10-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı Saray Mutfağından- Otantik Şerbetler
Çiçek Şerbetleri
Topkapı Sarayı’na sonradan eklenen helvane mutfağı adeta bir tatlı, şurup ve şerbet labatuvarı olarak işletilmiş Sarayın en gözde şerbetleri çiçeklerden gül, zambak, menekşe, fulya, yasemin, muhabbet, iğde ve nilüfer çiçeklerinden yapılırmış Özellikle tatlı suda yetişen ve çok kısıtlı miktarda bulunan nilüfer çiçeğinden yapılan şerbet, akıllara durgunluk verecek bir reçete!
Şerbet yapımına bu kadar önem veren Osmanlı Sarayı’nda, doğal olarak sanatkâr kuyumcu marifetiyle yapılmış pahalı şerbet takımları ve avadanlıklar kullanılmış
Genelde saray ve halk mutfağı arasında büyük uçurumlar olmasına rağmen mesele şerbet olunca, bu uçurum çok derin değildir Zira şerbet her hanede her zaman ansızın gelen misafire sunulması gereken en önemli ikramdır
Böylesine bir kültürün zamanla yok olmasının altında mutlaka pek çok etken yatıyor Fakat aslında kaybettiğimiz, şerbet kültürünün asırlarca oluşturduğu beşeri ilişkilerin bütünüdür
Tarifler
Çilek şerbeti
Malzemesi:
500 gr çilek
1 lt su
130 gr toz şeker
Hazırlanışı:
Çilekler temizlenip ayıklandıktan sonra, akşamdan şekerle karıştırılıp sabaha kadar buzdolabında bekletilir Tencereye alınıp suyu ilave edilir ve hepsi birlikte kısık ateşte kaynamaya bırakılır 5 dakika kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılırak soğumaya bırakılır
Soğuyunca tülbentten süzdürülüp soğuk olarak servis edilir
Karadut şerbeti
Malzemesi:
500 gr karadut
130 gr şeker
1 lt su
Hazırlanışı:
Karadut ayıklanıp temizlendikten sonra akşamdan şekerle karıştırılıp sabaha kadar buzdolabında bekletilir Tencereye alınıp suyu ilave edilir ve hepsi birlikte kısık ateşte kaynamaya bırakılır 5 dakika kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır Soğuyunca tülbentten süzdürülüp soğuk olarak servis edilir
Gül şerbeti
Malzemesi:
500 gr gül yaprağı
130 gr şeker
1lt su
Hazırlanışı:
Gül yaprakları ile şeker ovulur Rengi ve kokusunun bağdaşması için 2 – 3 saat bekletilir Suyu ilave edilip hafif ateşte kaynamaya bırakılır Kaynadıktan 3 dakika sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır Tülbentten süzdürdükten sonra soğuk olarak servis edilir
Frambuaz şerbeti
Malzemesi:
500 gr frambuaz
130 gr toz şeker
1 adet kabuk tarçın
1 lt su
Hazırlanışı:
Frambuazlar temizlenip ayıklandıktan sonra şekerle karıştırılıp 2 – 3 saat kadar bekletilir Su ve kabuk tarçın ilave edilip kısık ateşte kaynamaya bırakılır Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır Süzgeçten süzdürüldükten sonra soğuk olarak servis edilir
Not: Servis ederken şerbetin içerisine taze frambuaz taneleri konulabilir
Kızılcık şerbeti
Malzemesi:
500 gr kızılcık
300 gr toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 lt su
Hazırlanışı:
Kızılcıklar yıkanır ve suyun yarısı tencereye alınıp kaynatılır Kaynamış kızılcıklar, süzgeçte ezilerek suyu geçirilir Suyun kalan diğer yarısı ile şeker beraber kaynatılır Kaynayınca kızılcık suyu eklenip bir taşım beraber kaynatılır Limon suyu ilave edilip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır Soğuk olarak servis edilir
|
|
|