Konu
:
Evde Siyah Zeytin Yapılışı
Yalnız Mesajı Göster
Evde Siyah Zeytin Yapılışı
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Evde Siyah Zeytin Yapılışı
1 kg siyah zeytin için
4-5 yemek kaşığı, veya 1 fincan dolusu tuz (Bu tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir ve piyasada salamura turşu-zeytin için satılır)
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ve istenirse hem zeytine aroma vermek hemde zeytinin bozulmasını önlemek için 3-4 çay kaşığı sirke konulur
10 kilogram zeytin için ise 3-4 su bardağı tuz, 1 su bardağı zeytinyağı ve 1 fincan sirke konur
Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon teneke 3-4 günde bir sağa sola çevrilerek zeytin ile tuzun teması sağlanır
Bu şekilde zeytin acı suyunu dışarı verir ve bidon içinde az miktarda salamura oluşur
Bidonu ve tenekeyi çevirme işlemleri sonucunda bu salamura, hem zeytini korur, hem de tatlanmasını sağlar
Bidonda zeytin yapmak kolaydır, oluşan gaz kapaklardan kolayca dışarı çıkartılır
Ama teneke kullanıldığında oluşan bu gaz tenekede bir şişme meydana getirir
Bu şişliği almak için teneke kapağı ara sıra açılmalıdır
Açma esnasında kapak içte oluşan gazın basıncıyla fırlayabilir
Buna dikkat etmek gerekir
Zeytinlerin tatlanması, çeşide ve olgunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte 1,5-4 ay içinde gerçekleşir
Tatlanan zeytinler bidon veya teneke içinde bitinceye kadar tutulabilir
Ancak bu süre içinde bidonun aynı şekilde sağa sola çevirme işlemi devam ettirilmelidir
Yemek için bir miktar zeytini çıkardıktan sonra bile geri kalanın bidon içindeki salamura ile temasının sağlanması için bidon sağa sola sallanmalıdır
Eğer bu işlem yapılmazsa, zeytini almak için kapağı açtığımızda hava ile temas eden üst yüzeydeki zeytinlerde küflenme problemi ile karşılaşabiliriz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul