Konu
:
Dalak Dolması Nasıl Yapılır ?
Yalnız Mesajı Göster
Dalak Dolması Nasıl Yapılır ?
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Dalak Dolması Nasıl Yapılır ?
MALZEMELER:
4 adet dalak
4 orta boy soğan
2 Yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kasığı karabiber
1 tatlı kaşığı fıstık
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı nane
3 Yemek kaşığı un
1 yumurta
HAZIRLANIŞI:
Dalaklar kalın tarafından bıçakla yarılır içi kaşıkla boşaltılır
4 adet soğan piyaz şeklinde doğranır, pirinç ayıklanıp yıkanır
Dereotu ince ince kıyılır
Dalak içleri soğan ve pirincin yarısı dereotu fıstık tuz üzüm baharat karıştırılıp harç hazırlanır
Hazırlanan harç dalaklara doldurulur ve dalaklar iki kat iple dikilir
Harç hazırlanan tencereye kalan pirinç ve soğan atılır yağ ve tuz ilave edilip kaynatılır
Dalak dolmaları kaynamakta olan suda 15 dakika haşlanır çıkarılıp süzülür
Dolmaları haşladığınız su çorba olarak servis yapılır
Dalaklar soğuduktan soma dilim dilim kesilir önce una sonra yumurtaya bulanıp kızartılır
Gereçler:
7 kuzu dalağı (kesilmemiş, delinmemiş)
1,5 demet dereotu
1 demet maydanoz
2,5 su bardağı pirinç
3 yumurta tuz
kimyon
karabiber
zeytinyağ
Yapılışı:
Dalakları yıkıyoruz
Dalağın kalın kenarında bir delik vardır
Oradan dalağı delip yırtmadan parmağımızı sokup içini gevşetiyoruz
Delik biraz açılacak tabi
Bir tarafta pirinci yıkadıktan sonra çok ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ile karıştırıp çok bol kimyon, isteğe göre karabiber (acı istiyorsanız biraz kırmızı pul biler)ve tuzu ekleyerek dolma içi şeklinde karıştırıyoruz
Biraz zeytinyağı katabilirsiniz
Bu içi, yine elimizle ve parmağımızla ittirerek dalağın içine dolduruyoruz
Dalak şişmeye başlarken dolmuş sayılır, çünki kaynayınca içindeki pirinç şiyecektir
Çok doldurmayınız
Doldurduğunuz dalakların deliğini açılmaması için kürdanla tutturuyoruz
Başka delik varsa onu da ayni işleme tadibi tutuyoruz
Bir tenecerede az tuzlu su koyup, dalakları da içine koyarak kaynatmaya başlıyoruz
Dalaklar şişecektir
Yaklaşık 45 dakikata pişer
Piştiği dışarıya prinç atmasıyla ve hatta patlama eğilimi göstermesiyle anlaşılır
Dalakları çıkartıp soğumaya terkediyoruz
İyice soğuması kesme kolaylığı sağlar
Soğuyan dalakları baş parmağımızın kalınlığında halka halka kesiyoruz
Dağılmamaları için bıçak çok keskin olmalı
Bir teflon tafava zeytinyağı (içine bir fincan ayçiçek yağı koyarak) kızdırıyoruz
Üç yumurtanın sarısını çırpıyoruz
Dalak halkalarını yumurtaya azcık bulayıp, kızgın yağda bir veya iki dakika alt üst ederek pişiriyoruz (çok piştiği taktirde pirinçler sertleşecektir)
Çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz
Servis Önerileri:
Sıcak sıcak servis yapılmalıdır
Ara sıcak olarak değerlendirilebilir ve iyi bir rakı mezesidir
Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
Unutulmuş bir Rumeli mezesidir
Kimyon ve dereotunun bir hayli fazla konulması gerekir
Beğendiğiniz lezzeti bir kaç kez deneyerek bulabilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul