MALZEME:
1 adet tavşan
7 kaşık yağ
4 adet soğan
2 bardak et suyu
5 bardak sirke
1 demet dereotu
tuz
HAZIRLANIŞI:
Yüzülmüş ve içi temizlenmiş tavşanın butları, kolları ve kaburga kısmı parçalara ayrılıp dört bardak sirke içine yatırılır ve bir gün bekletilir Ertesi gün tavşan iyice yıkanır ve bir tencere içine yedi kaşık yağla beraber konur Arada bir çevirerek tavşanın etleri bu yağda iyice kızartılır Tamamı kızarınca içine çok ince doğranmış soğan konur, 10 dakika kavrulur Ondan sonra iki bardak et suyu, bir fincan sirke, demet halinde yıkanmış dereotu, biraz da tuz tencereye konur ve evvelâ harlı, sonra hafif ateşte 3 saat pişirilir Sofraya götürülürken, tenceredeki dereotu demeti olduğu gibi alınıp atılır Tavşan salcasıyle ikram edilir
|