Yalnız Mesajı Göster

Doğu Anadolu Bölgesi Yemekleri

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Doğu Anadolu Bölgesi Yemekleri




Çasir: Çasir çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir Çasir yenildigi gibi patates haslamasiyla karistirilip tereyaginda kavrularak da yenir Bunun disinda çasir haslanir haslanan çasir un ve yumurtaya batirilarak yagda kizartilir buna çasir kizartmasi denir Erzurumlu yilda en az bir defa çasir yer Sifali olduguna inanilir

Borani: Patatesin her türlü yemegi yapilir Boranide bunlardan biridir Patates haslanir kabuklari soyulur ve bir tepsiye dogranir Üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülür sicak olarak yenir

Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir Hamur yogrulduktan sonra eriste gibi kesilir makarna gibi haslanir ve üzerine tereyagi dökülerek yenilir

Kadayif Dolmasi: Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir Sonra yumurtaya batirilarak yagda kizartilir Kizartilan kadayif dolmasi önceden hazirlanmis serbete atilir daha sonra serbetten çikarilarak yenir

Un Hasili: Bir ölçek un su ile karistirilir ve ates üzerine konur Kati bir kivam alincaya kadar karistirilarak pisirilir Bir tepsiye alinir ortasi çukurlastirilir ve bu çukura erimis tereyagi ve bal doldurulur Kasikla alinan hamur yag ve karisimina batirilarak yenilir

Pit Pit Hasili: Çok ince bulgur ve un karistirilir Aynen un hasilindaki oldugu gibi pisirilir Tereyagi bal karisimina batirilarak yenir

Peynir Kuymagi: Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir veya yagli peynir konur Üzerine birkaç yumurta kirilir ve karistirilir Peynirler tamamen eridikten sonra ocagin üzerinden alinir ve sicak sicak yenir

Un Kaymagi: Bir ölçek un bir kapta sulandirilir Bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir Eriyen tereyagina hazirlanan un bulamaca yavas yavas karistirilarak dökülür Un katilasip yag yag pisen hamurun üzerine çikincaya kadar ateste pisirilir

Pogaça: Pogaç tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir Özel bir yemektir Hamur börek gibi hazirlanir Hamur tereyagi süt veya yogurt katilarak yogrulur ve bir siniye yayilir Üzerine de bir sini kapatilarak tandira indirilir Üstüne bol miktarda kor haline gelmis kül karisimi ates konur Her iki yüzü kizardiktan sonra tandirdan çikarilir Üzerine bol tereyagi ve bal serbeti dökülerek sicak sicak yenir

Hasuta: Bilhassa dogum yapan kadinlara dogumun akabinde güç kazanmasi için yedirilir Bir miktar nisasta iyice sulandirilir Içine bol miktarda seker katilir Bir tavada kizdirilmis tereyagina hazirlanmis bu sivi dökülür 1-2 dakika karistirilir ve yenir

Keysefe: Malatya kaysisi hosaf halinde pisirilir Kaynatilarak suyu çekilir üzerine tereyagi dökülür ve sicak sicak yenir

Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir Sicak olarak da yenir

Dut Çullamasi: Bir miktar dut yikanir bir kaba konur Tereyaginda pisirilir Pisirilme sekli aynen pestil çullamasindaki gibidir

Keleços: Sütün çok bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir Bilahare torbalardan çikarilan yogurt topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur Buna "kurut" denir Kurumus olan bu yogurtlar torbalara konarak kisin yenilmek üzere evin münasip bir yerine asilir Keleços yapmak için torbadan çikarilan kurutlar bir tencereye konulur Üzerine yeterince sicak su dökülüp bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye baslar Tepsiye ekmek dogranir ayran haline gelen kuruta sarimsak katilir ve bu ekmeklerin üzerine dökülür Tereyagi dökülerek yenir

Lalanga: Bir miktar patates haslanir ve soyulur Haslanan patatesler püre haline gelene kadar yogrulur Bir tavada tereyagi kizdirilir Patates püresinden bir kasik alinir yumurtaya batirilir kizdirilmis tereyagina atilir Kizardiktan sonra sade yendigi gibi üzerine serbet dökülüp tatli olarak da yenilir

Sile: Patates küçük küçük dogranir Içine bir miktar bulgur katilir Et kullanildigi gibi kavurma ile pisirildiginde daha lezzetli olur Bu yemek daha çok kis aylarinda pisirilir

Alıntı Yaparak Cevapla