Yalnız Mesajı Göster

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Rumeli Yemekleri
Rumeli mutfağından yemek tarifleri
EKŞİ TATLI RUMELİ YAHNİSİ

Malzemeler
350 gr kuşbaşı tavuk veya hindi eti
2 orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 orta boy havuç
150 gr taze fasulye
2 portakal suyu
1 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı sirke
1/2 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı soya sosu
3/4 çay bardağı sıvı yağ (yarısı sebzeler, yarısı et için ayrılır)
tuz
karabiber

Tavuk etlerini bir kaba alalım İçine soya sosunu ekleyip karıştırarak buzdolabında 4-5 saat bekletelim Tencereye sıvı yağı alalım, küp doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip pembele-şene dek kavuralım Yuvarlak dilimlenmiş havucu ve ince şeritler halinde doğranmış taze fasulyeleri ekleyip 3-4 dk daha sebzeler yumuşayana dek kavurmaya devam edelim Salçayı ekleyip 1/2 dk daha kavuralım Portakal suyunu, tuzu, şekeri, sirkeyi ekleyip sebzeler diriliklerini kaybedene dek pişirelim Nişastayı 1/2 çay bardağı su ile incelterek ilave edelim ve bir taşım kaynatarak ateşten alalım Bu arada bir tavaya sıvı yağı alalım, etleri ekleyelim, suyunu bırakıp çekene dek kavuralım Tuzu, karabiberi ve sebzeli harcı ekleyip karıştırarak 5 dk daha pişirelim Ateşten alıp servis yapalım

YALANCI KAYMAK BAKLAVASI

Baklavalık yufkayı dibi tereyağlı tepsiye bir tane koyarak üstüne eritilmiş tereyağı serpip başka bir yufka örtünüz Böylece yağ serpe serpe beş altı kat yapınız
Koyu hazırlanmış muhallebi serilir
Bundan sonra yufkaların diğer yarısı üstüne konarak baklava baklava kesmek gerekir
Daha sonra da üzerine yağı haşlayıp pişirmeli
Şekeri haşlanır, üzerin dökülür

Not: Bu tatlı Rumeli tarafında çok ünlü ise de zahmetine değmez Mahallebiye şeker konulmazsa baklavaya haşlanacak şeker mahallebisine işlemeyeceğinden bir şeye benzemez Baklavaya lor ya da taze peynirden iç yapılabildiği halde şekerli ve peynirli börek demek olacağından buna baklava demek aslında doğru değildir

DAMAT PAÇASI BÖREĞİ

Malzemeler
3 yufka
1 tavuk göğsü (haşlanmış)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı tavuk suyu
tuz
Sosu için:
2 yumurta
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin (30 gr)
3 su bardağı tavuk suyu
tuz
kırmızıbiber

Tavuk göğsünü 5,5 su bardağı sıcak su ilavesi ile haşlayalım Haş-lanmış tavuk göğsünü kemiklerinden ayırıp küçük doğrayarak tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım Tavuk suyunu tel süzgeçten geçirip bekletelim Bir yufkayı serip üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürelim Yufkayı artı (+) şeklinde keserek 4 eşit üçgen parça elde edelim Yufkaların geniş kenarlarına tavuklu harcı koyup rulo yaparak saralım Ruloların bir ucu sabit kalacak şekilde kendi etrafında döndürerek yuvarlak bir şekil verip margarinle yağlanmış tepsiye dizelim Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp önceden ısıtılmış 220° ısılı fırında, böreklerin altı üstü pembeleşene dek pişirelim Bu arada sosunu hazırlayalım Tencereye unu, yoğurdu, dövülmüş sarımsakları ve tavuk suyunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak sos koyulaşana dek pişirelim Tuzu ekleyip sosu ateşten alalım Börekleri fırından aldıktan sonra 2 su bardağı soğuk tavuk suyunu üzerlerine gezdirelim Börekleri 5 dk daha pişirelim Soğuyan sosa sirke ilave edip karıştıralım Börekleri fırından alıp sosu üzerlerine dökelim Tereyağını eritip kırmızıbiber ekleyerek böreklerin üzerine gezdirelim

CEVİZLİ BİBERLİ SALATA

5 patlıcan
10 kırmızıbiber
1 kg domates
1 çay bardağı zeytinyağı
10 ceviz

HAZIRLANIŞI:
Fırında biberleri ve patlıcanları közleyelim Kabuklarını ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrayıp bir tencereye koyalım Rendelenmiş domatesleri ve yağı da ilave edip birlikte kavuralım Servis tabağına alıp üzerini cevizlerle süsleyelim Kahvaltılık olarak tüketilebilir


Alıntı Yaparak Cevapla