Yalnız Mesajı Göster

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri





Laz Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Laz asıllıların mutfağından yemek tarifleri
TROKLOSTU

Malzeme

koypeynir (en iyisi minzi)

tuz (eger koypeynir fazla tuzlu degilse)

tereyagı

sicak su

Yapılışı:

2 yemek kasigi tereyagi eritilir buna koypeyniri eklenir, iyice karistirdiktan sonra sicak su ve tuz koyulur, buda iyice kaynadiysa Servis edilir (kahvaltilarda ekmegi bandirip yenilir)



LAZ LOKMASI

2 adet yumurta

2 su bardağı un

1su bardağı su

1 su bardağı yoğurt

1 tutam tuz

Kızartma yağı

Üzeri için:

Bal

Karıştırma kabına bütün malzeme konur, mikserle çırpılır Kaşıkla alarak sıcak yağa dökülür, pembe renkte kızartılır Srvis tabağına dizilir Üzerine yeteri kadar bal gezdirilir



ISIRGAN YAĞLAŞI

MALZEMELER:

2 bağ ısırgan

1 çorba kaşığı yağ

1 çay bardağı mısır unu

1 su bardağı süt

Yeterince tuz

Nane

HAZIRLANIŞI:

Isırganı temizledikten sonra yıkayıp haşlayın Suyunu süzdükten sonra iyice ezip süzgeçten geçirin Ezilmiş ısırganı bir tencereye alın Mısır unu, nane, tuz, yağ ve yeterince su ilave ederek iyice karıştırın Bir süre pişirin İndirmeye yakın süt ilave edin



MARAGYANİ

MALZEMELER:

1 kg kuşbaşı dana eti

2 adet orta boy soğan

Tuz

Karabiber

2 su bardağı mısır unu

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı siyah susam

1 tatlı kaşığı susam

1 çorba kaşığı kinzi (Karadeniz'de kişnişe böyle deniyor)

4 diş iri boy sarımsak

1 çorba kaşığı kuru haspir (ya da safran)

1 çorba kaşığı domates salçası

1 su bardağı fındık (kavrulmuş, kalın kıyılmış)

1 çay bardağı ceviz (çekilmiş)

HAZIRLANIŞI:

Kuşbaşı etleri kesme şeker büyüklüğünde doğrayın Diş diş doğranmış soğanlarla birlikte tencereye koyun Çok kısık ateşte, tencere kapağı kapalı pişmeye bırakrn Etler saldıkları suyu çeker gibi olunca tencereye 5-6 bardak kadar su koyun ve kaynamaya bırakın Etler iyice pişince tuzu ekleyin Yemek suyu üstünde yüzen yağlan kaşıkla bir kahve fincanına alın Kaynatmaya devam edin Etler kaynarken bir başka tencereye, ince elekte 2-3 kez elenmiş mısır ununu koyun Kısık ateşte karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun Tereyağmı katıp eritin ve kaynamakta olan et suyunu kepçe ile azar azar mısır unu-tereyağı karışımına katın Karıştırarak et suyunu mısır ununa pütür kalmayacak şekilde yedirin Tencerede kalan etleri de, mısır unu karışımına ekleyin Kısık ateşte kaynatmayı sürdürün Önce susamları sonra kişniş tohumlarını kısık ateşte ve yapışmaz tavada karıştırarak kavurun Soğutup havanda ezerek dövün Sarımsak dişlerini karabiberi ekleyin Ezdikten sonra karışımı kaynamakta olan et suyuna katın Safran yapraklarını da kısık ateşteki yapışmaz tavada kavurduktan sonra ufalayıp et suyuna katın Domates salçasının dörtte üçünü, çekilerek un haline getirilmiş fındık ve ceviz içlerini ekleyin Kalan dörtte bir salçayı ayırdığınız bir kahve fincanı yağlı et suyuna katıp karıştırın ve kaynamakta olan ete ekleyin Tüm malzemeyi tekrar karıştırın Eti servis tabağına aktarın, sıcak olarak servis yapın



ŞİLOFTA

MALZEMELER:

1 su bardağı makarna

4 su bardağı süt

6 çorba kaşığı toz şeker

2 kahve kaşığı salep

4 kahve fincanı fındık (kavrulmamış, dilinmiş)

2 çorba kaşığı tereyağı

2 tatlı kaşığı tarçın

HAZIRLANIŞI:

Harlı ateşte kaynayan bol suda, şekilli makarnaları, diri kalacak şekilde haşlayıp süzün Bir başka tencerede sütü, şeker ve salep ile karıştırarak kaynatın Kaynayan süte haşlanmış makarnaları, dilinmiş fındıklan ve tereyağını katın Bir taşım kaynamadan soma ocağın altım kısın Kısık ateşte kaynatmayı, çorba pişene kadar, ara sıra karıştırarak sürdürün (20-25 dakika) Üzerine tarçın serperek servis yapın

Not: Şilofta kahvaltı sofrasına çok yakışan bir çorbadır Eskiden bu çorba hazır makarna veya erişteden yapılmazdı Taze hazırlanmış yumurtalı hamurdan açılan yufkalar, madeni para büyüklüğünde üçgen, kare, dikdörtgen gibi şekillerde kesilir; hazırlanan şekilli yufka parçalarının bir kısmı tereyağında kızartılarak esmerleştirilirdi Böylece, çorbaya esmer ve beyaz renkte yufka parçaları atılmış olurdu

Levanten Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Levanten asıllıların mutfağından yemek tarifleri

ROULADE

(Et dolması)

MALZEMELER:

4 parça dana budundan dövülmüş uzun et parçaları

Un

Tuz

Karabiber

Kızartmak için yağ

1 bardak et suyu (300 ml et bulyona 150 ml su ilave edin)

Limonlu kekik otu Dolgusu için:

3 tane taze soğan veya ince pırasa

3-4 adet havuç

3-4 adet kereviz sapı

Yarım demet maydanoz

Sebzesi: (toplam 800gram) pırasa, taze fasulye, mantar ve küçük patates

Terbiyesi için:

100 ml üzüm çekirdeği yağı veya çiçek yağı

2-3 çorba kaşığı kırmızı üzüm sirkesi

Yarım çorba kaşığı hardal

Tuz

Karabiber

HAZIRLANIŞI:

ince kesilmiş taze soğanları, havucu, kereviz saplarım ve maydanozu karıştırıp et parçalarının üzerine (1-2 çorba kaşığı kadar) yerleştirin ve et parçalarını yuvarlayıp rulo haline getirin Küçük ızgara şişleri ile veya kürdanla sarmaları sabitleyin Hazırladığınız terbiyenin içinde köfteleri bir saat bekletin Unu, tuz ve karabiber ile karıp sarmaları bulayın Bir tencerenin içinde kızgın yağda et dolmalarını muntazam bir şekilde kızartın Bir bardak et suyunu ilave edin Kapağı kapalı tencerede hafif ateşte bir saat pişirin Daha sonra et dolmalarını tencereden alın Tencerede kalan et suyuna un ilave edin Temizledikten sonra sert kalacak şekilde sebzeleri haşlayın Daha sonra süzgeçte suyunu akıtın ve hazırlamış olduğunuz terbiye ile karıştrın Et sarmalarını bir tabağa koyup sebzeleri ilave edin



FOCACCİO DEL PORRO

(Pırasa böreği)

MALZEMELER:

Hamur için:

400 gram un (3 bardaktan 2 parmak eksik)

200 gram margarin (buzdolabından çıkmış)

1 yumurta

1 tutam tuz

Üstü için:

100 ml çiğ krema

100 ml süt

4 yumurta

Tuz

Karabiber

Rendelenmiş muskat

Harcı için:

3 adet pırasa

160 gram Rokfor peyniri

HAZIRLANIŞI:

Hamur: Un, margarin, yumurta ve tuzu çabuk hareketlerle yoğurup pürüzsüz bir hamur yapın Hamuru şeffaf folyoya sarın 1 saat buzdolabında bekletin Üstü: Tüm malzemeleri karıştırıp çırpın Fırını 200 dereceye ayarlayın Harç: Pırasaları 2 parmak eninde kesin kaynar suya atın 4 dakika sonra hemen çıkartıp soğuk suya tutup, süzün Kağıt havlu ile kurulayın Rokfor peyniri ufalayın ve pırasalarla karıştırın Hamuru dolaptan çıkartıp 1 cm kalınlığında açın Tart kalıbını yağlayın Hamuru delmeden kalıba yerleştirin Tart hamuru, kalıbın kenarlarından taşsın Fazlalıkları kesin Çatalla üzerine çiğ kremalı malzemeyi serin ve fırına koyun



AMANDEE LE ANNANAS

MALZEMELER:

Kek için:

3 yumurta

3 kahve fincanı şeker

2 kahve fincanı un

1 kahve fincanı mısır nişastası

1 paket kabartma tozu

1 bardak soğuk süt

Krema için:

4 çay bardağı süt

5 çorba kaşığı şeker

2,5 çorba kaşığı mısır nişastası

2 yumurta

1 paket vanilya

1 paket çiğ krema

100 gram badem

1 kutu ananas

HAZIRLANIŞI:

Önce keki, klasik kek gibi pişirin Kreması için şeker ve yumurtayı mikserle beş dakika kadar çırpın Bir tencerede süt, mısır nişastası, çırpmış olduğumuz şeker-yumurta karışımı ve vanilyayı, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin Soğumaya bırakın İçine çiğ krema ilave ederek birkaç dakika mikserle çırpın Hazırlanan kremayı kekin üstüne dökün Üzerini badem ve ananasla süsleyin

Alıntı Yaparak Cevapla