10-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etnik Yemek Tarifleri
Çerkez Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Çerkez asıllıların mutfağından yemek tarifleri

HURMİSA
Malzemeler
1 yumurta
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı erimiş margarin veya tereyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1/2 paket kabartma tozu
1 çay bardağı badem veya fındık (dövülmüş)
2,5 su bardağı un Şerbeti için
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur yoğuracağımız kaba, eritip soğuttuğumuz margarini, yoğurdu, yumurtayı, sirkeyi, sıvı yağı, kabartma tozunu, toz haline gelene dek dövülmüş badem veya fındığı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayarak margarinle yağlanmış tepsiye dizelim Hamurları 190°C ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim Fırından alır almaz üzerlerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim Tatlılar şerbetini emince servis tabağına alalım

ÇERKEZ PASTASI
Semiz bir tavuğu yumuşayıncaya dek haşlayıp süzdükten sonra büyük bıçakla vurarak düzgünce doğrayınız Bir tencereye 2 soğan çentip bir çorba kaşığı tereyağı ile kuvvetli ateş üstünde pembeleşinceye kadar çeviriniz Sonra tavuk parçalarını ilâve edip karıştırınız Etler, renk almaya başlayınca bir büyük çimdik un serpip pembeleşinceye kadar çeviriniz Tavuğun suyu ile ıslatıp tuz ve biber ilâvesiyle hafif ateşte pişmeye bırakınız Diğer tarafta 700 gramlık kırık pirinci eze eze bir hamur yapıp kıvılcımlı kül üstüne çekiniz 160 gram kadar mısır ya da darı ununu yedirip karıştırarak pişince yemek tabağına boşaltınız ve ortasına tavuğu koyup sıcak sıcak servis yapınız

ÇERKEZ TAVUĞU
1 bütün tavuk
3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
8 diş sarımsak
5 ince dilim bayat ekmek
3 su bardağı dövülmemiş ceviz
1 tatlı kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
Tavuğu temizleyip yıkayın ve bir tencereye alın 3 su bardağı su ve tuz ekleyerek kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin daha sonra etlerini ve kemiklerini ayırın Etleri tel tel ayırın ve büyük bir servis tabağına düzgünce yerleştirin Sarımsakları soyun, ekmek dilimlerinin içi ufalayın Ceviz, ekmek içi ve sarımsak dişlerini robottan geçirerek ezin Tencerede kalan tavuk suyunu ve karabiberi ekleyerek karıştırın Hazırladığımız cevizli sosu tavuk etlerinin üzerine yayın sıvıyağı tavada ısıtıp kırmızı toz biberi kızdırın, çerkez tavuğunun üzerine gezdirip, sıcak ya da soğuk olarak servis yapın

ÇERKEZ SOBRASI (ESKİŞEHİR)
Kullanılacak Malzeme (4 Kişilik)
1 kg fırınlanmış mısır unu
1,5 kg su
0,5 kg süt
1 çorba kaşığı tuz
0,5 kg Çerkes peyniri
150 gr tereyağı
Hazırlanışı:
Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içerisine mısır unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılmak suretiyle pişirilir Karışım, sertçe bir hamur haline gelinceye kadar pişirildikten sonra sofraya alınır ve yuvarlak bir şekilde sofra üzerine yerleştirilir, ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulur, etrafına çerkes peyniri dizilir ve ayn bir tabak içerisinde öncede hazırlanan çerkes tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur

FIÇÇIN
MALZEMELER
HAMURU: 1 tatlı kaşığı yaş maya, ılık suda bekletilir Yarım kilo un, yanm çay bardağı zeytinyağı, iki kaşık yoğurt, mayalı suyla birlikte kulak memesi kıvamında hamur hazırlanır Oda sıcaklığında beklemeye alınır
İÇİ: Yarım kilo orta yağlı kıyma, bir büyük soğan, 1 baş sarımsak, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı pulbiber ve 1 çay bardağı su hazırlanır Soğan kıymanın içine rendelenir Sarımsaklar dövülerek eklenir Su ve baharatların eklenmesiyle çiğ kıyma karıştırılır
HAZIRLANIŞI:
Hamur bir büyük bir küçük olmak üzere ikiye ayrılır Yağlanmış tepsiye merdaneyle açılmış büyük parça hamur yayılır, kenarları tepsi şekline göre yukarıya kaldırılır Hazırlanmış kıyma içi hamurun içine eşit şekilde yayılır Kalan küçük hamur tam tepsi büyüklüğünde merdaneyle açılır Ortası bir çay bardağının ağzıyla yuvarlak halinde oyulur, (içinin pişmesi için) Ortası oyuk hamur kıymanın üstüne kapatılır Yanlardaki hamurlar ikinci kat hamurun üstüne kapatılır Yumurta sarısı sürülerek 180 derecelik fırında pişirilir
|
|
|