Prof. Dr. Sinsi
|
Sakatat Yemekleri

NOHUTLU İŞKEMBE YAHNİSİ
malzemeler
1adet dana işkembesi
2 kaşık yağ
3 baş soğan
çeyrek limon
yarım kilo nohut
Yeteri kadar tuz
yapılışı:
Nohut akşamdan bol tuzlu su ile ıslanır, sabahleyin dört beş kez iyice yıkandıktan sonra bol su ile, iki soğanla ateşte iyice pişirilerek süzgece çıkarılır Bir kap içinde geri kalan kıyılmış soğan yağda kavrulur, beş bardak işkembe suyu, tuz katılır; süzülmüş, pişmiş nohut suya katılır, işkembeler ayrıca parçalara kesilerek nohuda ilâve edilerek orta ateşte bir saat pişirilir Sıcak olarak servis yapılır

CİĞER SOTESİ
Malzeme :
1 tane koyun veya kuzu karaciğeri
5-6 dal maydanoz
2 kahve kaşığı un
2 tane domates (orta büyüklükte)
1-2 diş sarımsak
2 tutam kekik
1 yumurta kadar yağ
karabiber, tuz,
Yapılışı :
Ciğer yıkanıp temizlenir, kurulandıktan sonra zarı soyulur İki parmak genişliğinde parçalar halinde kesilir Enlemesine, bıçak sırt kalınlığında, şerit biçiminde doğranarak bir kaba konur Ayrıca domatesler de kabuğundan soyulup küçük küçük doğranır Yemekten 15 - 20 dakika önce büyükçe bir tavada yağ hafif kızdırıldıktan sonra ciğer de konur Suyu çekilinceye kadar kavrulur Un ve domates ilâve edilir Karabiber, tuz, kekik ve çentiklenmiş sarmısak içine atılır Birkaç defa karıştırılıp bir bardak sıcak su eklenir Birkaç taşım kaynatılır, tabağa alınır Yanma patates ve kıyılmış maydanoz konur ve servis yapılır

Izgara Kuzu Kokoreç
Malzeme
Hazır kokoreç,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
tuz
Yapılışı
Alacağınız hazır kokoreçi önce 2 cm kalınlığında halka şeklinde kesin Sonra herbir halkayı dörde bölün Yapışmaz bir tavanın içine kokoreçleri koyun Tahta bir spatula ile karıştırarak 2-3 dakika sote edin Bir servis tabağına alarak üzerlerine kekik, kırmızı biber ve tuzu ekin

Tavuk ciğeri sote
Malzemeler
250 gram tavuk ciğeri
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
6 sap taze soğan,
3 diş sarmısak,
2 orta boy domates,
3 sivri biber,
150 gram kültür mantarı,
yarım çay kaşığı karabiber,
yarım çay kaşığı kekik,
yarım çay kaşığı pul biber,
1/3 demet maydanoz,
tuz
Yapılışı
Tavuk ciğerlerini 3-4 santim büyüklüğünde doğrayalım Taze soğanları ayıklayalım ve doğrayalım Sarmısakları ayıklayıp çentelim Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkartalım ve küçük küçük doğrayalım Sivri biberleri ince halkalar halinde keselim Kültür mantarını limonlu suda bekletip, küçükleri ikiye, büyükleri dörde bölelim Maydanozu yıkayıp yapraklarını ince kıyalım Zeytinyağını kızdırıp ve tavuk ciğerlerini tavaya atalım Tavayı ateş üzerinde oynatarak veya ciğerleri tahta kaşıkla zedelemeden çevirerek renkleri değişene kadar birkaç dakika sote edelim Ayıklanıp doğranmış taze soğan, sarmısak, domates, sivri biber ve mantarı ciğerlere ilave edelim Tavayı kapatıp altını kısarak 5 dakika kadar hepsini birlikte pişirelim Ateşten almadan önce tuz, karabiber, pul biberi katalım Tavanın altını söndürdükten sonra kekiği ve kıyılmış maydanozu serperek servis yapalım
Taze soğan yerine piyaz şeklinde doğranmış kuru soğan kullanabilirsiniz Herkes acı sevmeyebilir sivr, biber yerine çarliston da kullanabilirsiniz Pişerken suyu kalmazsa biraz sıcak su ilave edebilirsiniz

Torbada Tavuk Ciğeri
Malzemeler:
Bir buçuk çay fincanı zeytinyağı
2 çay fincanı taze soğan
1 tabak tavuk ciğeri
Bir buçuk çay fincanı su
Bir buçuk çay fincanı pirinç
1 çay fincanı soğan
4 çorba kaşığı dolma fıstığı
6 çorba kaşığı kayısı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çay fincanı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tarçın
4 adet yumurta
2 adet yufka
8 adet maydanoz sapı
2 çorba kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Yarım çay fincanı yağda ince doğranmış taze soğan ve iri doğranmış ciğerleri ağır ateşte 5 dakika pişirin Üzerine bir buçuk çay fincanı su katıp 5 dakika daha pişirin Bu arada pirinci iyice yıkayıp suyunu süzün Kalan yağda ince kıyılmış kuru soğanı, doğranmış yürekleri fıstık ve ufak doğranmış kayısıyı, ağır ateşte yürekler yumuşayana dek kavurun Üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin Ciğerli harcı katıp, baharat ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin 5 dakika ağır ateşte kaynatıp suyunu çektirin Ilınınca üzerine 3 adet çırpılmış yumurtayı katıp karıştırın Yufkayı dörde katlayın 26-28 cm çaplı yufkalar kesin (1 yufkadan 4 adet çıkar) Yufkaların her iki tarafını zeytinyağ ile yağlayın Kenardan çıkan parça yufkaları daire yufkaların ortasına koyun (alttan patlamasını önlemek için) Yufkaların üzerine harçtan 3'er çorba kaşığı koyun ve torba şeklinde toplayıp, kaynar suya batırılmış maydanoz sapıyla büzerek bağlayın Yoğurda artan 1 yumurtayı katıp iyice çırpın Karışımı torbaların üzerine sürün Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 20 dakika, torbalar kızarana dek pişirin

Cevizli Ciğer Kavurma
Malzemeler
*Yarım kg dana ciğeri
*1 iri adet kuru soğan
*1 çay bardağı ceviz
*4 çorba kaşığı sıvı yağ
*1 tutam tatlı toz biber
*1 tutam tuz
Yapılışı
Tava iyice kızdırılınca yağ konur Yağ kızınca da kuşbaşı doğranmış ciğer katılır Hızlı ateşte ciğerin sulanmasına izin vermeden sürekli karıştırılır Ciğer renk almaya başlayınca yarım daire şeklinde doğranmış soğan eklenir Karıştırmaya devam edilir Soğan şeklini kaybetmeye başlayınca iri dövülmüş ceviz, tuz ve kırmızı toz biber eklenir Birkaç dakika sonra ateşten alınır Sıcak servis yapılır

Tavuk Ciğer Saç Kavurma
Malzemelerimiz
2 paket ciğer
3 domates, 3biber, iki taze soğan
1 patlıcan
tuz,baharat
Yapılışı:
ciğerlerimizi yıkayıp kuşbaşı doğruyoruz, yıkayıp bir kenarda süzülmeye bırakıyoruz
bu arada saça biraz yağ koyup minik minik doğradığımız patlıcan ve biberi koyup biraz karıştırıyoruz, sonra küp doğradımız domatesleri ilave ediyoruz
kavrulana kadar karıştırıyoruz
en son tavuk ciğerlerini ilave ediyoruz, tuzunu baharatını katıp
ciğerleri pişiriyoruz

Çeltik Kebabı
Malzemeler
1 kg kuzu ciğer
500 gr kuyruk yağı
3 adet domates
40 adet sivri biber
Tuz
Pul - karabiber
Kekik
Zeytinyağı
Nasıl Yapılır ?
Cigerlerimizi kuşbaşı şeklinde doğruyoruz Kuyruk yağlarını da ciğerin biraz küçüğü şeklinde doğradıktan sonra tuz, pul-karabiber, kekik ve zeytin yağını marina ediniz Domates ve sivri biberlerimizi parmak şeklinde doğrayıp şiş aparatımıza bir ciğer bir domates ve bir kuyruk yağı şeklinde dolduruyoruz ve ızgarada pişirerek servis yapılır 
|