10-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Girit Mutfağı

Şevketi bostan
malzemeler
½ kg parça et (kuzu kol)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 kg şevketi bostan
½ limon
1 ½ su bardağı su
tuz
yapılışı
Soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurun, şeffaflaşınca etleri de ilave edip biraz çevirin
Ayıkladığınız ve dörde böldüğünüz şevketi bostanları ekleyip üzerine tuzunu, limon suyunu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin
Giritliler bu yemeklerinde terbiye kullanmıyorlar ama dilerseniz 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta sarısı ve ½ limonla bir terbiye yaparak piştikten sonra ilave edebilirsiniz

Kabak Çiçeği Dolması
İçindekiler (10-12 adet dolma için):
yarım kilo kabak çiçeği
1 adet kuru soğan
10 çorba kaşığı pirinç (her çiçek için 1 çorba kaşığı)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
10-12 dal taze nane
5-6 sap dereotu
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı yenibahar
tuz
süslemek için limon dilimleri
Yapılışı:
Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın Çok narin oldukları için hemen zedelenebilirler Bir yerde kurumaya bırakın
Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun:Şeker ekleyin
Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın
Üzerini azıcık geçecek kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın Suyunu çekince altını kapatıp soğumaya bırakın
Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın Bir çay kaşığı yardımıyla içlerini yavaşça doldurun Çiçeklerin uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatın
Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin Üzerine bir iki kaşık zeytinyağı ve ½ su bardağı su ilave ederek ağzı kapalı pişmeye bırakın 15 dakika sonra kontrol edin (çiçeklerin sapları yumuşamışsa pişmiş demektir )
Limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın

Malzemeler
turp otu
limon
tuz
sarımsak
zeytin yağı
Hazırlanışı
Turp otları güzelce , yıkanır,ayıklanıp dogranır turp otları ,kaynayan suya ilave edilir pişene kadar kaynatılır pişince kevgire koyularak suyu süzülür, soğuk sudan geçirilir sarımsak( ezilir), tuz,limon, zeytinyağ karışımı ,turp otlarına ilave edilir Afiyet olsun…

LAHANALI PİLAV
Malzemeler
1 küçük lahana
2-3 adet taze soğan yada bir adet kuru soğan
½ kg domates
½ bardak zeytinyağı
2 bardak pirinç
4 bardak su
1 kahve kaşığı kuru nane (tepeleme)
tuz
karabiber
Hazırlanması
İnce kıyılmış soğan ve lahanaları yağda kavurun
Rendelenmiş domatesi ekleyin ve kaynatın
Pirinç,su,tuz karabiber ve naneyi ekleyin
Ağır ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin
|
|
|