Konu
:
Doğu Anadolu Bölgesi Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Doğu Anadolu Bölgesi Yemekleri
10-11-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Doğu Anadolu Bölgesi Yemekleri
Çasir: Çasir çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir
Çasir yenildigi gibi patates haslamasiyla karistirilip tereyaginda kavrularak da yenir
Bunun disinda çasir haslanir haslanan çasir un ve yumurtaya batirilarak yagda kizartilir buna çasir kizartmasi denir
Erzurumlu yilda en az bir defa çasir yer
Sifali olduguna inanilir
Borani: Patatesin her türlü yemegi yapilir
Boranide bunlardan biridir
Patates haslanir kabuklari soyulur ve bir tepsiye dogranir
Üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülür sicak olarak yenir
Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir
Hamur yogrulduktan sonra eriste gibi kesilir makarna gibi haslanir ve üzerine tereyagi dökülerek yenilir
Kadayif Dolmasi: Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir
Sonra yumurtaya batirilarak yagda kizartilir
Kizartilan kadayif dolmasi önceden hazirlanmis serbete atilir daha sonra serbetten çikarilarak yenir
Un Hasili: Bir ölçek un su ile karistirilir ve ates üzerine konur
Kati bir kivam alincaya kadar karistirilarak pisirilir
Bir tepsiye alinir ortasi çukurlastirilir ve bu çukura erimis tereyagi ve bal doldurulur
Kasikla alinan hamur yag ve karisimina batirilarak yenilir
Pit Pit Hasili: Çok ince bulgur ve un karistirilir
Aynen un hasilindaki oldugu gibi pisirilir
Tereyagi bal karisimina batirilarak yenir
Peynir Kuymagi: Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir veya yagli peynir konur
Üzerine birkaç yumurta kirilir ve karistirilir
Peynirler tamamen eridikten sonra ocagin üzerinden alinir ve sicak sicak yenir
Un Kaymagi: Bir ölçek un bir kapta sulandirilir
Bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir
Eriyen tereyagina hazirlanan un bulamaca yavas yavas karistirilarak dökülür
Un katilasip yag yag pisen hamurun üzerine çikincaya kadar ateste pisirilir
Pogaça: Pogaç tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir
Özel bir yemektir
Hamur börek gibi hazirlanir
Hamur tereyagi süt veya yogurt katilarak yogrulur ve bir siniye yayilir
Üzerine de bir sini kapatilarak tandira indirilir
Üstüne bol miktarda kor haline gelmis kül karisimi ates konur
Her iki yüzü kizardiktan sonra tandirdan çikarilir
Üzerine bol tereyagi ve bal serbeti dökülerek sicak sicak yenir
Hasuta: Bilhassa dogum yapan kadinlara dogumun akabinde güç kazanmasi için yedirilir
Bir miktar nisasta iyice sulandirilir
Içine bol miktarda seker katilir
Bir tavada kizdirilmis tereyagina hazirlanmis bu sivi dökülür 1-2 dakika karistirilir ve yenir
Keysefe: Malatya kaysisi hosaf halinde pisirilir
Kaynatilarak suyu çekilir üzerine tereyagi dökülür ve sicak sicak yenir
Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir
Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir
Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir Sicak olarak da yenir
Dut Çullamasi: Bir miktar dut yikanir bir kaba konur
Tereyaginda pisirilir
Pisirilme sekli aynen pestil çullamasindaki gibidir
Keleços: Sütün çok bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir
Bilahare torbalardan çikarilan yogurt topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur
Buna "kurut" denir
Kurumus olan bu yogurtlar torbalara konarak kisin yenilmek üzere evin münasip bir yerine asilir
Keleços yapmak için torbadan çikarilan kurutlar bir tencereye konulur
Üzerine yeterince sicak su dökülüp bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye baslar
Tepsiye ekmek dogranir ayran haline gelen kuruta sarimsak katilir ve bu ekmeklerin üzerine dökülür
Tereyagi dökülerek yenir
Lalanga: Bir miktar patates haslanir ve soyulur
Haslanan patatesler püre haline gelene kadar yogrulur
Bir tavada tereyagi kizdirilir
Patates püresinden bir kasik alinir yumurtaya batirilir kizdirilmis tereyagina atilir
Kizardiktan sonra sade yendigi gibi üzerine serbet dökülüp tatli olarak da yenilir
Sile: Patates küçük küçük dogranir
Içine bir miktar bulgur katilir
Et kullanildigi gibi kavurma ile pisirildiginde daha lezzetli olur
Bu yemek daha çok kis aylarinda pisirilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul